Tarptautinė migracijos organizacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Tarptautinė Migracijos Organizacija)
Tarptautinė migracijos organizacija
[[Vaizdas:|]]
SantrumpaTMO, IOM, OIM
Įkurta1951 m. gruodžio 6 d. (1951-12-06)
TipasSpecializuotoji Jungtinių Tautų institucija
BūstinėŽeneva, Šveicarija
Narystė174 valstybės narės ir 8 valstybės stebėtojos
Oficialios kalbosanglų, prancūzų ir ispanų
Generalinis direktoriusAntónio Vitorino
Tinklalapiswww.iom.int

Tarptautinė migracijos organizacija (TMO; angl. International Organization for Migration, IOM) – JT Sistemos dalis, teikianti paslaugas ir patarimus dėl migracijos vyriausybėms ir migrantams, įskaitant šalies viduje perkeltuosius asmenis, pabėgėlius ir migruojančius darbuotojus.

TMO buvo įkurta 1951 m. kaip Tarpvyriausybinis Europos migracijos komitetas (TEKK), kad padėtų perkelti žmones, persikėlusius per Antrąjį pasaulinį karą. 2016 m. ji tapo Jungtinių Tautų agentūra.[1]

TMO yra pagrindinė JT agentūra, dirbanti migracijos srityje. TMO skatina humanišką ir tvarkingą migraciją, teikdama paslaugas ir konsultacijas vyriausybėms ir migrantams.

TMO dirba keturiose plačiose migracijos valdymo srityse: migracijos ir vystymosi, migracijos palengvinimo, migracijos reguliavimo ir priverstinės migracijos problemų sprendimo.

TMO centrinė būstinė yra Ženevoje (Šveicarija). Taip pat yra 20 regioninių biurų ir per 280 vietinių misijų įvairiose pasaulio šalyse. Lietuva, Latvija ir Estija yra tikrosios TMO narės. Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių (1998 m. lapkričio 23 d.) tapo tikrąja TMO nare. Vilniaus biuro vadovas Eitvydas Bingelis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TMO buvo įkurta 1951 m. po Antrojo pasaulinio karo Vakarų Europoje kilus chaosui ir perkėlimui. Iš pradžių ji buvo žinoma kaip "Laikinasis tarpvyriausybinis migrantų judėjimo iš Europos komitetas" (PICMME). Įgaliotas padėti Europos vyriausybėms nustatyti šalis, į kurias galėtų persikelti maždaug 11 mln. žmonių, išvarytų iš savo namų dėl karo, TMO šeštajame dešimtmetyje organizavo beveik milijono migrantų transportą.

1953 m. spalio 19 d. Venecijoje buvo sudaryta Tarptautinės migracijos organizacijos konstitucija - Tarpvyriausybinio Europos migracijos komiteto konstitucija. Konstitucija įsigaliojo 1954 m. lapkričio 30 d.ir organizacija buvo oficialiai įsteigta.

Organizacija keletą kartų keitė pavadinimus: 1952 m. iš PICMME į Tarpvyriausybinį Europos migracijos komitetą (ICEM), 1980 m. į Tarpvyriausybinį migracijos komitetą (ICM) ir galiausiai 1989 m. į dabartinį pavadinimą - Tarptautinė migracijos organizacija (TMO); šie pokyčiai atspindi per pusę amžiaus įvykusį organizacijos perėjimą nuo operatyvinės agentūros prie migracijos agentūros.

Nors TMO istorijoje atsispindi pastarojo pusės šimtmečio žmogaus sukeltos ir stichinės nelaimės - 1956 m. Vengrija, 1968 m. Čekoslovakija, 1973 m. Čilė, vietnamiečių Boat People 1975 m., Kuveitas 1990 m., Kosovas ir Timoras. 1999 m., Azijos cunamis, 2003 m. invazija į Iraką, Pakistano žemės drebėjimas 2004-2005 m., 2010 m. žemės drebėjimas Haityje ir tebesitęsianti Europos migrantų krizė - tarptautiniu mastu vis labiau pripažįstama nuostata, kad humaniška ir tvarkinga migracija naudinga migrantams ir visuomenei.

Pradėjusi veikti kaip operatyvinės logistikos agentūra, TMO išplėtė savo veiklos sritį ir tapo pagrindine tarptautine agentūra, bendradarbiaujančia su vyriausybėmis ir pilietinėmis visuomenėmis, kad geriau suprastų migracijos problemas, skatintų socialinį ir ekonominį vystymąsi per migraciją ir palaikytų migrantų žmogiškąjį orumą bei gerovę.

Platesnę veiklos sritį lydėjo sparti plėtra: iš palyginti mažos agentūros ji tapo agentūra, kurios metinis veiklos biudžetas siekia 1,8 mlrd. dolerių ir kurioje dirba apie 11 500 darbuotojų[2], dirbančių daugiau nei 150 pasaulio šalių.

Būdama "JT migracijos agentūra", TMO tapo pagrindiniu atskaitos tašku karštose pasaulinėse diskusijose dėl socialinių, ekonominių ir politinių migracijos padarinių XXI a.[3].

2016 m. rugsėjį TMO tapo susijusia Jungtinių Tautų organizacija.[1]

TMO rėmė Pasaulinio susitarimo dėl migracijos - pirmojo istorijoje tarpvyriausybinio susitarimo dėl tarptautinės migracijos, kuris buvo priimtas Marakeše (Marokas) 2018 m. gruodžio mėn. kūrimą.[4] Siekdamas remti Pasaulinio susitarimo dėl migracijos įgyvendinimą, tolesnius veiksmus ir peržiūrą, JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas įsteigė JT migracijos tinklą. JT migracijos tinklo sekretoriatas yra įsikūręs TMO, o TMO generalinis direktorius Antonio Vitorino eina tinklo koordinatoriaus pareigas.[5]

1998 m. Lietuva tapo visateise TMO nare. 1998 m. vasario 13 d. buvo pasirašyta TMO ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės bendradarbiavimo sutartis, kurią 1998 m. spalio 13 d. ratifikavo Seimas.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TMO padeda užtikrinti tvarkingą ir humanišką migracijos valdymą, skatina tarptautinį bendradarbiavimą migracijos klausimais, padeda ieškoti praktinių migracijos problemų sprendimų ir teikia humanitarinę pagalbą migrantams, kuriems jos reikia, t. y. pabėgėliams, perkeltiesiems asmenims ar kitiems iškeldintiems asmenims.

TMO Konstitucijoje[6] aiškiai pripažįstamas migracijos ir ekonominio, socialinio bei kultūrinio vystymosi ryšys.

TMO dirba keturiose plačiose migracijos valdymo srityse: migracijos ir vystymosi, migracijos palengvinimo, migracijos reguliavimo ir priverstinės migracijos problemų sprendimo. Tarpdisciplininė veikla apima tarptautinės migracijos teisės skatinimą, politines diskusijas ir rekomendacijas, migrantų teisių apsaugą, migracijos sveikatą ir migracijos lyčių aspektą.

Be to, TMO dažnai organizuoja rinkimus, kuriuose dalyvauja pabėgėliai už jų kilmės šalies ribų, kaip buvo per 2004 m. Afganistano rinkimus ir 2005 m. sausio mėn Irako rinkimus į parlamentą.

IOM X[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IOM X - tai Tarptautinės migracijos organizacijos Bankoke vykdoma kampanija, skatinanti saugią migraciją ir užkertanti kelią išnaudojimui bei prekybai žmonėmis Azijos ir Ramiojo vandenyno regione.[7][8] Kampanija skirta klausimams, susijusiems su išnaudojimu ir prekyba žmonėmis, pavyzdžiui, Tailando žvejybos pramonėje pavergtų vyrų apsauga,[9] technologijų naudojimas siekiant nustatyti ir kovoti su prekyba žmonėmis,[10] ir nutraukti seksualinį vaikų išnaudojimą.[11]

Vilniaus biuras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

TMO Vilniaus biuras vykdo įvairius projektus šiose srityse:

Adresas: Jakšto g. 12, IV aukštas, LT-01105, Vilnius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Megan Bradley (2017). „Tarptautinė migracijos organizacija (TMO): Įgyjant galią priverstinės migracijos režime“. Refuge: Canada's Journal on Refugees. 33 (1): 97. doi:10.25071/1920-7336.40452.
  2. „109-oji Tarybos sesija, generalinio direktoriaus ataskaita“ (PDF). GoverningBodies.iom.int. 2018 m. lapkričio 30 d. Nuoroda tikrinta 2019 m. sausio 3 d..
  3. {„Istorija“. Tarptautinė migracijos organizacija. 2014 m. rugsėjo 30 d. Nuoroda tikrinta 2019 m. sausio 3 d..
  4. title = GCM Development Process
  5. {„Globalusis susitarimas dėl migracijos |} Tarptautinė migracijos organizacija“. unofficeny.iom.int. Nuoroda tikrinta 24 November 2019.
  6. „Konstitucija“. Tarptautinė migracijos organizacija. 2015 m. sausio 8 d. Nuoroda tikrinta 2019 m. sausio 3 d..
  7. date=2015 m. rugsėjo 16 d.
  8. {int/report/lao-pačių-demokratinė-republika/lyčių lygybė ir moterų įgalinimas „"Lyčių lygybė ir moterų įgalinimas"“. ReliefWeb. Nuoroda tikrinta 3 January 2019. {{cite web}}: Patikrinkite |url= value (pagalba)
  9. {Hale, Erin (2016 m. rugsėjo 28 d.). [https: //www. forbes.com/sites/erinhale/2016/09/28/tackling-asias-human-trafficking-with-facebook-whatsapp-and-line/ „Tackling Asia's Human Trafficking with Facebook, WhatsApp and LINE“]. Forbes. Nuoroda tikrinta 3 January 2019. {{cite news}}: Patikrinkite |url= value (pagalba)
  10. {. 2015 m. gruodžio 21 d. https://vulcanpost.com/491751/an-anti-human-trafficking-workshop-was-held-in-singapore-heres-what-you-missed/. Nuoroda tikrinta 3 January 2019. {{cite news}}: |chapter= ignoruotas (pagalba); Missing or empty |title= (pagalba)
  11. {Hale, Erin (2016 m. rugsėjo 22 d.). Forbes https://www.forbes.com/sites/erinhale/2016/09/22/how-the-internet-helps-and-hides-underage-exploitation-in-the-philippines/. Nuoroda tikrinta 3 January 2019. {{cite magazine}}: |chapter= ignoruotas (pagalba); Missing or empty |title= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]