Skaičių teorija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Skaičių teorijamatematikos šaka, tirianti sveikųjų skaičių savybes. Dauguma skaičių teorijos iškeltų problemų yra suformuluotos paprastai, tačiau kai kurių sprendimas ypatingai sudėtingas.

Skaičių teoriją studijavę matematikai Leonardas Oileris, Karlas Frydrichas Gausas ir Bernardas Rymanas yra laikomi vieni iškiliausių istorijoje. Už indėlį į skaičių teoriją yra skiriami aukščiausi matematikos apdovanojimai, tokie kaip Fildso medalis, Abelio premija ir Copley medalis.

Šiuolaikinę skaičių teoriją sudaro elementarioji, algebrinė, analizinė, geometrinė, tikimybinė skaičių teorija.[1]

Pagrindai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirminiai skaičiai ir daugikliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Natūralieji skaičiai yra 0, 1, 2, 3… Visi jie, išskyrus 0 ir 1, yra arba pirminiai skaičiai, arba sudėtiniai skaičiai. Pirminis skaičius yra skaičius, kuris dalinasi tik iš savęs ir vieneto. Sudėtinis skaičius yra tas, kuris dalinasi ne tik iš savęs, bet ir iš daugelio kitų daliklių. Pavyzdžiui, 6 yra sudėtinis skaičius, nes . Skaičius, kuris dalina kitą yra vadinamas to skaičiaus dalikliu, šiuo atveju skaičiai 2 ir 3 yra skaičiaus 6 dalikliai.

Pagrindinė aritmetikos teorema teigia, kad kiekvienas natūralusis skaičius, didesnis už vienetą, gali būti išreikštas pirminių skaičių sandauga vieninteliu būdu: niekada nebūna dviejų vieno skaičiaus sandaugų rinkinių, kurios būtų skirtingos.

Pirminių skaičių seka yra begalinė. Šią teoremą įrodė Euklidas IX-ojoje veikalo „Pradmenys“ knygoje, 20-ajame teiginyje.

Tačiau nėra žinoma, kiek yra pirminių skaičių mažesnių už duotą skaičių. 1896 m. buvo įrodyta pirminio skaičiaus teorema, kuri teigia, kad pirminiai skaičiai nėra tolygiai pasiskirstę skaičių tiesėje. Patvirtinus Rymano hipotezę būtų galima geriau įvertinti pirminių skaičių pasiskirstymą. Analizinė skaičių teorija nagrinėja panašius klausimus ir naudoja analitinius metodus bei tolydžias funkcijas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senieji laikai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plimpton 322 lentelė.

Senovės Egipte matematiniai veiksmai buvo atliekami su sveikaisiais skaičiais ir egiptietiškomis trupmenomis. Matematiniuose papirusuose rasta uždavinių kartu su sprendiniais ir pagalbinėmis lentelėmis. Lentelės plačiau naudojamos buvo Babilone, kuris paveldėjo šešiasdešimtainę skaičiavimo sistemąšumerų. Babiloniečių dantiraščio matematiniuose tekstuose aprašytos daugybos ir atvirkštinių skaičių lentelės, natūraliųjų skaičių kvadratai ir kubai. Babilone jau buvo žinoma daug Pitagoro trejetų, kurių radimui tikriausiai buvo naudojama nežinoma metodika. Seniausiai archeologinis radinys aritmetikos istorijoje yra Plimptono molinės lentelės fragmentas 322, datuojamas 1800 m. pr. m. e. Jame yra Pitagoro trejetų sąrašas, t. y. natūralieji skaičiai , kurie tenkina .

XVII amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVII amžius yra šiuolaikinės skaičių teorijos, kaip savarankiško mokslo, pradžia. Jį sukūrė prancūzų matematikas Pjeras Ferma, atlikdamas mažiausiai penkis reikšmingus pasiekimus šioje srityje:

Tame pačiame amžiuje:

  • Marinas Mersenas studijavo tam tikrą skaičių seką, vėliau pavadintą Merseno skaičiais. Šioje sekoje jis rado naujų pirminių skaičių. Vėlesniais amžiais sekoje buvo rasta dar daugiau tokių skaičių, todėl iškilo klausimas, ar jų yra be galo daug. Taip pat buvo rastas ryšys tarp Merseno pirminių skaičių ir nuo seniausių laikų žinomų tobulųjų skaičių.
  • Džonas Pelas taip pat nagrinėjo tam tikrą kvadratinę diofantinę lygtį, vėliau pavadintą jo vardu (Pelo lygtis).

XVIII amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grafikas, iliustruojantis Oilerio-Maskeronio konstantą (γ) - lygią mėlynos srities plotui

XVIII a. Leonardas Oileris, kaip minėta aukščiau, paneigė Ferma skaičių hipotezę. Taip pat Oileris:

Kiti matematikai:

XIX amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taisyklingasis septynkampis. Gauso-Vancelio teorema ir paprasti skaičiavimai parodo, kad šios figūros negalima sukonstruoti klasikiniu būdu. Taip yra todėl, nes septyni yra nelyginis skaičius ir jis nėra jokių Ferma skaičių sandauga (3, 5, 17...)

Taip pat buvo sukurtos „klasikinės“ natūraliųjų skaičių problemos:

Hilberto 23 problemos, paskelbtos šimtmečio pabaigoje, apėmė keletą skaičių teorijos klausimų, tokių kaip Rymano ir Golbacho hipotezės.

Problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Didžioji Ferma teorema – lygtis neturi sveikųjų sprendinių, kai n>2?

Neišspręstos problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Goldbacho hipotezė – bet kurį lyginį skaičių išreikšti dviejų pirminių skaičių suma?
  • Ar egzistuoja tobulieji nelyginiai skaičiai?
  • Ar egzistuoja be galo daug pirminių skaičių pavidalu ?
  • Rymano hipotezė laikoma viena iš svarbiausių neišspręstų matematikos problemų. Ji yra susijusi su Rymano dzeta funkcijos nuliniais taškais.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. skaičių teorija(parengė Vilius Stakėnas). Visuotinė lietuvių enciklopedija (tikrinta 2024-02-03).