Karpatų ir kitų Europos regionų pirmykščiai bukų miškai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Karpatų pirmykščiai bukų miškai)
Karpatų ir kitų Europos regionų pirmykščiai bukų miškai
Pasaulio paveldo sąrašas

Stužicos miškas
Vieta 2007: Slovakijos vėliava Slovakija, Ukrainos vėliava Ukraina
2011: Vokietijos vėliava Vokietija
2017: Albanijos vėliava Albanija, Austrijos vėliava Austrija, Belgijos vėliava Belgija, Bulgarijos vėliava Bulgarija, Italijos vėliava Italija, Ispanijos vėliava Ispanija, Kroatijos vėliava Kroatija, Rumunijos vėliava Rumunija, Slovėnijos vėliava Slovėnija
2021: Bosnijos ir Hercegovinos vėliava Bosnija ir Hercegovina, Čekijos vėliava Čekija, Juodkalnijos vėliava Juodkalnija, Lenkijos vėliava Lenkija, Prancūzijos vėliava Prancūzija, Serbijos vėliava Serbija, Šiaurės Makedonijos vėliava Šiaurės Makedonija, Šveicarijos vėliava Šveicarija
Tipas Gamtinis
Kriterijus ix
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 1133
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 2007-2021  (31 sesija)
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Karpatų ir kitų Europos regionų pirmykščiai bukų miškai – UNESCO pasaulio paveldo objektas, kurio dalys išsidėsčiusios 18-oje Europos valstybių. Jame saugomi žmogaus beveik neliesti senieji paprastųjų bukų miškai, augantys Karpatų kalnuose bei įvairiose kitose Europos vietose.

Išplėtimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. sudarius UNESCO pasaulio paveldo sąrašo objektą, jis vadinosi „Karpatų pirmykščiai bukų miškai“ ir apėmė tik teritorijas Slovakijoje ir Ukrainoje.

2011 m. objektas praplėstas naujomis teritorijomis Vokietijoje ir jis pervardintas į „Karpatų pirmykščiai bukų miškai ir Vokietijos senieji bukų miškai.“ Šį pasaulio paveldo objektą sudarė šios teritorijos:

2017 m. objektas dar kartą praplėstas ir pervadintas į „Karpatų ir kitų Europos regionų pirmykščiai bukų miškai“ ir jo teritorijos buvo išsidėsčiusios 12-oje valstybių (Albanija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Italija, Ispanija, Kroatija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Ukraina, Vokietija).

2021 m. objektas dar kartą praplėstas. Į jį įtrauktos naujos valstybės: Bosnija ir Hercegovina, Čekija, Juodkalnija, Lenkija, Prancūzija, Serbija, Šiaurės Makedonija, Šveicarija[1]. Šuo metu objektas apima 18 Europos valstybių.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]