Organų sistema

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Organų sistemabiologinė sistema, kurią sudaro organų grupės, kartu vykdančios gyvybines funkcijas. Kiekvienas gyvūno ar augalo organas turi konkrečią paskirtį ir yra sudarytas iš savito audinio.

Augalai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naminio augalo ūglių ir šankų organų sistemos

Augalai pasižymi dvejomis didžiosiomis organų sistemomis. Kraujagysliniai augalai turi dvi skirtingas – ūglių ir šaknų – organų sistemas. Ūglių sistema sudaryta iš stiebo, lapų ir dauginimosi dalių – žiedų bei vaisių. Pastaroji įprastai auga virš dirvožemio, kur gaunama šviesa reikalinga fotosintezei. Tuo tarpu šaknų sistema, kuri sugeria vandenį bei mineralus, yra glūdi dirvožemyje.[1]

Organų sistema Apibūdinimas Organai
Šaknų sistema Šaknys įtvirtina augalus vietoje, sugeria vandenį ir mineralus, kaupia angliavandenius. Šaknys
Ūglių sistema Stiebas skirtas laikyti ir nukreipti lapus į saulę, taip pat transportuoti medžiagas tarp šaknų ir lapų. Lapai vykdo fotosintezę, o žiedai reikalingi reprodukcijai. Stiebas, lapai ir žiedai

Gyvūnai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvūnija pasižymi didžiule organų sistemų įvairove: nors kai kurie gyvūnai turi panašias organų sistemas kaip žmonės, paprastesni gyvūnai gali turėti kur kas paprastesnes organų sistemas arba mažiau organų.

Žmonės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmoguje yra 11 skirtingų organų sistemų, kurios sudaro žmogaus anatomijos ir fiziologijos pagrindą.[2] 11 organų sistemų apima kvėpavimo sistemą, virškinimo ir šalinimo sistemą, kraujotakos sistemą, šlapimo sistemą, vidaus organų sistemą, griaučius, raumenų sistemą, endokrininę sistemą, limfinę sistemą, nervų sistemą ir reprodukcinę sistemą. Kūne yra ir kitų sistemų, kurios nėra laikomos organų sistemomis. Pavyzdžiui, imuninė sistema apsaugo organizmą nuo infekcijos, tačiau ji nėra organų sistema, nes ši nėra sudaryta iš organų. Kai kurie organai priklauso daugiau nei vienai sistemai. Pavyzdžiui, nosis yra ir kvėpavimo sistemoje, ir nervų sistemos jutimo organas. Tuo tarpu sėklidės ir kiaušidės yra tiek reprodukcinės, tiek endokrininės sistemos dalis.

Organų sistema Apibūdinimas Organai
Kvėpavimo sistema Kvėpavimas: deguonies ir anglies dioksido mainai. Nosis, burna, prienosiniai ančiai, ryklė, gerklos, trachėja, bronchai, plaučiai ir krūtinės diafragma.
Virškinimo sistema Virškinimas: maistinių medžiagų skaidymas ir pasisavinimas, kietųjų atliekų pašalinimas. Dantys, liežuvis, seilių liaukos, stemplė, skrandis, kepenys, tulžies pūslė, kasa, plonoji žarna, storoji žarna, tiesioji žarna ir išangė.
Kraujotakos sistema Kraujo cirkuliacija: maistinių medžiagų atliekų, hormonų, deguonies ir anglies dioksido pernešimas, termoreguliacija. Kraujas, širdis, arterijos, venos, kapiliarai.
Išorinių organų sistema Išorinė kūno apsauga, termoreguliacija. Oda, plaukai, egzokrininės liaukos, riebalai ir nagai.
Atramos-judėjimo sistema Griaučiai Struktūrinė parama ir apsauga, kraujo ląstelių gamyba. Kaulai, kremzlės, raiščiai ir sausgyslės.
Raumenų sistema Kūno judėjimas, šilumos gamyba. Griaučių raumenys, lygieji raumenys ir širdies raumenys.
Endokrininė sistema Hormonų gamyba. Pagumburis, hipofizė, kankorėžinė liauka, skydliaukė, prieskydinės liaukos ir antinksčiai, kiaušidės, sėklidės.
Limfinė sistema Limfos į kraują perdavimas, dalyvavimas imuniniame atsake, limfocitų gamyba. Limfa, limfmazgiai, limfagyslės, tonzilės, blužnis, užkrūčio liauka.
Nervų sistema Informacijos jutimas ir apdorojimas, kūno veiklos koordinavimas. Galvos smegenys, nugaros smegenys, nervai, jutimo organai ir šios jutimo sistemos (nervų posistemės): regos sistema, uoslės sistema, skonis (skonio sistema), klausa (klausos sistema).
Urogenitalinė sistema Lytiniai organai Giminės pratęsimas. Kiaušidės, kiaušintakiai, gimda, makštis, pieno liaukos, varpa, sėklidės, kraujagyslės, sėklinės pūslelės ir prostata.
Šlapimo organų sistema Skysčių ir elektrolitų pusiausvyros palaikymas, kraujo varymas, šlapimo išskyrimas. Inkstai, šlapimtakiai, šlapimo pūslė ir šlaplė.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Hillis, David M.; Sadava, David; Hill, Richard W.; Price, Mary V. (2014). „The plant body [Augalo dalys].“ (anglų k.). Principles of Life (2nd ed.). Sunderland, Mass.: Sinauer Associates. 521–536 p. ISBN 978-1464175121.
  2. Wakim, Suzanne; Grewal, Mandeep (2020-08-08). „Human Organs and Organ Systems [Žmonių organai ir organų sistemos].“ (anglų k.). Nuoroda tikrinta 2020-10-07.