Sigutė Stonytė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sigutė Stonytė
Gimė 1955 m. (~69 metai)
Sutuoktinis (-ė) Jurgis Karnavičius
Vaikai Laūra Karnavičiūtė
Veikla operos solistė, pedagogė
Alma mater Lietuvos konservatorija
Žymūs apdovanojimai

Sigutė Stonytė (g. 1955 m.) – Lietuvos operos solistė (sopranas), dainavimo pedagogė, profesorė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muzikos iš pradžių mokėsi Klaipėdos S. Šimkaus muzikos mokykloje. 1977-1982 m. mokėsi ir baigė Lietuvos konservatorijos prof. Zenono Paulausko dainavimo klasę.

Nuo 1985 m. yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro artistė, nuo 1993 m. dėsto solinį dainavimą Muzikos ir teatro akademijoje, nuo 2010 m. - profesorė.

Vyras – pianistas Jurgis Karnavičius, su kuriuo dažnai rengia bendrus kamerinės muzikos vakarus. Dukra Laūra Karnavičiūtė – vertėja, koncertų vedėja, LNOBT žurnalo "Bravissimo" vyr. redaktorė.

Koncertinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Koncertavo įvairiose užsienio šalyse su Lietuvos kameriniu orkestru ir Lietuvos Nacionaliniu bei Valstybiniu, Estijos ir Latvijos orkestrais, JAV nacionaliniu simfoniniu orkestru Kenedžio centre Vašingtone, su Maskvos filharmonijos orkestru ir kt.

Savo vaidyba ir stipriu lanksčiu balsu S. Stonytė dainuodama atskleidžia didelį spalvų ir emocijų spektrą, be operos, atlieka solo partijas oratorijose ir kantatose. Žymesni vaidmenys teatre:

Violeta („Traviata“), Abigailė („Nabukas“), Ledi Makbet („Makbetas“), Aida („Aida“), Agata („Laisvasis šaulys“), Margarita („Faustas“), Marcelina („Fidelio“), Toska („Toska“), Antonija („Hofmano istorijos“), Fani („Vedybų vekselis“), Tatjana („Eugenijus Oneginas“), Liza („Pikų dama“), Amelija („Kaukių balius“), Kerubinas ir Grafienė Almaviva („Figaro vedybos“), Cerlina („Don Žuanas“), Elizabetė („Tanhoizeris“), Liu („Turandot“), Zenta („Skrajojantis olandas“), Leonora („Likimo galia“), Salomėja („Salomėja"), Elvyra („Ernanis"), Dezdemona („Otelas") ir kt.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]