Nugaros smegenys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nugaros smegenų skersinis pjūvis krūtinės srityje. Tamsesne spalva pažymėta pilkoji medžiaga, šviesesne- baltoji medžiaga.

Stuburo smegenys (lot. medulla spinalis) – centrinės nervų sistemos dalis, esanti stuburo kanale. Stuburo smegenys tęsiasi 40-45 cm nuo galvos smegenų iki juosmens srities. Tai suspausto vamzdelio pavidalo darinys, kuris ties kaklu ir juosmeniu yra sustorėjęs. Nugaros smegenys sudarytos iš pilkosios medžiagos, kurią juosia baltoji medžiaga.

Stuburo smegenys gali būti sužalojamos dėl stuburo sutrenkimo, išnirus ar lūžus jo slanksteliams. Žemiau sužalotos stuburo smegenų vietos sutrinka jutimas, atsiranda kiti funkciniai pakitimai, kaip šlapimo ir išmatų susilaikymas, dubens organų funkcijos sutrikimas ir kt. Po nesunkių sužalojimų nugaros smegenys gali atsigauti ir vėl normaliai funkcionuoti. Po rimtesnių traumų susidaro nugaros smegenų ir jų dangalų hematomos, sutrinka audinių mityba, išsivysto kvėpavimo organų, šlapimo pūslės ir kt. organų funkcinis nepakankamumas. Po tokių traumų susidaro pažeidimo židiniai ir nervinis audinys nebeatsistato. Pats pavojingiausias sužalojimas yra stuburo smegenų nutraukimas. Po tokios traumos nugaros smegenys neatsistato ir nustoja funkcionuoti.

Pilkoji medžiaga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pilkoji medžiaga skersiniame nugaros smegenų pjūvyje yra drugelio formos ir yra apsupta baltąja medžiaga. Pilkojoje medžiagoje skiriami dorsalinis (užpakalinis) ir ventralinis (priekinis) ragai. Išilgai smegenų jie formuoja priekinį ir užpakalinį stulpus. Tarp šių dviejų ragų yra įsiterpęs lateralinis ragas.

Baltoji medžiaga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baltoji medžiaga skirstoma į užpakalinį, lateralinį ir priekinį stulpelius. Užpakalinis stulpelis yra baltosios medžiagos dalis nuo užpakalinės viduriniosios vagos iki užpakalinio rago, lateralinis - nuo užpakalinio rago iki priekinio rago šaknies, o priekinis - nuo priekinio rago iki priekinio viduriniojo smegenų plyšio.

Funkcijos:[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • perduoda impulsus iš periferijos į galvos smegenis ir atgal;
  • vykdo refleksines funkcijas

Ligos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]