Vritra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vritra (skr. वृत्र = IAST: Vr̥tra-) – indų mitologinė būtybė, minima Vedose; tai asura (demonas), milžiniška gyvatė, griausmavaldžio dievo Indros priešas.

Rigvedoje minima, kad pasaulio pradžioje Vritra laikė pagrobęs visus pasaulio vandenis. Tvaštaro namuose Indra išgėrė somos, gavo žaibą (vadžrą) ir nukovė Vritrą, taip išlaisvindamas pasaulio vandenis. Vritros motina buvo asura Danu – ją taip pat nukovė Indra[1].

Vėlesniuose, puraniškuose tekstuose minima kitokia Indros–Vritros mūšio versija: Vritra prarijęs Indrą, bet dievai jį privertę Indrą išvemti. Indra mūšį pralaimėjo ir pasižadėjo Višnui, kad nekariaus prieš Vritrą nei dieną, nei naktį, nei metalo, medžio ar akmens dirbiniu, nei sausu, nei šlapiu daiktu. Tačiau Indra pergudravęs dievą ir priešaušriu nugalėjęs Vritrą jūros puta. Kitur pasakojama, kad Vritra buvęs Asurų valdovu, brahmanas, atsisakęs dharmos ir darantis blogį. Dievai, išsigandę Vritros blogio, pasiuntę Indrą jį nukauti. Višnus papasakojęs, kad Vritros negalima nukauti paprastu būdu, tik durklu iš išminčiaus kaulų. Rišis Dadhičhis sutikęs paaukoti savo kūną, kad Vritra būtų įveiktas. Po 360 dienų trukusio mūšio Indra nugalėjęs demoną Vritrą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://kirsoft.com.ru/freedom/KSNews_787.htm Archyvuota kopija 2013-06-26 iš Wayback Machine projekto. RV, I mandala, XXXII sūkta