Graikijos geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Graikijos geografija
Žemynas Europa
Regionas Pietų Europa
Plotas 131 957 km²
99,13 % žemės
0,87 % vandens
Pakrantė 13 676 km
Sienos Albanija 212 km
Šiaurės Makedonija 234 km
Bulgarija 472 km
Turkija 192 km
Aukščiausias taškas Olimpo kalnas
2 918 m
Žemiausias taškas Viduržemio jūra
0 m
Ilgiausia upė Aliakmonas
297 km
Didžiausias ežeras Trichonio ežeras
98,6 km²

Graikija yra Europos žemyne. Yra piečiausia Balkanų pussiasalio valstybė. Šalį skalauja Viduržemio jūra, Jonijos jūra, Kretos jūra, Egėjo jūra. Šalis yra sudaryta iš šių istorinių regionų: Trakija, Graikijos Makedonija, Epyras, Tesalija, Peloponesas. Stūkso Pindo, Rodopų ir keli atskiri kalnynai. Aukščiausias kalnas yra Olimpas – 2 918 m.

Ilgiausios upės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Graikijos žemėlapis

Dauguma Graikijos upių yra sraunios. Ilgiausia upė Graikijoje yra Aliakmonas 291 km. Kitos ilgos upės yra Aksijas, Piniosas, Achelas, Mesta, Vjosa, Marica.

Didžiausios įlankos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Graikija turi gan nepatogų laivams krantą, nors yra ramių užutekių. Labiausiai rėžia akį Korinto įlanka, Termos įlanka, Argolidės įlanka, Mesenės įlanka, Lakonijos įlanka, Patrų įlanka, Sarono įlanka, Petalijos įlanka, Strimono įlanka.

Didžiausios salos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Graikijoje pilna salų. Tos kurios yra šalia Turkijos kelia problemų šalių santykiams. Vis dar pilnai nesutarta dėl jūrų sienų. Todėl ten nepatariama keliauti ir skristi, kol neišspręstas konfliktas. Didžiausios Graikijos salos yra Kreta, Rodas, Euboja, Lesbas, Kefalinija, Kerkyra, Chijas, Lemnas, Naksas, Zakintas, Andras, Leukadė, Tasas, Samas, Kitira, Samotrakė, Kitira, Kosas, Ikarija, Skiras, Karpatas, Skopelas, Tenas, Melas, Kalimnas, Mikonas, Keas, Siras, Kitnas, Sifnas, Paras, Amorgas, Ijas, Tera (sala), Aspilatėja, Kastelionas

Didžiausi miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausias miestas ir Graikijos sostinė yra Atėnai. Kiti didesni Graikijos miestai yra Salonikai, Larisa, Patrai, Iraklionas, Volosas.