Dublinas

Koordinatės: 53°20′52″ š. pl. 6°15′35″ v. ilg. / 53.34778°š. pl. 6.25972°r. ilg. / 53.34778; 6.25972 (Dublinas)
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dublinas
air. Baile Átha Cliath, angl. Dublin
            
Dublino panorama 2015 m.
Dublinas
Dublinas
53°20′52″ š. pl. 6°15′35″ v. ilg. / 53.34778°š. pl. 6.25972°r. ilg. / 53.34778; 6.25972 (Dublinas)
Laiko juosta: (UTC+0)
------ vasaros: (UTC+1)
Valstybė Airijos vėliava Airija
Grafystė Dublino grafystė
Provincija Lensteris
Meras Paul McAuliffe (Fianna Fáil)
Gyventojų (2016) 553 165
Plotas 117,8 km²
Tankumas (2016) 4 696 žm./km²
Pašto kodas D1-18, 20, 22, 24, D6W
Tinklalapis www.dublincity.ie
Vikiteka Dublinas
Kirčiavimas Dùblinas

Dublinas (air. Baile Átha Cliath, angl. Dublin) – Airijos sostinė ir didžiausias šalies miestas bei jūrų uostas, įsikūręs rytiniame Airijos salos krante, Dublino grafystėje. 2021 m. duomenimis, tarp skaitlingiausių Europos žemyno miestų yra 84-oje vietoje. Dublino aglomeracijoje 2021 m. balandžio mėn. gyveno 1,43 mln. žmonių.[1]

Yra tarptautinis Dublino oro uostas (air. Aerfort Bhaile Átha Cliath), keltais geras susisiekimas su Liverpuliu ir Holihedu. Išvystyta mašinų, metalo, maisto, tekstilės, siuvimo pramonė, laivų statyba, alaus pramonė (garsioji „Guiness“ aludarių kompanija).

Dublinas taip pat yra svarbus kultūros ir mokslo centras. Čia yra mokslų akademija, dailės akademija, Dublino universitetas (air. Ollscoil Átha Cliath, arba Trejybės kolegija – Coláiste na Tríonóide, įkurta 1592 m.), Dublino miesto universitetas (air. Ollscoil Chathair Bhaile Átha Cliath, įkurtas 1975 m. kaip Valstybinis aukštojo mokslo institutas), nacionalinės galerija ir biblioteka, mokslo ir meno muziejus. Daug teatrų (Abbey (Amharclann na Mainstreach), Gate, Peacock, Olympia ir kt.), Radijo ir televizijos simfoninis orkestras. Dubline išlikusi pilis (Caisleán Bhaile Átha Cliath, XIII a.), gotikinė XI–XIII a. Kristaus bažnyčia (Švenčiausiosios Trejybės katedra), Šv. Patriko katedra (air. Árd Eaglais Naomh Pádraig, XII–XIV a.).

Pavadinimo kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Abu miesto pavadinimai – tiek angliškasis, tiek ir airiškasis – yra kilę iš airių kalbos: Doubh-linn reiškia „juodoji kūdra“, o Baile Átha Cliath – „meldais apaugusios įlankos miestelis“. Spėjama, kad istoriškai tai buvusios 2 skirtingos gyvenvietės skirtinguose Lifio upės krantuose. „Juodąją kūdrą“ buvo įkūrę vikingai (tikriausiai – danai), o kitas miestelis jau buvo keltų apgyvendintas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Oficiali Dublino įkūrimo data yra 998 metai. Tačiau pirmą kartą miestas paminėtas dar 140 mūsų eros metais, kai Dublino gyvenvietė buvo vadinama Eblana.

Vikingai buvo pirmieji miesto gyventojai. Apie tai byloja ir archeologiniai kasinėjimai Wood Quay, netoli miesto centro, kur rasta įvairiausių įrankių, sienų bei statinių griuvėsių.

IX amžiuje Dublinas buvo užgrobtas danų. Maištingi airiai kartais atsikovodavo miestą, tačiau tai trukdavo neilgai. 1171 metais danai buvo išvaryti anglų, vadovaujamų Henrio II.

Iki pat XVII amžiaus vidurio Dublinas minimas kaip mažas viduramžių miestelis. Bet 1649 metais, po Anglijos pilietinio karo miestą buvo užgrobęs Oliveris Kromvelis. Tuo metu Dubline gyveno apie 9000 žmonių.

XVII amžiaus pabaigoje miestas pradėjo plėstis. Pagrindine priežastimi tam tapo protestantų pabėgėliai iš kontinentinės Europos. XVIII amžiuje Dublinas sparčiai didėjo tiek žmonių skaičiumi, tiek ir finansiškai. XVIII amžiaus pabaigoje Dublinas tapo antru didžiausiu miestu Britų imperijoje.

Po 1801 m. Unijos aktu apribota politinė Dublino reikšmė. Airija sujungta su Anglija ir vienu laikotarpiu atsieta nuo prekybinių kontraktų. Dublinas nuskurdo. XIX a. miestą užplūdo badaujantys valstiečiai – taip atsirado labai skurdūs rajonai. [2].

Dublinas

Paskelbus Airijos nepriklausomybę, 1922 m. Dublinas tapo šalies sostine, kultūros, ekonomikos ir politikos centru.

Ekonomika ir infrastruktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DART

Žiniasklaida ir ryšiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dublinas yra Airijos žiniasklaidos ir ryšių centras. Mieste veikia daugybė laikraščių, radijo stočių, telekomunikacijų kompanijų centrinių būstinių. Taip pat čia veikia svarbiausi Airijos pašto (An Post) ir telekomunikacijų bendrovių Eircom, Vodafone, o2 centrinės būstinės ir pagrindiniai infrastruktūriniai objektai.

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dublinas yra Airijos transporto sistemos centras. Dublino oro uostas yra svarbiausias oro uostas Airijoje. Hiustono Stotis (air. Stáisiún Heuston) ir Konolio Stotis (air. Stáisiún Uí Chonghaile) yra svarbiausios Dublino geležinkelio stotys.

Kelių sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Luas tramvajus

Dublinas taip pat yra pagrindinis kelių mazgas Airijoje. Miestą juosia M50 aplinkkelis (judriausias kelias Airijoje). Šis aplinkkelis buvo statomas daugiau kaip 20 metų ir apjuosė beveik visą Dubliną iš rytų, šiaurės ir pietų.

Viešasis transportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Autobusai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didelė dalis Dublino gyventojų keliauja autobusais. Miesto autobusus valdo bendrovė Bus Átha Cliath (Dublin Bus), kuri valdo apie 200 autobusų. Nakties metu Dubline taip pat vyksta autobusai, tačiau rečiau ir tik tam tikromis kryptimis. Naktiniai autobusai išsiskiria priedėliu N, pavyzdžiui, autobusas 39, nakties metu tampa 39N. Bilieto kaina priklauso nuo to, kokį atstumą ruošiamasi vykti.

Traukiniai (Dartai)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dubline taip pat važinėja traukiniai. Šnekamojoje kalboje jie vadinami DART (dartais). Tikras pavadinimas Dublin Area Rapid Transit (DART) (išvertus į lietuvių kalbą – Dublino zonos greitas tranzitas), rečiau išgirstamas airiškas pavadinimas – Mearlíne Átha Cliath. Kasdien DART traukiniais vyksta daugiau kaip 80 000 žmonių.

Tramvajai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tramvajai Dubline atsirado palyginus nesenai (2004 m.). Jie vadinami Luas (air. greitis). Kasdien Luas tramvajais vyksta apie 60 000 žmonių. Daugiausiai Luas linijomis sujungtas pietvakarinė miesto dalis su centru.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestai partneriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. cso.ie / Population and Migration Estimates, April 2021 | 31 August 2021
  2. Rebo international bv/HVK Hamburger Verlagskonto Gmbh. Aktėja, lietuviškas leidimas. Vertė Dalia Kubiliūtė. „Šimtas gražiausių pasaulio miestų“.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]