George Walker Bush

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džordžas Volkeris Bušas
angl. George Walker Bush
43-asis JAV prezidentas
Gimė 1946 m. liepos 6 d. (77 metai)
Niu Heivenas, Konektikutas, Jungtinės Amerikos Valstijos JAV
Tėvai George Herbert Walker Bush ir Barbara Bush
Sutuoktinis (-ė) Laura Bush
Vaikai Barbara, Jenna
Religija Jungtinis metodistas[1]
43-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 2001 m. sausio 20 d. – 2009 m. sausio 20 d.
Ankstesnis Bill Clinton
Vėlesnis Barack Obama
Partija Respublikonų partija
Išsilavinimas Verslo administravimo magistras (Harvardo universitetas)
Žymūs apdovanojimai
Vikiteka George Walker Bush
Parašas

Džordžas Volkeris Bušas (angl. George Walker Bush, g. 1946 m. liepos 6 d.) – JAV respublikonų politikas, 43-asis JAV prezidentas (20012009), po 2004 m. rinkimų valdė antrąją kadenciją.[2] Prieš eidamas į politiką dirbo naftos pramonėje, nuo 1994 m. iki 2000 m. dvi kadencijas buvo Teksaso valstijos gubernatoriumi.

Džordžas V. Bušas yra kilęs iš turtingos ir įtakingos Bušų šeimos. Jo tėvas Džordžas Bušas buvo 41-asis JAV prezidentas (vieną kadenciją) ir viceprezidentas aštuonerius metus. Dž. V. Bušo brolis Džebas Bušas buvo Floridos gubernatorius, o senelis Preskotas Bušas buvo JAV senatorius.

Iš karto po NATO valstybių vadovų susitikimo Prahoje ir dokumentų pasirašymo dėl NATO plėtros, kuris buvo itin reikšmingas, beprecedentis įvykis pasaulio istorijoje, 2002 m. lapkričio 22 d. atvyko į Vilnių. Tai – pirmasis einančio pareigas JAV Prezidento vizitas į Lietuvą. 2002 m. lapkričio 23 d. Dž. Bušas pasakė kalbą daugiatūkstantinei miniai prie Vilniaus rotušės, pagarsėjusią fraze, kad kiekvienas Lietuvos priešas nuo šiol bus laikomas ir JAV priešu.[3]

Dž. Bušas buvo labai kritikuojamas dėl JAV užsienio politikos, ypač karo Irake, globalinio atšilimo nestabdymo. Daugelyje šalių jo atvykimus lydėjo gausūs protestai, prezidentas buvo nepopuliarus ir JAV.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džordžas V. Bušas gimė Niu Heivene, Konektikute. Jis – vyriausias vaikas Džordžo Herberto ir Barbaros Bušų šeimoje. Augo Midlande ir Hiustone su savo jaunesniais broliais ir seserimis – Džebu, Neilu, Marvinu ir Dorote. Dar viena jaunesnė sesuo Robin mirė nuo leukemijos būdama 3 metų 1953 m.

Dž. V. Bušas turi savo rančą Teksaso valstijoje, mėgsta ten vairuoti savo džipą, priimti kitų valstybių vadovus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Jėzaus faktorius“. WGBH. PBS. Nuoroda tikrinta 2004-05-06.
  2. Bush George Walker (Džordžas Volkeris Bušas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. III (Beketeriai-Chakasai). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 655-656 psl.
  3. http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20021127/liet_01.html Dž. Bušas: kas pasirinks Lietuvą priešu, taps JAV priešu

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Politinis postas
Prieš tai:
Bilas Klintonas
JAV prezidentas
2001-2009
Po to:
Barakas Obama