Fontenblo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fontenblo
pranc. Fontainebleau
      
Fontainebleau rūmai
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Prancūzijos vėliava Prancūzija
Regionas Il de Fransas
Departamentas Sena ir Marna
Gyventojų (2006) 16 236
Plotas 172,05 km²
Tankumas (2006) 94 žm./km²
Altitudė 42−150 m
Vikiteka Fontenblo

Fontenblo (pranc. Fontainebleau) – miestas šiaurinėje Prancūzijoje, Il de Franso regione, 55 km į pietvakarius nuo Paryžiaus centro. Fontenblo savivaldybė – didžiausia pagal plotą visame Il de Franso regione. Veikia Europos verslo administravimo institutas, mieste ir jo apylinkėse plėtojamas turizmas. Šalia miesto yra Fontenblo miškas – buvęs karališkasis medžioklės parkas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fontenblo pilį 1137 m. pastatė Liudvikas VI Storasis. Joje kelis amžius buvo Prancūzijos karalių rezidencija. Pilyje gimė ir mirė Prancūzijos karaliai Pilypas IV Gražusis, Pranciškus I, gimė Pranciškus II ir Liudvikas XIII. 1685 m. Liudvikas XIV pasirašė vadinamąjį „Fontenblo ediktą“, kuriuo buvo atšauktas Henriko IV Nanto ediktas, suteikęs tikėjimo laisvę hugenotams. Fontenblo pilis buvo pagrindinė Napoleono rezidencija. Fontenblo pilyje nuo 1812 m. birželio iki 1814 m. sausio 23 d. buvo įkalintas popiežius Pijus VII. Pagal pilyje 1814 m. kovo 31 d. sudarytą Fontenblo sutartį, Napoleonas atsisakė sosto ir buvo ištremtas į Elbos salą. 19471967 m. Fontenblo veikė NATO generalinis štabas. Fontenblo pilis ir parkas 1981 m. įtraukti į Pasaulio paveldo sąrašą.[1]

Lietuviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atminimo lenta Oskarui Milašiui

Fontenblo artilerijos mokyklą (École d’Artillerie de Fontainebleau) baigė keli Lietuvos karininkai: Motiejus Pečiulionis, Vincas Jasulaitis, Jonas Žemaitis-Vytautas. Fontenblo mirė ir buvo palaidotas lietuvių poetas Oskaras Milašius (kurį laiką gyveno „Hôtel de l'Aigle Noir“, kur buvo atidengta atminimo lenta; jo vardu 1975 m. pavadinta miesto aikštė).[2][3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Fontainebleau (Fontenblo). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 179 psl.
  2. Lietuviškojo Paryžiaus žemėlapis-lankstinukas // lietuviai.fr Archyvuota kopija 2020-10-26 iš Wayback Machine projekto.
  3. Carte interactive : la promenade Milosz à Fontainebleau // amisdemilosz.com