Vasūs

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vasu)

Vasūs (skr. वसु = IAST: vasu, dgs. वसवस् = vasavas; 'geras, puikus, švytintis'[1]) – dievybių būrys (gana), žinomas tiek vedinėje, tiek hinduistinėje mitologijoje.

Vasūs esti aštuoni, dažniausiai minimi šalia kitų dievų būrių – 12 Aditjų, 11 Rudrų, Dangaus ir Žemės (dyaus-pṛthivī) – su kuriais sudaro Atharvavedoje, Šatapatha Brahmanoje ir kitur minimą 33 dievų visumą. Vasūs dažniausiai siejami su žeme, Rudrai – su padange, Aditjai – su dangumi[2] Čhandogja Upanišadoje Vasūs siejami su Agniu (Rudrai – su Indra, Aditjai – su Varuna). Rigvedoje Vasūs yra vadovaujami Agnio[3], nors vėlesniojoje dalyje – dažniau Indros (dėl to jis vadinamas vasava).

Hinduizme Vasūs dažniau siejami su Višnumi. Jie suprantami kaip gamtos reiškinių įasmeninimai – Višnaus Puranoje išvardijami šie Vasūs: upės ar vandenys (āpas), Šiaurinė žvaigždė (dhruva), mėnulis (soma), Žemė (dhara), vėjas (anila), ugnis (anala, pāvaka), šviesa (prabhāsa), rytinė žara (pratyūṣa). Brihadaranjaka Upanišadoje išvardinami tokie Vasūs[4]: ugnis, vėjas, padangė, saulė, dangus, mėnuo, žvaigždės. Vėliau Vasumis vadinti Aditjai, Ašvinai, Rudrai, Višnus, Šiva, Kubera. Ramajanoje Vasūs laikomi Aditės vaikais.[5]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/monier/serveimg.pl?file=/scans/MWScan/MWScanjpg/mw0932-vasyas.jpg Archyvuota kopija 2018-10-22 iš Wayback Machine projekto.
  2. ś. I 3, 4, 12; IV 3, 5, 1
  3. RV X 3, 2; 110, 3; 150, 1
  4. BrhUp III 9, 3
  5. Мифы народов мира. Васу , В. Н. Топоров – 2-е изд., 1992. Москва: Советская Энциклопедия.