Sent Emiljonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sent Emiljonas
pranc. Saint-Émilion
      
Miestelio reginys
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Prancūzijos vėliava Prancūzija
Regionas Naujoji Akvitanija
Departamentas Žironda
Gyventojų (2012) 1 931
Plotas 27 km²
Tankumas (2012) 72 žm./km²
Altitudė 23 m
Vikiteka Sent Emiljonas

Sent Emiljonas (pranc. Saint-Émilion) – miestelis pietų Prancūzijoje, Žirondos departamente, 35 km į šiaurės rytus nuo Bordo, tarp Liburno ir Kastijon la Bataji. Miestelis išlaikęs tradicinę viduramžių architektūrą – iš uolos monolito išskaptuota XI a. bažnyčia, taip pat romaninė XII a. Šv. Martyno bažnyčia, XIIXIV a. koleginė bažnyčia, gyvenamieji ir visuomeniniai pastatai. Apylinkėse yra dvarų, rezidencinių pilių. Sent Emiljonas yra svarbus vynininkystės centras – čia gaminamas tradicinis raudonasis Sent Emiljono vynas (viena iš Bordo vyno atmainų).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vietovė gyvenama nuo priešistorinių laikų. II a. tuometiniame galų Askumbe (Ascumbas) romėnai įveisė vynuogynus. VIII a. bretonų vienuolis Šv. Emilijus šią vietą pasirinko savo prieglobsčiu. Vėliau miesteliui dėl to prigijo Sent Emiljono vardas. Nuo XI a. pro miestą driekėsi piligriminis kelias į San Kompostelos bažnyčią, o XII a. šalį užėmę Anglijos valdovai Sent Emiljonui, garsėjusiam savo vynais, suteikė jurisdikcijos privilegiją. Ji panaikinta tik per Prancūzijos revoliuciją.

1999 m. Sent Emiljono jurisdikcija – išskirtinė architektūra bei tradicinės vynininkystės kraštovaizdžiai – įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.