Škocjano urvai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Škocjano urvai
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Slovėnijos vėliava Slovėnija
Tipas Gamtinis
Kriterijus vii, viii
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 390
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 1986  (10-oji sesija)
Škocjano urvai šalies/regiono žemėlapyje
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Škocjano urvai (slovėn. Škocjanske jame) – karstinių urvų grupė Slovėnijos Dinarų kalnyne.[1]

Šiuo metu urvų suminis ilgis – apie 6 km. Urvams būdingos aukštos kameros bei koridoriai, per kuriuos teka didelė požeminė upė Reka. Ji išteka iš Snežniko viršukalnės apačios, ir įteka į urvą prie Škocjano kaimo. Vėliau, ji teka į Negyvą ežerą (slov. Mrtvo Jezero), kur prasideda nežinoma 40 km požeminė atkarpa. Upė Reka išteka į paviršių Timav vietovėje, ir netrukus patenka į netoliese esančią Adrijos jūrą.

Škocjano urvai tai saugomas kraštovaizdinis parkas ir biosferos apsaugos teritorija. Dalis urvų (lankytinas maršrutas – 3 km) yra atvira turistams. Tai viena iš įdomiausių lankytinų vietų Slovėnijoje. Maršrutas prasideda kaime Matavun, tik 5 km nuo autostrados Liubliana-Koperis. Artimiausias miestas – Divača, 5 km į šiaurės vakarus nuo urvų.

1986 m. Škocjano urvai buvo įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą. Jie taip pat įtraukti į Ramsaro konvencijos registrą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Škocjano urvai (Škocjanske jame). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIII (Šalc–Toli). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2013. 223 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]