Kirgizija

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kirgizijos Respublika
kirg. Кыргыз Республикасы
Kirgizijos vėliava Kirgizijos herbas
Vėliava Herbas
HimnasKirgizijos Respublikos valstybinis himnas

Kirgizija žemėlapyje
Valstybinė kalba kirgizų, rusų
Sostinė Biškekas
Didžiausias miestas Biškekas
Valstybės vadovai
 • Prezidentas
 • Ministras pirmininkas
 
Sadyras Žaparovas
Akylbek Žaparovas
Plotas
 • Iš viso
 • % vandens
 
199 951 km2 (85)
3,6 %
Gyventojų
 • 2020
 • Tankis
 
Didėjimas 6 729 363[1] (111)
27,4 žm./km2 (176)
BVP
 • Iš viso
 • BVP gyventojui
2022
Didėjimas 9,02[2] mlrd. $ (151)
Didėjimas 1 327[2] $ (166)
Valiuta somas (KGS)
Laiko juosta
 • Vasaros laikas
UTC+6
netaikomas
Nepriklausomybė
Paskelbta
nuo TSRS
1991 m. rugpjūčio 31 d.
Interneto kodas .kg
Šalies tel. kodas +996

Kirgizstanas arba Kirgizija (kirg. Кыргызстан, rus. Киргизия arba Кыргызстан), oficialiai Kirgizijos Respublika (kirg. Кыргыз Республикасы, rus. Кыргызская Республика) – kalnuota, priėjimo prie jūros neturinti valstybė Vidurinėje Azijoje. Šiaurėje ribojasi su Kazachstanu, vakaruose – su Uzbekistanu, pietvakariuose ir pietuose – su Tadžikistanu, pietryčiuose ir rytuose – su Kinija. Šalies sostinė ir didžiausias miestas – Biškekas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos istorija.

Kalnuota krašto geografija ir atokumas nuo didžiųjų pasaulio civilizacijų nulėmė palyginus vėlyvą jo įsitraukimą į pasaulio istoriją. Pirmieji valstybiniai dariniai dabartinėje Kirgizijos teritorijoje atsirado II a. pr. m. e., kadangi pietiniai žemdirbių gyvenami rajonai sutapo su Ferganos slėniu. Erų sandūroje susiformavus Šilko keliui, svarbi jo atkarpa ėjo per dabartinę Kirgiziją, čia maišėsi Kinijos, Indijos ir Persijos kultūros. Svarbiausias prekybinis miestas buvo Ošas.

Nuo I a. Kirgizijos teritorija buvo veikiama šiauriau gyvenusių klajoklių migracijų. Hegemoniją joje įgijo šiongnu, eftalitai, tiurkai (pastarojo sostinė buvo Kirgizijos teritorijoje). VII a. žlugus Vakarų Tiurkų kaganatui, į teritoriją migravo karlukai, apie X a. susikūrė Karachanidų federacija. Tuo metu į kraštą atėjo islamas, o senieji vietos gyventojai (greičiausiai indoeuropiečiai) buvo tiurkizuoti. XII a. Karachanidus pakeitė Karakitajai.

Vidurio Azija XIX a. pabaigoje

Tuo metu kirgizų protėviai (Jenisiejaus kirgizai), kurie greičiausiai buvo maišytos mongolų ir kipčiakų kilmės, iki X a. gyveno dabartiniame Tuvos regione ir valdė didžiulį Kirgizų kaganatą. Konsoliduojantis Mongolų imperijai, kirgizai migravo į pietus, į dabartinės Kirgizijos teritoriją. Kaip atskira etninė grupė susiformavo apie XV a.

Kirgizijos teritorija nuo 1219 m. priklausė Mongolų imperijai, tuo metu valdomai Čingischano. Po šio mirties išliko mongolų įtakoje: ją valdė Čagatajaus ulusas, Šeibanidai, džungarai. XVIII a. buvo užkariauta Kinijos Čingų dinastijos. XIX a. pradžioje pietinę Kirgiziją kontroliavo Kokando chanatas.

Antroje XIX a. pusėje teritoriją pamažu užkariavo Rusijos imperija. Rusijos dominavimas Kirgizijoje truko nuo 1876 m. iki Tarybų Sąjungos žlugimo 1991 m.

1991 m. rugpjūčio 31 d. Kirgizija paskelbė nepriklausomybę. Pirmuoju prezidentu buvo išrinktas Askar Akayev, kuris nuo 1990 m. buvo Kirgizijos TSR prezidentas. Per neramumus, kurių padarinys buvo „Tulpių revoliucija“, per 2005 m. vasario mėnesio parlamento rinkimus jis buvo nuverstas. Naujuoju prezidentu tapo buvęs ministras pirmininkas Kurmambekas Bakijevas.

Politinė sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos politinė sistema.
Almazbekas Atambajevas Kirgizstano prezidentas (2011-2017)
Sooronbajus Žejenbekovas Kirgizstano prezidentas (2017-)

Kirgizija yra parlamentinė respublika. Valdymas demokratinis. Prezidentas gali paleisti parlamentą, taip pat paskirti ministrą pirmininką, ministrus, teisėjus bei sričių vadovus. Vykdomoji valdžia susideda iš ministrų kabineto, ministerijų ir valstybės komitetų, sričių ir apylinkių administracijos. Šalis nuo 1991 metų priklauso Nepriklausomų Valstybių Sandraugai.

2010 m. balandžio mėn. kilo neramumai. Protestuotojai šturmavo šalies prezidentūrą bei užėmė valstybinės televizijos bei radijo būstinę. Per riaušes Biškeke 47 žmonės žuvo, apie 200 buvo sužeista. Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas balandžio 7 d. išskrido iš "Manaso" oro uosto Biškeke. Vykdomojo komiteto vadovė - Roza Otunbajeva[3]. 2010 m. liepos 3 d. Roza Otunbajeva buvo prisaikdinta šalies prezidente. Ji tapo pirmąja moterimi šiame poste nepriklausomos valstybės istorijoje.[4]

Administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos sritys.

Kirgizija yra suskirstyta į 7 sritis ir nė vienai sričiai nepriklausantį Biškeko miestą. Sritys dar padalintos į 40 rajonų. Rajonai savo ruožtu skirstomi į 473 apylinkes ir 22 miestus. Biškekas yra padalintas į 4 rajonus.

Kirgizstano sritys

Kirgizijos sritys:

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos geografija.
Nuotrauka iš palydovo

Kirgizstanas yra Tian Šanio kalnuose, daugiau kaip pusė teritorijos yra 2500 m virš jūros lygio ar aukščiau. Aukščiausias šalies taškas – Pergalės viršukalnė (kirg. Жеңиш чокусу) 7 439 m virš jūros lygio. Žemiausias šalies taškas yra 132 m virš jūros lygio esanti Karadarja upė. Gyventojai susitelkę Čiui slėnyje šiaurėje ir Ferganos slėnyje pietuose, taip pat šiek tiek mažiau gyvena kalnų slėniuose, pvz., aplink didelį Isyk Kulio ežerą. Šalies pietus sudaro Alajaus kalnų grandinė. Svarbiausios upės – Narynas, Ču ir Talasas.

Iki 1 500 m vyrauja stepės, kurios daug kur yra dirbtinai drėkinamos. Nuo 1500 m vyrauja pievos ir ganyklos, besidriekiančios iki sniegingų vietų. Miškai paplitę 1 500-4 000 m aukštyje virš jūros lygio. Šalyje auga apie 120 medžių ir krūmų rūšių. Tik 4 % Kirgizijos teritorijos yra miškinga, Kirgizija yra viena iš rečiausiai miškingų Azijos šalių.

Kirgizija neturi priėjimo prie jūros. Šiaurėje šalis ribojasi su Kazachstanu (1 051 km), vakaruose su Uzbekistanu (1 099 km), pietvakariuose su Tadžikistanu (870 km) ir pietryčiuose su Kinija (858 km).

Augalai ir gyvūnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tian Šanio kalnynas

Nors Kirgizijos miškingumas nedidelis, joje yra didžiausi riešutmedžio miškai pasaulyje. Miškuose gyvena elniai, lokiai, kiaunės, šernai, vilkai ir lūšys. Aukštumose sutinkami labai reti irbiai ir kalniniai avinai. Pastaruoju metu irbių populiacija sumažėjo dėl masinio brakonieriavimo. Retų rūšių gyvūnų medžioklė ir prekyba apribota. Švilpikai yra plačiai paplitę aukštose pievose, taip pat didėja vilkų populiacija miškuose.

Šalyje gyvena daugiausia plėšriųjų paukščių, tokių kaip juodasis peslys, palšasis grifas ir kitos įvairios erelių ir sakalų rūšys. Vasarą šalyje dažnai sutinkamas bitininkas. Paukščių migracija vyksta tiek horizontalia kryptimi (iš šiaurės į pietus), tiek vertikaliai (iš kalnų žemyn arba aukštyn).

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kirgizijos klimatui būdingas sausas žemyninis klimatas su šiltomis vasaromis ir šaltomis žiemomis. Dideli paros temperatūros svyravimai. Šalies pietuose vasarą temperatūra siekia apie +45° C, o žiemą gali nukristi iki -18° C.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos ekonomika.
Gyvulių turgus Kirgizijoje

Kirgizijoje auginamos ožkos, avys, galvijai, žirgai. Apie 80 % žemių šalyje drėkinamos. Auginama medvilnė, bulvės, cukriniai runkeliai, tabakas, daržovės, vaisiai, vynuogės. Kirgizai nuo seno garsėjo medžio drožinėjimu, kilimų pynimu ir papuošalų gamyba.

Kirgizijoje gausu stibio, aukso, molibdeno, alavo, anglies, volframo, gyvsidabrio, urano, naftos ir gamtinių dujų. Kirgizijos pramonė apdirba maisto produktus, cukrų, yra spalvotosios metalurgijos, tekstilės pramonė, gaminamos žemės ūkio mašinos, statybinės medžiagos, baldai.

Kirgizija eksportuoja medvilnę, vilną, mėsą, tabaką, auksą, plieną, uraną, gyvsidabrį, įvairius mechanizmus. Pagrindiniai importo produktai yra grūdai, mediena, juodieji metalai, kuras. Pagrindiniai mainų partneriai – buvusios TSRS šalys ir Kinija.

Griežta valiutos politika sumažino infliaciją nuo 700 % (1993 m.) ir 200 % (1994 m.) iki 4 % 2006 metais. Vis dėlto skurdas nesumažėjo. Pagal Jungtinių Tautų vystymosi programą, 41 % gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.[5] 2008 m. infliacija padidėjo iki 25 %.[6]

Paslaugų sektorius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

35 % šalies rinkos sudaro paslaugų sektorius, kuris jau kuris laikas sudaro vis didesnį šalies BVP nei dominuojantis žemės ūkis. Kirgizijos ekonomikos liberalizavimo padarinys – susikūrusi nepriklausoma mažmeninės ir maisto prekybos pramonė. Patraukli turistams Kirgizijos gamta turi turizmo potencialą, vis dėlto reikia išvystyti atitinkamą infrastruktūrą. Turizmas yra labai ribotas. Kasmet Kirgiziją aplanko maždaug 400 000 lankytojų iš buvusių tarybinių respublikų.

Demografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos demografija.
Kirgizų šeima šalia jurtos

2009 m. Kirgizijoje gyveno maždaug 5,4 milijono žmonių.[7] Iš jų 29,7 % buvo jaunesni nei 15 m. ir 5,8 % buvo vyresni nei 65 m. Kaip rodo 2009 m. apskaičiavimai, vidutinė gyvenimo trukmė Kirgizijoje yra 69,43 m. 98,7 % gyventojų raštingi. 2008 m. duomenimis, tik 36 % populiacijos gyvena miestuose, bet šalyje vyksta gana sparti urbanizacija.[7]

Kirgizija yra viena iš dviejų nuo Tarybų Sąjungos atsiskyrusių vidurio Azijos valstybių, rusų kalbą palikusių valstybine. Tiesa, toks pat statusas buvo suteiktas ir kirgizų kalbai. Rusų kalbą supranta daugelis šalies gyventojų, išskyrus kelis atokius kalnuotus regionus.

Maždaug 75 % gyventojų yra musulmonai (beveik visi sunitai), o likę daugiausia stačiatikiai.[7] Stačiatikybę praktikuoja daugiausiai rusai ir ukrainiečiai. Kirgizija neturi valstybinės religijos, bet islamo įtaka politikoje nuolat auga. Nors didelė dalis islamo kasdien nepraktikuoja, pastaruoju metu šalis tampa labiau religinga.[8]

Etninė sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausia etninė grupė šalyje yra kirgizai, priklausantys tiurkų tautų grupei. 2007 m. duomenimis, jie sudaro 69 % Kirgizijos gyventojų. Kitos didesnės etninės grupės yra daugiausiai šalies pietuose gyvenantys uzbekai (14,5 %) ir Kirgizijos šiaurėje susitelkę rusai (9 %). Taip pat valstybėje yra totorių (1,9 %), uigūrų (1,1 %), tadžikų (1,1 %), kazachų (0,7 %), ukrainiečių (0,5 %) ir kitų etninių mažumų (1,7 %). Kirgizijos etninė sudėtis gana smarkiai pasikeitė po nepriklausomybės paskelbimo: 1979 m. etniniai kirgizai sudarė apie 50 % šalies populiacijos, o 2007 m. – beveik 70 %.[9][10]

Anksčiau kirgizai buvo pusiau klajokliai, užsiiminėjo gyvulininkyste ir gyveno jurtose. Dabar gyvulininkyste užsiiminėjančios šeimos panašiai gyvena vasaromis, kai gano gyvulius aukštumose.

Miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Didžiausias šalies miestas yra sostinė Biškekas, kuriame gyvena apie 900 tūkst. žmonių. Kitas didelis miestas, turintis daugiau nei 200 tūkst. gyventojų, yra Ošas. 10 didžiausių Kirgizijos miestų:

Didžiausi Kirgizijos miestai


Tokmokas

Karakolas
Vieta Miestas Sritis Miesto populiacija

Biškekas

Ošas
1 Biškekas Biškekas 945 892
2 Ošas Ošas 239 468
3 Džalal Abadas Džalal Abado sritis 79 583
4 Karakolas Isyk Kulio sritis 68 602
5 Tokmokas Ču sritis 60 053
6 Karabalta Ošo sritis 54 532
7 Balykčis Isyk Kulio sritis 44 093
8 Uzgenas Ošo sritis 39 888
9 Narynas Naryno sritis 39 076
10 Talasas Talaso sritis 27 654
Šaltinis: Kyrgyzstan: largest cities and towns and statistics of their population



Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Kirgizijos kultūra.
Čingizas Aitmatovas

Svarbią vietą Kirgizijos kultūroje užima arklių veisimas ir jurtos. Jurtos svarbą galima nesunkiai pastebėti tame, kad Kirgizijos vėliavoje pavaizduotos saulės centre yra stilizuotas auksinis kirgizų jurtą vainikuojantis tundukas. Egzistuoja ilgos veltinio ir odos perdirbimo tradicijos.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbiausias senosios kirgizų literatūros kūrinys yra Kirgizų epas Manas, kuris yra žymiai ilgesnis, nei Odisėja. Šis epas buvo perduodamas iš kartos į kartą, žodinės tradicijos formuotas apie 1000 metų. Jis apdainuoja mitologinį herojų Maną ir jo bendražygius, kurie X a. kovojo prieš uigūrus, kad išsaugotų kirgizų laisvę.

Žymiausias moderniosios kirgizų literatūros atstovas buvo Čingizas Aitmatovas, rašęs rusų ir kirgizų kalbomis.

Žiniasklaida[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visoje šalyje leidžiami 4 dienraščiai. 1000-iui gyventojų tenka 27 skaitytojai.[11] 2008 m. 14,1 % gyventojų, turėjo priėjimą prie interneto; plačiajuosčio interneto įvertinimo difuzija buvo 0,05 %.[12]

Kita informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Основные итоги естественного движения населения январе-августе 2020г“. stat.kg.
  2. 2,0 2,1 „World Economic Outlook Database, April 2022“. IMF.org. Tarptautinis valiutos fondas. April 2022. Nuoroda tikrinta 2022-04-19.
  3. Po neramumų Biškeke - žinios apie Kirgizijos prezidento pabėgimą ir šimtą žuvusių žmonių (papildyta 19 val. 22 min., video, nuotraukos) Archyvuota kopija 2010-04-10 iš Wayback Machine projekto. ("RIA Novosti", ITAR-TASS, AP, AFP, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf., 2010-04-07 19:23)
  4. http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/asia_pacific/10497530.stm
  5. Die GTZ in Kirgisistan Archyvuota kopija 2010-01-13 iš Wayback Machine projekto.
  6. Zentralasien-Analysen Nr. 14 vom 27. Februar 2009.
  7. 7,0 7,1 7,2 CŽV faktų knyga: Kirgizija Archyvuota kopija 2015-11-27 iš Wayback Machine projekto.
  8. EurasiaNet Civil Society – Kyrgyzstan: Time to Ponder a Federal System – Ex-President’s Daughter Archyvuota kopija 2010-11-06 iš Wayback Machine projekto.
  9. Ethnic composition of the population in Kyrgyzstan 1999–2007. Archyvuota kopija 2013-11-13 iš Wayback Machine projekto.
  10. 1999 surašymas (rusiškai)
  11. http://dev.prenhall.com/divisions/hss/worldreference/KG/media.html Archyvuota kopija 2009-05-06 iš Wayback Machine projekto.
  12. http://www.itu.int/ITU-D/icteye/DisplayCountry.aspx?countryId=280 Archyvuota kopija 2009-05-14 iš Wayback Machine projekto.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Kirgizija

Žemėlapiai:


Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.