Deseretas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Deseretas
Tipas abėcėlė
Naudojamas kalbose anglų kalba
Rašymo kryptis iš kairės į dešinę
Laikotarpis nuo XIX a.
ISO 15924
Unicode
Genealogija
Kilmė izoliuotas
Dukterinės sistemos nėra

Deseretas – mormonų siūlytas raštas anglų kalbai užrašyti. Žodis kilęs iš Mormono knygos, kuri yra Šių dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios (mormonų) šventasis tekstas. Pagal „Mormono knygą“ deseret reiškia „bičių medus“ jareditų, kurie išsisklaidė po Babelio bokšto sugriovimo, kalba.

Raštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Raštas turėjo palengvinti anglų kalbos mokymąsi, nes juo užrašyta anglų kalbą galima skaityti paraidžiui: nėra vienaip tariamų, kitaip rašomų žodžių, kurių yra ypač gausu lotynų raštu užrašytoje anglų kalboje. Deserete yra daugiau simbolių nei anglų kalbai naudojamame lotynų rašto variante. Buvo pridėti simboliai išreikšti kalbai būdingiems garsams, šiaip jau išreiškiamiems keliais simboliais (pvz., th, sh (š), kh (ch)), išskirti garsai, kurie yra skirtingi, bet nepaisant to užrašomi vienu simboliu („u“ variantai kaip „ju“ ir kaip trumpa „a“, „th“ kietas (kaip žodyje „the“) ir minkštas (kaip žodyje „thing“) variantai, ir t. t.). Deseretas, kaip ir lotynų raštas, yra raidinė rašto sistema.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Raštas buvo sukurtas JAV vakaruose klajojančių mormonų vado, kuris tam tikslui ilgokai tyrinėjo anglų kalbos sandarą. Juo buvo išleista Mormono knyga ir dar kelios knygos. Deseretas daugiausiai naudotas dabartinėje Jutos valstijoje. Vis dėlto Deseretas, nepaisant jo kūrėjo vilčių, niekad netapo visuotine regiono rašymo sistema.

„Deseret“ buvo siūloma pavadinti Jutos valstiją. Brigham Young – mormonų bažnyčios prezidentas ir Jutos teritorijos gubernatorius nuo 1850 iki 1858 m. propagavo šį vardą kaip darbštumo simbolį. JAV federalinė valdžia atmetė „Deseret“ vardą dėl religinės potekstės ir jo panašumo su anglišku žodžiu „desert“ (dykuma). Į JAV teritorija buvo priimta 1896 m. kaip „Juta“, pavadinimas kilęs iš ten gyvenusių jutų indėnų.

Vartojimo sfera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabar Deseretas praktiškai nebevartojamas, egzistuoja tik kelios juo parašytos knygos, taip pat jis gali būti išmoktas akademiniais ir kitokiais tikslais.