Vikipedija:Projekto aprašymas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vikipedija:Apie)
Pagrindinis Vikipedijos puslapis

Vikipedija (angl. Wikipedia) yra enciklopedijos kūrimo projektas. Jis kuriamas daugiau nei 200 pasaulio kalbų. Enciklopediją aptarnauja wiki programinė įranga Mediawiki, leidžianti didelei grupei redaktorių veiksmingai bendradarbiauti. Kiekvienas yra kviečiamas prisijungti prie redaktorių – kurti bei tobulinti tekstus.

Kam reikia Vikipedijos ir kokia jos nauda

Vikipedijos idėja – bendromis geranoriškų savanorių pastangomis sukurti ir platinti kiekvienam jo gimtąja kalba nemokamą žmonijos visų žinių „saugyklą“. Nemokamais ir laisvai prieinamais daugiakalbiais internetiniais žinynais, kurie nuolat pildomi ir tobulinami, gali naudotis kiekvienas.

Prieinamumas ir pasiekiamumas yra užtikrinamas keliais būdais: visų pirma, enciklopedija yra kuriama internete ir yra lengvai pasiekiama per paieškos sistemas (kaip Google ir t. t.); taip pat yra spausdinama (pvz., Vokietijoje, žr. Vokiška Vikipedija), įgarsinama (audizuojama, žr. Audiopedija), kad ja galėtų naudotis nemokantys skaityti, vaikai, taip pat neregiai arba silpnaregiai.

Laisvos enciklopedijos sukūrimo idėjos autorius – verslininkas, filantropas Džimas Veilsas (angl. Jimmy Wales).

Vikipediją patogu naudoti įvairiausių informacinių poreikių tenkinimui, taip pat vykdant tiriamuosius darbus, kitus projektus.

Vikipedijoje gali kiekvienas rašyti naujus straipsnius, o taip pat papildyti ir tobulinti jau esamus. Nors vikitechnologija leidžia kurti įvairaus pobūdžio tekstus, šiame projekte stengiamasi apsiriboti enciklopediniais straipsniais.

Vikipedijos turiniui taikoma GNU Free Documentation Licence licenzija.

Istorija

Pirmoji Laisvoji enciklopedija pasaulyje – Vikipedija anglų kalba – pasirodė 2001 metų sausį. Šį projektą (kaip ir visus vikiprojektus įvairiomis užsienio kalbomis) remia bei jų administravimą koordinuoja vadinamasis Vikimedijos fondas (angl. Wikimedia Foundation), veikiantis visuomeniniais pagrindais.

2006 m. gegužės 2 d. enciklopedijoje buvo apie 3,7 mln. straipsnių daugiau nei 220 kalbų.

Lietuviškos Vikipedijos siekiai

Pagrindinis straipsnis – Lietuviškoji Vikipedija.

Lietuviškos Vikipedijos tikslas – tapti didžiausia laisvai prieinama enciklopedija lietuvių kalba. Kaip alternatyviu žinynu ja domisi moksleiviai, studentai ir visi tie, kurie ieško kokių nors žinių apie supantį pasaulį.

Lietuviškosios Vikipedijos statistika

Šiuo metu Vikipedijoje straipsnių yra 215 896.

Apdovanojimai

2005 m. lietuviškoji Vikipedija tapo 10-tojo interneto svetainių čempionato nugalėtoju „vienos temos“ kategorijoje.

Nuorodos