Andrew Johnson

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Endriu Džonsonas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Andrew Johnson
17-asis JAV prezidentas
Gimė 1808 m. gruodžio 29 d.
Jungtinės Amerikos Valstijos Rolis, Šiaurės Karolina, JAV
Mirė 1875 m. liepos 31 d. (66 metai)
Jungtinės Amerikos Valstijos Elizabetonas, Tenesis, JAV
17-asis JAV prezidentas
Ėjo pareigas 1865 m. balandžio 15 d. – 1869 m. kovo 3 d.
Ankstesnis Abraham Lincoln
Vėlesnis Ulysses S. Grant
16-asis JAV viceprezidentas
Ėjo pareigas 1865 m. kovo 4 d. – 1865 m. balandžio 15 d.
Ankstesnis Hannibal Hamlin
Vėlesnis Schuyler Colfax
Partija JAV demokratų partija
Vikiteka Andrew Johnson
Parašas

Endriu Džonsonas (angl. Andrew Johnson, 1808 m. gruodžio 29 d. – 1875 m. liepos 31 d.) buvo 17-asis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas ir 16-asis viceprezidentas. Tuometinis viceprezidentas Džonsonas prezidentu tapo 1865 metais po to, kai buvo nužudytas Abraomas Linkolnas.

1811 m. Džonsono tėvui mirus, suprastėjo šeimos ekonominė būklė. Todėl Džonsonas, būdamas keturiolikos metų, įsidarbino kaip siuvėjo mokinys. Būdamas septyniolikos Džonsonas persikėlė į Tenesio valstiją ir atidarė siuvimo parduotuvę. Iš knygos apie geriausias kalbas ir nepriklausomybės deklaracijos mokėsi istorijos. Džonsonas yra vienintelis JAV prezidentas niekad nelankęs mokyklos. Dėl savo švietimo Džonsono politinės kampanijos pritraukdavo neturtingesnes ekonomines klases. Savo siuvimo parduotuvę pavertė į politinės diskusijos centrą.

1826 m. vedė šešiolikametę Elizą Makardel (angl. Eliza McCardle), kuri mokė Džonsoną rašymo ir aritmetikos įgūdžių.

1829 m. suorganizavo darbininkų partiją, kuri vėliau išrinko Džonsoną į Grynvilio merus. Per aštuoneris kadencijos metus prisijungė prie Endriu Džeksono (angl. Andrew Jackson) demokratų partijos. Šioje partijoje nuo 1843 iki 1853 m. Vašingtone dirbo kaip Jungtinių Valstijų atstovas. Vėliau, nuo 1853 iki 1857 užėmė Tenesio gubernatoriaus pareigas. 1856 m. buvo išrinktas Jungtinių Valstijų senatoriumi. Palaikė tuometines demokratų partijos idėjas kaip tarifų mažinimas ir opozicija anti-vergovinėms kampanijoms. Turėjo kelis vergus. Tačiau 1861 m. jam vieninteliam savo partijoje pasisakius prieš Konfederaciją, Abraomas Linkolnas paskyrė Džonsoną Tenesio karo gubernatoriumi.

Siekiant išplėsti Republikonų Partiją ir prijungti pilietiniame kare juos palaikančius demokratus, Džonsoną parinko kaip vice-prezidento kandidatą Abraomo Linkolno kampanijai. Inauguracijos dieną sulaukė publikos pasipiktinimo dėl viešo alkoholizmo. Abroamui Linkolnui žuvus, vos penkias savaites po jo inauguracijos, Džonsonas tapo JAV prezidentu. Džonsonas buvo pirmas žmogus po JAV prezidento mirties įžengęs į postą.

Džonsonas sulaukė didelės kritikos už dviejų rasinę lygybę palaikančių įstatymų vetavimą. Po to kai bandė pašalinti Edviną Stantoną iš karo sekretoriaus pareigų buvo apkaltintas ministerijos kadencijos akto nepaisymu. Buvo surengta apkalta ir Džonsonas tapo pirmuoju apkaltintu prezidentu. Tačiau vėliau jis buvo išteisintas ir jam buvo leista pabaigti savo kadenciją. Endriu Džonsonas iš Rusijos už 2,7 milijono dolerių (po du centus už akrą) nusipirko Aliaską. Kaip JAV prezidentas tarnavo vieną kadenciją.

Po kadencijos sugrįžo į JAV senatą. 1875 m. Tenesio valstijoje Džonsoną ištiko širdies smūgis, po kurio jis mirė.

Politinis postas
Prieš tai:
Hannibal Hamlin
JAV viceprezidentas
1865
Po to:
Schuyler Colfax
Prieš tai:
Abraham Lincoln
JAV prezidentas
1865-1869
Po to:
Ulysses S. Grant