Kijevo Pečorų laura

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kijevo Pečersko Lavra)

Koordinatės: 50°26′3″ š. pl. 30°33′33″ r. ilg. / 50.43417°š. pl. 30.55917°r. ilg. / 50.43417; 30.55917

Kijevo Pečorų laura
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Ukrainos vėliava Ukraina
Tipas Kultūrinis
Kriterijus i, ii, iii, iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 527
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 1990  (14-oji sesija)
Vikiteka: Kijevo Pečorų laura
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Kijevo Pečorų laura[1] (ukr. Києво-Печерська лавра) – stačiatikių vienuolynas Kijeve, Ukrainoje. Vienas iš pirmųjų vienuolynų Rusioje, įkurtas 1051-aisias. Įkūrėju laikomas vienuolis Antonijus ir vienas pirmųjų jo mokinių Feodosijus. Kunigaikštis Sviatoslavas II dovanojo vietą vienuolyno statybai ir netrukus ten išaugo nuostabios akmeninės šventyklos, nuspalvintos paveikslais, vienuolių celės, įkurtos uolose, pilies bokštai ir kiti statiniai. XII a. vienuolynas gavo „lauros“ (ypač didelio ir pagrindinio vienuolyno) statusą.

15921688 m. buvo Konstantinopolio patriarchato stauropigija (statusas, suteikiantis nepriklausomybę nuo vietinės valdžios), nuo 1688 m. – Maskvos stauropigija, nuo 1786 m. – laura.

Lauroje yra saugomi šventi Dievo žmonių kaulai, vadinamosiose Artimosiose ir Tolimosiose uolose, tarp jų – Iljos Muromiečio, apie kurį parašyta nemažai pasakų. Taip pat lauros teritorijoje yra Piotro Stolypino kapas.

Šiuo metu Laura dalinama į dvi dalis: Žemutinė laura priklauso Ukrainos Stačiatikių bažnyčiai (pavaldžiai Maskvos patriarchatui), o Aukštutinė laura – nacionaliniam istorijos ir kultūros instituto draustiniui.

Įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą, vienas iš septynių Ukrainos stebuklų.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vitalijus Mockus. Kijevo Pečorų laura. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. X (Khmerai-Krelle). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006
  2. „Saint-Sophia Cathedral and Related Monastic Buildings, Kyiv-Pechersk Lavra“. UNESCO World Heritage Centre. Nuoroda tikrinta 2022-05-01.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]