Pirėnų pusiasalio Viduržemio jūros baseino uolų menas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pirėnų pusiasalio Viduržemio jūros baseino uolų menas
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Ispanija
Tipas Kultūrinis
Kriterijus iii
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 874
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 1998  (22 sesija)
Vikiteka: Pirėnų pusiasalio Viduržemio jūros baseino uolų menas
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Pirėnų pusiasalio Viduržemio jūros baseino uolų menas (isp. Arte rupestre del arco mediterráneo de la península ibérica) – UNESCO pasaulio paveldo objektas (nuo 1998 m.) rytų Ispanijoje. Apima eilę archeologinių vietovių, išsibarsčiusių Katalonijos, Valensijos, Aragono, Kastilijos-La Mančos, Mursijos ir Andalūzijos regionuose.

Objektas apima įvairias uolas, urvus, akmenynus, natūralias pastoges, skardžius, išraižytus ar ištapytus vėlyvojo paleolito bei mezolito žmonių. Rytų Ispanijoje yra viena didžiausių tokio meno santalkų visame pasaulyje. Piešiniai vaizduoja įvairius to meto medžiojamuosius žvėris (elnius, ožius, šernus, taurus), taip pat šunis, žmones (ypač medžiojančius, šokančius). Gyvūnai vaizduojami profiliu, bet ragai ir snukiai atsukti į priekį. Žmonės vaizduojami su apranga arba nuogi, su ginklais, galvos kriaušiškos arba kūgiškos.

Kūriniai datuojami maždaug tarp VIII ir IV tūkstm. pr. m. e. Seniausiuose piešiniuose matoma medžiotojų–rankiotojų bendruomenės pasaulėžiūra, o vėlesniuose jau vaizduojami žmonės (klajokliai–piemenys), raiti ant žirgų, prijaukinti galvijai. Šie piešiniai susiję su naujakurių banga iš Šiaurės Afrikos. Kai kuriose iš vietovių rasta vėlyvų įrašų iberų ir lotynų kalbomis.

Iš viso šiam objektui priklauso 727 vietovės, išsibarsčiusios po 16 Ispanijos provincijų.