Slovakijos geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Slovakijos geografija
Žemynas Europa
Regionas Vidurio Europa
Plotas 48 845 km²
99,92 % žemės
0,08 % vandens
Pakrantė 0 km
Sienos Lenkija 547 km
Ukraina 98 km
Vengrija 679 km
Austrija 106 km
Čekija 252 km
Aukščiausias taškas Gerlacho viršūnė
2 655 m
Žemiausias taškas Bodrogas
94 m
Ilgiausia upė Vahas
403 km
Didžiausias ežeras Oravos tvenkinys
35 km²

Slovakija – valstybė Vidurio Europoje, neturi tiesioginio priėjimo prie jūros. Slovakų mokslininkų teigimu, netoli Kremnicės Banės yra Europos geografinis centras. Dažniausiai priskiriama Vidurio, arba Vidurio ir Rytų Europai.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidutinių platumų pereinantis iš jūrinio į žemyninį didesnėje dalyje, alpinių pievų ir mišriųjų miškų kalnuose, nivalinių dykumų aukštikalnėse. Klimatas žemyniškėja rytų kryptimi; kalnuose priklauso nuo aukščio, vyraujančių pernašų ir šlaitų ekspozicijos. Švelnios žiemos pietinėse lygumose, šaltesnės rytuose ir kalnuose, šiltos vasaros didesnėje dalyje, karštos pietinėse lygumose.[1] Dažnos sausros Padunojės ir Rytų Slovakijos lygumose.

Vidaus vandenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma upių priklauso Juodosios jūros baseinui – Dunojus su intakais; Dunajecas su intaku Popradu teka į Vyslą ir priklauso Baltijos jūros baseinui.

Dirvožemis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vyrauja jauriniai ir rusvieji miškų dirvožemiai; kalnuose ir karstiniuose dariniuose – skeletiniai (rendzinos) dirvožemiai.

Augalija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priklauso mišriųjų miškų zonai. Paplitę spygliuočiai (70 % miškų), ypač kalnų šlaituose – eglės, pušys, maumedžiai. Pietuose vyrauja plačialapiai – bukai, ąžuolai.

Gyvūnija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Būdingi miškų ir kalnų gyvūnai – elniai, stirnos, kiškiai, lapės, vilkai, rudieji lokiai, kalnų ožiai, švilpikai. Gausu paukščių: vanagai, sakalai, kurtiniai, tetervinai, geniai, pelėdos. Upėse ir tvenkiniuose daug žuvų, ypač upėtakių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Votruba, Martin. „Slovakia's Weather“. Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. Suarchyvuotas originalas 2012-03-19. Nuoroda tikrinta 2010-06-11.