Trinidadas ir Tobagas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trinidado ir Tobago Respublika
angl. Republic of Trinidad and Tobago
Trinidado ir Tobago vėliava Trinidado ir Tobago herbas
Vėliava Herbas
HimnasDirbta iš laisvos meilės

Trinidadas ir Tobagas žemėlapyje
Valstybinė kalba anglų
Sostinė Port of Speinas
Didžiausias miestas Chaguanas
Valstybės vadovai
 • prezidentė
 • premjeras
 • -
 
Paula-Mae Weekes
Keith Rowley
-
Plotas
 • Iš viso
 • % vandens
 
5 128 km2 (163)
nežymi
Gyventojų
 • 2017
 • Tankis
 
1 369 157 (153)
254,85 žm./km2 (34)
BVP
 • Iš viso
 • BVP gyventojui
2011 (progn.)
22,707 mlrd. $ (111)
17 158 $ (41)
Valiuta Trinidado ir Tobago doleris
Laiko juosta
 • Vasaros laikas
UTC-4
Nepriklausomybė
Pripažinta
Nuo Didžiosios Britanijos
1962 m. rugpjūčio 31 d.
Interneto kodas .tt
Šalies tel. kodas +1-868

Trinidadas ir Tobagas (oficialus pavadinimas Trinidado ir Tobago Respublika) – valstybė Karibų jūros pietuose, netoli Venesuelos ir Grenados krantų. Užima 5 128 km² plotą ir yra sudarytas iš dviejų pagrindinių salų – Trinidado ir Tobago. Trinidado sala yra didžiausia ir labiausiai apgyvendinta – joje gyvena 96 % šalies gyventojų ir ji užima 94 % šalies teritorijos.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago istorija.

Dar žiūrėkite: Karibų jūros regiono istorija, Britų Vakarų Indijos

Kai Kristupas Kolumbas atrado Trinidadą 1498 m. jis buvo apgyvendintas čiabuvių aravakų, o karibų indėnai buvo apgyvendinę Tobagą. 1802 m. perleistas Didžiajai Britanijai. 1962 m. rugpjūčio 31 d. ji gavo nepriklausomybę, o 1976 m. rugpjūčio 1 d. ji buvo pripažinta respublika ir pasiliko Britanijos Tautų Sandraugoje.

Politinė sistema[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago politinė sistema.

Trinidadas ir Tobagas yra demokratinė respublika. Šalies vadovas – penkeriems metams parlamento narių renkamas prezidentas. Vyriausybei vadovauja prezidento skiriamas ministras pirmininkas. Paprastai juo tampa parlamento rinkimus laimėjusios partijos lyderis.

Įstatymų leidžiamoji valdžia priklauso dviejų rūmų parlamentui. Atstovų rūmai turi 41 narį, renkamą penkeriems metams visuotiniuose rinkimuose. Senate yra 31 vieta, jo nariai skiriami ministro pirmininko, prezidento ir opozicinės partijos vadovo. Tobagas taip pat turi savo autonominę tarybą.

Pagal 2011 m. Demokratijos indeksą, Trinidadas ir Tobagas priskiriamas „demokratijos su trūkumais“ kategorijai.[1]

Administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trinidado sala dalinama į 9 regionus ir 5 savivaldybes, o Tobago sala yra valdoma Tobago atstovų rūmų ir į atskirus regionus nedalinama.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago geografija.

Trinidadas ir Tobagas yra salų valstybė, esanti pietrytinėje Antilų salyno dalyje, 11 km nuo Venesuelos krantų. Susideda iš dviejų pagrindinių salų – Trinidado (plotas 4768 km²) ir Tobago (300 km²) – bei keliolikos mažesnių salelių.

Salų reljefas įvairus. Trinidado pietuose daugiausiai lygumos ir nedidelės kalvos, šiaurėje – neukštų kalnų ruožas (aukščiausias taškas – El Sero del Aripas, 940 m). Tobagas kalnuotas, pakrantėse – lygumos, paplūdimiai. Dirva salose derlinga, išskyrus Trinidado pietinėje dalyje esančius smėlynus.

Pagrindinės Trinidado upės – Ortoirė (ilgis 50 km), ir Karoni (40 km). Didesnių vandens telkinių salose nėra.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salų klimatas tropinis. Sausesnis laikotarpis tęsiasi pirmoje metų pusėje, drėgnesnis – antroje. Temperatūra svyruoja tarp 21 ir 31 °C.

 Trinidado ir Tobago klimatas 
Mėnuo Sau Vas Kov Bal Geg Bir Lie Rgp Rgs Spa Lap Gru Metinis
Vid. temperatūra °C 25 25 26 26 27 27 27 26,5 27 27 26 25,5 26
Krituliai mm 77 61 27 71 129 269 243 213 144 151 212 153 1 750
Duomenys: climatemaps.com[2] 2013 03 10

Gamta[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trinidadas ir Tobagas pasižymi didele biologine įvairove. Kadangi salos nuo Pietų Amerikos atsiskyrė palyginti neseniai ir plyti tik 11 km nuo kranto, flora ir fauna turi daug panašumų su esančia žemyninėje dalyje. Salose aptinkama apie 3337 augalų, 467 paukščių, 100 žinduolių, 85 roplių, 30 varliagyvių, 50 gėlo vandens žuvų, 659 drugelių rūšys. Kelios iš jų endeminės.[3]

Miškai salose užima 44 % sausumos ploto, per paskutinius 20 metų pastebimas nežymus jų nykimas.[4]

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplūdimys Tobage
Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago ekonomika.

Trinidade ir Tobage auginama kakava, ryžiai, kava, citrusiniai vaisiai, gėlės. Šalis turi didelius naftos ir dujų išteklius, dėl kurių yra gaminama daug kuro. Salos taip pat pritraukia daug turistų. Importuojama nafta ir jos produktai, gamtinės dujos, chemikalai, plienas, trąšos. Pagrindiniai šalies mainų partneriai yra JAV, Jamaika, Brazilija.

Demografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago demografija.

Dauguma (96 procentai) šalies gyventojų gyvena Trinidado saloje, o likusieji 4 % Tobago saloje. Dauguma Trinidado gyventojų susitelkę salos šiaurinėje dalyje, vadinamajame Rytų–Vakarų koridoriuje. Taip pat tankiai gyvenama vakarinė pakrantė. Rytinė pakrantė ir pačioje šiaurėje stūksantys kalnai gyvenami retai.

40 % šalies gyventojų yra kilę iš Indijos (atgabenti britų dirbti plantacijose), 37,5 % – juodaodžiai (daugiausia vergų palikuonys), 18,5 % – mišrios kilmės, 0,6 % – baltieji (ypač britai), 0,3 % – kinai, 1,1 % – kiti (arabai, karibai ir kt.). Šalis pasižymi didele emigracija, daug Trinidado ir Tobago gyventojų išvyksta į JAV, Kanadą, Jungtinę Karalystę.

Dayguma šalies gyventojų (55,3 %) yra krikščionys, priklausantys įvairioms atšakoms (katalikai, anglikonai, presbiterionai, metodistai ir kt.). Dėl didelio indų skaičiaus Trinidade ir Tobage plačiai praktikuojamas (18,2 % populiacijos) hinduizmas. 5,0 % gyventojų yra musulmonai. Likę 13,3 % priklauso kitoms religinėms bendruomenėms (judėjai, bahajai, sinkretiniai Afrikos tikėjimai) arba nėra jokios religijos išpažinėjai[5].

Anglų yra valstybinė šalies kalba, tačiau visuomenėje dažniausiai vartojami kreoliniai anglų kalbos variantai. Indų bendruomenėje vartojamos įvairios indų kalbos, daugiausia modifikuota bhodžpuri ar hindi (Karibų hindustani). Apie 5 % gyventojų kalba ispaniškai[6].

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Trinidado ir Tobago kultūra.

Kita informacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas Trinidadas ir Tobagas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]