Zyplių dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Koordinatės: 54°56′24″ š. pl. 23°11′39″ r. ilg. / 54.94000°š. pl. 23.19417°r. ilg. / 54.94000; 23.19417

Zyplių dvaras
Dvaro rūmai
Dvaro rūmai
Vieta Tubeliai
Įkurtas XIX a.
Rūmų stilius Klasicizmas
Bajorų giminės Tiškevičiai,
Jonas Bartkovskis,
Potockiai
Pastatų būklė Restauruotas

Zyplių dvaras – dvaras Tubelių kaime (Šakių rajonas).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Napoleonas Bonapartas Veliuonos seniūnijos dalį kairiajame Nemuno krante – Lukšių, Sintautų, Plokščių ir Ilguvos parapijas – atidavė kunigaikščiui Juozapui Poniatovskiui, kuriam mirus 1813 m. valdas paveldėjo jo sesuo Teresei Tiškevičienei. Visa valda (155 kaimai ir apie 300 valakų girios) vadinosi bendru Zyplių turtų vardu, o patys Zypliai buvo dvarelis su apie 60 margų žemės (dabar Senieji Zypliai).

Naujoji savininkė Zyplių net nematė, nes nuolat gyveno Paryžiuje. Apie 18451855 m. pritrūkusi pinigų, dvarą pardavė Polocko gubernijos dvarininkui Jonui Bartkovskiui. Šis pasistatė naują dvarą netoli Lukšių ir pavadino jį Naujaisiais Zypliais. Vieta, kurioje pastatyti rūmai, vadinosi Palankiais – dvarininkas stengęsis taikiai sugyventi su vietos žmonėmis. Jonui Bartkovskiui mirus, dvaras atiteko podukrai Joanai Volfersaitei-Kučinskienei, kuri dvare negyveno ir į dvarą buvo atvykusi tik du kartus (statant ir šventinant bažnyčią).

Vėliau Zypliai atiteko Liudvikai Ostrovskienei, Naujuosius Zyplius pardavusiai grafui Tomui Potockiui, kuris 18911901 m. iš pagrindų pertvarkė dvaro sodybą – vienaaukščiams rūmams pristatė dviaukščius korpusus, sukūrė vakarinę parko dalį, nutiesė parką ribojančius kelius-alėjas.

Dvaro rūmai iki restauravimo

Apie 1897 m. nuo garo mašinos sudegė visi mediniai ūkiniai pastatai, vietoj jų buvo atstatyti plytų mūro.

1912 m. Varšuvoje grafas staiga mirė ir buvo pervežtas į Zyplius. Po jo mirties iki Antrojo pasaulinio karo dvarą valdė grafo žmona. 1919 m. iš Seinų čia perkelta kunigų seminarija, dar vėliau (1924 m.) atidaryta žemės ūkio mokykla. Karo ir pokario laikotarpiu veikė ligoninė, buvo kolūkio kontora, Lukšių apylinkės vykdomasis komitetas.

Lukšių miestelio seniūno Vido Cikanos rūpesčiu 2002 m. pradėti dvaro tvarkymo ir atstatymo darbai. 2012 m. atidaryti restauruoti dvaro rūmai.[1] 2014 m. buvusioje dvaro vežiminėje įsikūrė Zanavykų muziejus. Šiuo metu dvare eksponuojama daug meno dirbinių: paveikslų, rankdarbių, medžio, akmens skulptūrų, keramikos, kalvystės, stiklo dirbinių, vyksta koncertai, spektakliai, plenerai, stovyklos. Per metus dvarą aplanko apie 10 tūkst. svečių.

2020 m. restauruotas dvarininko J. Bartkovskio antkapis Lukšių kapinėse, stovintis šalia Kaminskių šeimos koplyčios.

Dvaro pastatus supa 21 ha ploto parkas. Jame auga nemažai vertingų rūšių medžių: platanalapiai ir sidabriniai klevai, paprastieji ir raudonieji ąžuolai, baltosios ir balzaminės tuopos, europiniai ir Sukačiovo maumedžiai, juodosios pušys, sidabriniai kėniai, karpotieji ir plaukuotieji beržai, kalninės guobos, kamštiniai skirpstai. Parke išsaugotas nulūžęs 400 metų senumo Zyplių ąžuolas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Zyplių dvaro sodyba“. sakiaitic.lt. Suarchyvuota iš originalo 2017-03-05. Nuoroda tikrinta 2017-03-05.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]