Laukžemės dvaras

Koordinatės: 56°04′18″š. pl. 21°12′20″r. ilg. / 56.071771°š. pl. 21.205622°r. ilg. / 56.071771; 21.205622
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

56°04′18″š. pl. 21°12′20″r. ilg. / 56.071771°š. pl. 21.205622°r. ilg. / 56.071771; 21.205622

Laukžemės dvaras
Dvaro rūmai
Dvaro rūmai
Vieta Laukžemė
Įkurtas XVII a. -1913 m.
Rūmų stilius Istorizmas
Bajorų giminės Sapiegos,
Mirbachai,
Medemai
Savininkas -

Laukžemės dvarasdvaras Vakarų Lietuvoje (Kretingos rajonas, Darbėnų seniūnija, Laukžemės kaimas) netoli Kulšės upelio. Mūriniai dvaro rūmai pastatyti 1903 m. ant spėjamai XVII a. rūsio.

Svirnas

Yra išlikę dvaro rūmai, rūsys, svirnas su fachverku šiaurės rytų frontone (abu XIX a. pab. - XX a. pr.), parkas su želdiniais ir vandens telkiniais. Toliau nuo dvaro stovi buvęs grūdų sandėlis – magazinas.

Laukžemės dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas nuo XVI a. Tuomet jis buvo Palangos (Darbėnų) dvaro ūkiniu padaliniu, o XVII a. tapo savarankišku ūkiniu-administraciniu vienetu ir priklausė didikams Sapiegoms. XVIII a. dvaras perėjo Palangos seniūnijos valdytojams. XIX a. pr. jį valdė vokiečių didikai: Mirbachai, baronai Medemai, vėliau Georgijus von Štempelis. 1913 m. Laukžemės dvarą kartu su daktaru Jonu Ipolitu Stonkumi nusipirko prelatas Konstantinas Olšauskas.

Po II pasaulinio karo dvaras nacionalizuotas. Laukžemės kolūkis statinius naudojo ūkio gamybinei veiklai: grūdų sandėlis-magazinas ir dvaro rūmai buvo paversti sandėliais. 1958 m. buvo atliktas dvaro rūmų kapitalinis remontas ir jie perduoti mokyklai. 1982 m. švietimo įstaiga išsikėlė, o pastatas liko be priežiūros.

Dvaro vidus
Rūmų fasadas iš pietvakarių ir šiaurryčių pusių

Avarinės būklės Laukžemės dvarą (išlikusius dvaro rūmus, svirną ir magaziną) 2007 m. aukcione įsigijo Regina Šiaulytienė. Dvaro rūmuose pradėti valymo darbai, užkalti langai, magazine išvalytos patalpos, sutvirtintos sienos ir pamatai, pakeista stogo danga. 2015 m. rūmų būklė buvo bloga, jie vėl parduodami.

Rūmai yra tinkuoto mūro. Jie sudėtinio tūrio, sudaryti iš vienaaukščio su mezoninais ir rūsiu stačiakampio pagrindinio tūrio ir iš šiaurės vakarų pusės prišlieto vienaaukščio priestato. Pietryčių fasade išlikęs, tačiau labai apiręs keturių plytų mūro tinkuotų stačiakampių stulpų portikas su balkonu, taip pat šoniniai daugiakampiai erkeriai su viršuje įrengtais balkonėliais. Langų, durų angų tinko apvadai buvo dekoruoti reljefinėmis detalėmis.

Tinkuojant vidines sienas vietoj medinių sutvirtinimų čia naudotos nendrės. Viduje patalpos sienų aukštis – 3,5 m.

Pamatas su skaldytų lauko akmenų-plytų mūro rūsio sienomis ir cokoliu. Rūsio skliautai mūryti iš plytų.

Tvenkinys parke

Parkas įkurtas XVIII a. pab. (?) - XX a. I p., jis lygaus reljefo centrinėje dalyje, o šlaitas rytuose leidžiasi Kulšės upelio link. Išlikusios alėjos, takai, tvenkinys, senieji pavieniai medžiai, jų grupės, tarp kurių vyrauja liepos, klevai, uosiai, išskirtinio dydžio ąžuolas. XX a. pradžioje Laukžemės savininkui baronui Georgui fon Štempeliui formuojant dvaro parką, buvo supilta apžvalgos kalvelė. Vietos gyventojai ją vadina Pilale, todėl XX a. 3–6 dešimtmečiais kai kurie praeities tyrinėtojai manė, kad tai Laukžemės piliakalnio liekanos (kasinėjimais paneigta). Parke tarybiniais laikais buvo įrengtas mokyklos stadionas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]