Darius Abramavičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Darius Abramavičius
Gimė 1974 m. (~50 metų)
Alytus
Sritis fizika
Alma mater Vilniaus universitetas
Žymūs apdovanojimai

Lietuvos mokslo premija

Darius Abramavičius (g. 1974 m. Alytuje) – Lietuvos fizikas, Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto profesorius.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilniaus universitete studijavo radiofiziką. 1996 m. VU Fizikos fakultete apgynė bakalauro, 1998 m. – magistro darbus. Studijas tęsė doktorantūroje. 2002 m. apsigynė fizikos mokslų daktaro disertaciją „Aplinkos sąlygota molekulinių sužadintų būsenų dinamika ir relaksacija“.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Doktorantūros studijose tyrinėjo kompiuterinio molekulinių polimerų modeliavimo ypatumus, gilinosi į netiesinių sistemų dinamiką, teorinę spektroskopiją.

2002–2005 m. dirbo Ročesterio ir Kalifornijos universitetuose JAV.[2] Tyrinėjo dvimatės koherentinės spektroskopijos taikymo perspektyvas nustatant baltymų sandarą, sukūrė matematinį aprašymą dvimatei spektroskopijai skaičiuoti, įskaitant sužadinimų energijos relaksaciją, ir tai leido sukurti kompiuterines skaičiavimų programas. Šie tyrimai paskatino taikyti dvimatę spektroskopiją tiriant molekulinius šviesai jautrius darinius.

2005 m. stažavosi Austrijos universitete, 20102013 m. – kviestinis profesorius viename Kinijos universitetų.

Nuo 2010 m. dirba VU Teorinės fizikos katedroje. Šiuo metu tyrinėja ne tik teorinę spektroskopiją, bet ir kvantinę relaksacijos teoriją, ieško naujų matematinių relaksacijos aprašymo metodų ir esamų metodų taikymo sričių. Universitete studentams dėsto kompiuterinio modeliavimo pagrindus, statistinę ir kvantinę fiziką, teorinę spektroskopiją, vadovauja moksliniams tiriamiesiems darbams.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Lietuvos mokslo premija už darbų darbų ciklą „Dvimatės koherentinės spektroskopijos teorija – kelias į kvantinės dinaminės tomografijos pažinimą“ (2016)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]