Mezoamerikos raštas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Senovės civilizacija: Mezoamerika
Olmekai, Majai, Actekai
Istorija
Menas:
Architektūra, Dailė, Literatūra
Religija:
Actekų, Majų
Raštas:
Olmekų, Majų, Actekų, Sapotekų, Mištekų
Kalendorius:
Majų, Actekų

Mezoamerikos raštas – grupė gana giminingų raštų sistemų, naudotų prieškolumbinėje Amerikoje, Mezoamerikos civilizacijos tautų. Šiose rašto sistemose gana sudėtingai maišėsi logografiniai, fonografiniai ir piktografiniai elementai.

Pietinės rašto sistemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pietinė Mezoamerika, apėmusi Įlankos, Oašakos, Majos regionus, išvystė pačias sudėtingiausias rašto sistemas, leidusias užrašyti šnekamąją kalbą ir visas, net sudėtingiausias, sąvokas.

Olmekų raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seniausia Mezoamerikos rašto atmaina laikomas Olmekų raštas, kurio seniausi pavyzdžiai randami iš VII a. pr. m. e. Olmekai, gyvenę Įlankos regione, davė pradžią Mezoamerikos civilizacijai ir svarbiausiems jos pasiekimams.

Olmekų raštas buvo hieroglifinis. Dažniausiai pasitaikantys ženklai buvo skaitmenys ir kalendoriaus dienos.

Archeologai yra radę Kaskachalio bloką, kuris datuojamas X a. pr. m. e. Tačiau jame išraižyti rašmenys neprimena nė vienos Mezoamerikos rašto sistemos, todėl jis kelia daug abejonių.

Apie V a. pr. m. e. toje pat teritorijoje išsivystė Epi-olmekų raštas, kuris labai primena Majų hieroglifus ir laikomas tiesioginiu Majų rašto pirmtaku.

Sapotekų raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Olmekų raštas inspiravo sapotekų raštą. Sapotekų raštas irgi buvo hieroglifinis, tačiau jis nėra iššifruotas. Seniausias jo paminklas yra iš V a. pr. m. e. Tas įrašas iš dviejų ženklų žymi vieną kalendorinę datą.

Majų raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Majų raštas.
Majų glifai. Kiekvienas jų sudarytas iš kelių elementų

Majų raštas yra labiausiai tyrinėtas ir iššifruotas. Jis kilo iš Olmekų rašto, ir seniausi jo įrašai yra iš III a. pr. m. e. Skirtingai nei kitos rašto sistemos Mezoamerikoje, kurios buvo skaitomos iš viršaus į apačią vienu stulpeliu, majai skaitydavo dviem stulpeliais.

Majų raštas grupuojamas glifais, kurių kiekvieną sudaro keletas elementų (1-6), kartu sudarančių sąvoką. Tie elementai gali būti logogramos, fonogramos, skaičiai.

Dažniausiai pasitaikantys majų užrašai yra datos, tačiau šiuo raštu buvo galima užrašyti visas sąvokas. Taigi, buvo galima perteikti visą kalbą.

Poklasikiniu laikotarpiu Majų rašmenys sunyko, jie buvo labai supaprastinti.

Mendozos kodekso puslapis su Actekų piktogramų pavyzdžiais. Vaizduojamas valdovas Ašajakatlis ir jo nukariavimai. Vaizduojami ženklai, reiškiantys „nukariauti“, o kiekvieno jų kairėje arba apačioje yra vietovardžio pavadinimas. Melsva eilutė kairėje – kalendorinių metų pavadinimai

Šiaurinės rašto sistemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbus klausimas yra, ar tuo pat metu, kai naudotos Majų, Sapotekų rašto sistemos, Centrinėje Meksikoje irgi egzistavo raštas. Ilgą laiką tokių pavyzdžių nebuvo, tačiau pastarojo laikotarpio archeologiniai radiniai patvirtino Teotihuakano rašto egzistavimą. Atrodo, šis raštas buvo gana skirtingas nuo Majų rašto, ir savo išvaizda artimesnis vėlesnėms rašto sistemoms, naudotoms Actekų ir Mištekų.

Actekų ir mištekų raštai neišsivystė iki tokio sudėtingo lygio, kaip Majų raštas. Jie buvo labiau artimesni piktogramoms ir leido tik užrašyti esmines sąvokas, bet ne kalbą.

Actekų raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbiausi actekų rašto ženklai buvo kalendorinės datos ir vietovardžiai. Vietovardžiai buvo konstruojami rebusų principu.

Mištekų raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią straipsnio dalį reikėtų išplėsti.