Tarptautinė plėtros asociacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tarptautinė plėtros asociacija (TPA) – viena iš penkių Pasaulio banko grupės organizacijų, įsteigta 1960 m. TPA siekia sumažinti skurdą teikdama ilgalaikes beprocentines paskolas ir dotacijas programoms, kurios skatina ekonomikos augimą, mažina socialinę nelygybę ir gerina žmonių gyvenimo sąlygas. Tai didžiausias lengvatinės finansinės paramos šaltinis besivystančioms pasaulio valstybėms, kuriose gyvena 2,5 mlrd. žmonių, 1,5 mlrd. kurių uždirba vos 2 dolerius per dieną ar dar mažiau. Šiuo metu TPA paramą gauna 80 šalių (39 iš jų – Afrikoje), kurios turi labai mažas arba jokių galimybių skolintis rinkos sąlygomis. TPA paskolos yra finansuojamos iš valstybių-donorių įnašų, papildomos lėšos skiriamos Pasaulio banko ar iš skolininkų grąžintų ankstesnių TPA kreditų. Iš viso nuo asociacijos įkūrimo jos paramą, kuri sudarė 228 mlrd. JAV dolerių, gavo 108 valstybės[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinis rekonstrukcijos ir plėtros bankas, dabar žinomas kaip Pasaulio bankas, buvo įsteigtas 1944 m. siekiant teikti finansinę paramą Antrojo pasaulinio karo nuniokotai Europai. Projekto sėkmė paskatino atkreipti dėmesį į besivystančius regionus, o šeštajame dešimtmetyje pripažinta, jog, norint paskatinti pasaulio plėtrą, skurdžiausioms šalims reikalingos švelnesnės skolinimosi sąlygos. Todėl kelios Pasaulio banko valstybės narės, paragintos Jungtinių Amerikos Valstijų, nutarė įsteigti instituciją, kuri pačioms skurdžiausioms valstybėms teiktų paskolas palankiausiomis sąlygomis. JAV Prezidento Dvaito Eizenhauerio siūlymu, įkurta Tarptautinė plėtros asociacija tapo Pasaulio banko dalimi.

Asociacijos steigimo sutartis[2] buvo pasirašyta 1960 m. rugsėjo 24 d. Pirmosios TPA paskolos suteiktos 1961 m. Čilei, Hondūrui, Indijai ir Sudanui.

Veiklos sritys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė plėtros asociacija – vienas pagrindinių instrumentų siekiant įgyvendinti Jungtinių Tautų suformuluotus Tūkstantmečio vystymosi tikslus, užsibrėžtus iki 2015 m.[3].

Šiems tikslams įgyvendinti TPA vykdo programas sveikatos, švietimo, infrastruktūros, žemės ūkio, ekonominės ir industrinės plėtros srityse.

Veiklos principai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinė plėtros asociacija laikoma viena lanksčiausių paramą teikiančių organizacijų, kadangi jos ištekliai nėra iš anksto paskirstyti konkretiems sektoriams – kiekviena vyriausybė nustato savo prioritetus, o neretai IDA yra vienas pirmųjų pagalbos šaltinių konfliktų ar stichinių nelaimių ištiktoms šalims. Silpnose, konfliktų nuniokotose valstybėse (pvz., Afganistane, Ruandoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje) TPA skatina institucines reformas, mažinančias politinį nestabilumą ir nusikalstamumą (ypač narkotikų prekybą ir prekybą žmonėmis), asociacija po gamtos katastrofų parėmė Bangladešą, Jemeną, Haitį ir kitas šalis.

Valstybės narės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu Tarptautinei plėtros asociacijai priklauso 170 Jungtinių Tautų Organizacijos valstybių narių ir Kosovas.

TPA narėmis nėra: Andora, Antigva ir Barbuda, Bahreinas, Baltarusija, Bulgarija, Jamaika, Kuba, Kuko salos, Lichtenšteinas, Malta, Monakas, Namibija, Nauru, Niujė, Šiaurės Korėja, Kataras, Rumunija, San Marinas, Seišeliai, Surinamas, Turkmėnistanas, Uganda, Urugvajus, Vatikanas, Venesuela ir nepripažintos valstybės.

Lietuva į TPA įstojo 2011 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]