Aleksandr Dementjev

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Aleksandras Dementjevas)

Aleksandr Dementjev (g. 1947 m. sausio 14 d. Myliuose, Švenčionių raj.) – Lietuvos fizikas, habilituotas fizinių mokslų daktaras.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1971 m. baigė Maskvos valstybinį M. B. Lomonosovo universitetą. Čia 1974 m. apgynė fizikos ir matematikos mokslų kandidato (dabar – daktaro) disertaciją tema „Elektronų ir neutronų spinduliavimas jiems judant kryžminiame elektriniame ir magnetiniame laukuose“ (vad. A. Sokolov ir J. Pavlenko)[1][2]. 1992 m. Baltarusijos mokslų akademijos Fizikos institute apgynė daktaro (dabar – habilituoto daktaro) disertaciją tema „Lazerio impulsų erdvinės tūrinės struktūros pakeitimas nestacionariose priverstinėse sklaidose ir keturbangėse sąveikose“[2].

Skaito paskaitas Vilniaus ir Vytauto didžiojo universitetuose. Nuo 1995 m. – Vilniaus universiteto profesorius.

Nuo 1989 m. yra Fizikos instituto vyriausiasis mokslinis bendradarbis, Netiesinės optikos ir spektroskopijos laboratorijos vedėjas. Yra instituto tarybos narys[3]. 20032007 m. buvo Lietuvos fizikų draugijos mokslo komisijos narys[4].

Skėtinio „EUREKA“ projekto EULASNET II „Europos lazerių technologijos ir taikymų tinklas – II, 2006-2010“ atstovas Lietuvoje[5]. Projektas, EULASNET tęsinys, skirtas skatinti ir remti lazerinių technologijų ir lazerių kūrimą bei taikymą Europos rinkoje.

Mokslinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbiausi darbai iš lazerių fizikos, netiesinės optikos, optinio informacijos apdorojimo[1].

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]