Chester Arthur

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Česteris A. Arturas)
Chester A. Arthur
21-asis JAV prezidentas
Gimė 1829 m. spalio 5 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Fairfieldas, Vermontas
Mirė 1886 m. lapkričio 18 d. (57 metai)
Jungtinės Amerikos Valstijos Niujorkas
21-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1881 m. rugsėjo 19 d. – 1885 m. kovo 4 d.
Ankstesnis James A. Garfield
Vėlesnis Grover Cleveland
20-asis JAV viceprezidentas
Ėjo pareigas 1881 m. kovo 4 d. – 1881 m. rugsėjo 19 d.
Ankstesnis William A. Wheeler
Vėlesnis Thomas A. Hendricks
Partija JAV respublikonų partija
Vikiteka Chester Arthur
Parašas

Česteris Alanas Arturas (angl. Chester Alan Arthur; 1829 m. spalio 5 d. – 1886 m. lapkričio 18 d.) buvo 21-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas. Prieš Arturo išrinkimą į Džeimso Garfyldo viceprezidentus, jis buvo respublikonų partijos narys, bei dirbo teisininku.

1881 metų liepos 2 dieną JAV prezidentą Džeimsą Garfyldą mirtinai sužalojo Charles J. Guiteau. Prezidentas mirė rugsėjo 19 dieną, tą pačią dieną Česteris Arturas buvo prisaikdintas į prezidentus ir ėjo pareigas iki 1885 metų kovo 4 dienos.

Prieš pradėdamas įžengdamas į politiką, Arturas buvo Respublikonų partijos Stalvartų frakcijos narys bei Rosko Konklingo protežė.

Stalvartų nusivylimui, prezidentas Arturas tapo valstybės tarnybos reformos čempionu bei vengė seno politinio draugo, o galiausiai visai atitolo nuo Rosko Konklingo. Visuomenės spaudimas, sustiprėjęs po Garfyldo nužudymo, privertė Kongresą paisyti prezidento sprendimų. Arturo pagrindinis pasiekimas buvo Pendletono valstybės tarnybos reformos priėmimas. Šios įstatymo priėmimas pelnė Arturui „Valstybės tarnybos Tėvo” vardą ir palankią reputaciją.

Leidėjas Alexander K. McClure rašė: „Niekas nepradėjo eiti prezidento pareigų, turėdamas tokį gilų ir visuotinį nepasitikėjimą, ir niekas nebaigė kadencijos taip visų gerbiamas”. Rašytojas Markas Tvenas, ciniškai atsiliepęs apie visus politikus, pripažino: „Būtų tikrai labai sunku dar labiau pagerinti prezidento Arturo administraciją.”[1]

Politinis postas
Prieš tai:
William A. Wheeler
JAV viceprezidentas
1881
Po to:
Grover Cleveland
Prieš tai:
James A. Garfield
JAV prezidentas
1881-1885
Po to:
Thomas A. Hendricks

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]