Skandolos gamtos rezervatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 42°21′25″ š. pl. 8°34′0″ v. ilg. / 42.35694°š. pl. 8.56667°r. ilg. / 42.35694; 8.56667

Skandolos uolos

Skandolos gamtos rezervatas (pranc. Réserve naturelle de Scandola) – rezervatas Prancūzijoje, Korsikos regione, Pietų Korsikos departamente, Osanio komunoje. Rezervato krantai yra vieninteliai Europos krantai, kurie įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą kartu su Džirolatos įlanka, Porto įlanka ir Piana Kalančesu. Skandolos rezervatas į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktas 1983 m. Po rezervatą uždrausta vaikščioti. Labiausiai į vakarus nutolusi Skandolos vieta yra Gargalio sala. Rezervato plotas yra 20 km², tačiau UNESCO apimamas plotas yra 120 km².

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Geologiškai Skandola atsirado dėl stipraus ugnikalnio poveikio būdingo permo laikotarpiu.

Augmenija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skandolos augmeniją sudaro apie 600 rūšių, iš kurių 34 yra būdingos šiai vietovei, o 450 rūšių yra dumbliai, kurie vandenyje sudaro Biologinę įvairovę. Kai kurias rūšis galima rasti tik šioje Korsikos vietovėje.

Gyvūnija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skandolos gyvūnija irgi gausi. Čia aptinkamos 125 žuvų rūšys ir daugybė bestuburių gyvūnų. Yra ir apie 230 paukščių rūšių, tarp jų erelis žuvininkas, pilkasis audrapaukštis ir Europos kuoduotasis kormoranas. Dar prieš kelerius metus tai buvo viena iš paskutiniųjų Viduržemio jūros ruonių vienuolių kolonijų. Dabartinis Skandolos apsaugos ženklas yra erelis žuvininkas.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]