Imperatorius Liudvikas IV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Imperatorius Liudvikas IV
Imperatorius Liudvikas IV
Vitelsbachai
Gimė 1283 m.
Mirė 1347 m. spalio 11 d. (~64 metai)
Tėvas Liudvikas II
Motina Matilda Habsburg
Sutuoktinis (-ė) Beatrisė,
Magarita
Vaikai Liudvikas V,
Steponas II,
Matilda,
Ana,
Angesė,
Albrechtas I,
Vilgelmas I,
Liudvikas VI,
Otonas V,
Liudvikas,
Margarita,
Ana
Šventosios Romos imperijos imperatorius
Valdė 1328 m. sausio 17 d. - 1347 m. spalio 11 d. (19 metų)
Karūnavimas 1328 m. sausio 17 d.
Pirmtakas Henrikas VII
Įpėdinis Karolis IV
Vikiteka Imperatorius Liudvikas IV

Imperatorius Liudvikas IV (gimė 1283 m. Miunchene; mirė 1347 m. spalio 11 d. prie Fiurstenfeidbruko netoli Miuncheno) – Šventosios Romos imperijos imperatorius.[1]

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imperatoriaus Liudviko IV karūnacija
Imperatoriaus Liudviko IV auksinė bulė
Imperatoriaus Liudviko IV žmona Margarita I Olandė

Vitelsbachų giminės Bavarijos hercogas Liudvikas Vokietijos karaliumi išrinktas 1314 m. Rinkimuose nugalėjo savo pusbrolį Habsburgą Frydrichą III Gražųjį, bet rinkimų rezultatai buvo ginčijami. Vis tik, Liudvikas įstengė visiškai nugalėti ir paimti nelaisvėn savo priešininką. Vėliau abu susitaikė. Frydrichą paleido 1325 m., kad galėtų stoti prieš Avinjone rezidavusį popiežių Joną XXII, reikalavusį aprobuoti Vokietijos karaliaus rinkimus. Popiežius karaliui iškėlė bylą, o 1324 m. jį ekskomunikavo ir nušalino. Liudvikas pateikė apeliacinį skundą Visuotiniam bažnyčios susirinkimui ir, remiamas gibelinų, 13271331 m. surengė žygį į Italiją. 1328 m. vienas Romos didikas, kaip šio miesto atstovas, jį vainikavo imperatoriumi. Netrukus Liudvikas paskelbė, kad nušalina popiežių. Mikalojų V paskyrė antipopiežiumi. Ginče dėl karaliaus rinkimų Renso sąjunga 1338 m. nutarė, kad šie rinkimai teisėti ir be popiežiaus palaiminimo. Sėkminga Liudviko vidaus politika padėjo jam įgyti Branderburgo marką (1323 m.), Tirolio grafystę (13411342 m.) bei Olandijos – Zelandijos – Frizlandijos – Henegau grafystę. Tai sukėlė galingųjų Liuksemburgų nepasitenkinimą – Tirolio grafystę jie prarado dėl Liudviko vedybų. 1346 m. jie paskelbė alternatyvų karalių Karolį IV. Pilietiniam karui kilti sutrukdė tik staigi imperatoriaus mirtis. Globojo Vokiečių ordiną ir 1337 m. privilegija patvirtino jo teisę valdyti užkariautas prūsų ir lietuvių žemes.[2].

Santuoka ir vaikai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Liudvikas IV Bavaras (Ludwig IV der Bayer). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIII (Leo-Magazyn). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 507 psl.
  2. Ferial Kanbay – „1000 pasaulio įžymybių: enciklopedinis žinynas“ – 204 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]