Andora (miestas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Andora
kat. Andorra la Vella
isp. Andorra la Vieja
pranc. Andorre la Vieille
            
Andora la Velja
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Andoros vėliava Andora
Parapija Andoros parapija
Meras Maria Rosa Ferrer Obiols
Gyventojų (2011) 22 256
Plotas 30 km²
Tankumas (2011) 742 žm./km²
Pašto kodas AD500
Tinklalapis Oficiali svetainė
Vikiteka Andora
Kirčiavimas Andorà

Andora (arba Andora la Velja, 'Senoji Andora', kat. Andorra la Vella) – Andoros valstybės sostinė bei to paties pavadinimo parapija. Pagrindinė miesto veikla – turizmas, prekyba, bankininkystė, taip pat daug pajamų teikia mokesčių lengvatos. Gaminami baldai, alkoholiniai gėrimai, tabako gaminiai, suvenyrai.

Andoros parlamentas (Consell General) posėdžiauja rūmuose, vadinamuose – Casa de la Vall („Slėnių namas“; XVI a.). Mieste yra Šv. Armengolio bažnyčia (XI–XII a.).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas įkurtas IX a. pradžioje. Andoros kunigaikštystės centru tapo 1278 m. Nuo 1993 m., kai buvo priimta pirmoji šalies Konstitucija, nustatanti parlamentinę demokratiją, mieste įsikūrė dauguma valstybinių įstaigų.

Geografija ir klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Andora la Velja išsidėsčiusi Andoros pietvakariuose, aukštai Pirėnų kalnuose (virš 1000 m) tarp Prancūzijos ir Ispanijos, prie dviejų upių santakos (Valira d’Ordino ir Valira d’Encamp), sudarančių Valiros upę. Miestas įsikūręs 1409 m aukštyje ir tai yra aukščiausiai esanti sostinė bei populiarus slidinėjimo kurortas. Klimatas yra alpinis – šaltos žiemos ir šiltos, sausos vasaros. Temperatūra svyruoja nuo vidutinės iki -1 °C sausio mėn. ir 20 °C liepos mėn. Kritulių per metus iškrinta apie 808 mm.

Susisiekimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo miesto iki artimiausių aerouostų Tulūzoje, Žeronoje, Perpinjane ir Barselonoje yra trys valandos kelio. Andoroje nėra traukinių stočių, o autobusų linija jungia miestą su L’Hospitalet, kuri yra pagrindinis taškas kelionei į Paryžių.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Andora