Masajai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Masajai
Gyventojų skaičius 0,9 mln.
Populiacija šalyse Kenijos vėliava Kenija: 453 tūkst.
Tanzanijos vėliava Tanzanija: ~450 tūkst.
Kalba (-os) masajų
Religijos vietiniai tikėjimai, krikščionybė, islamas
Giminingos etninės grupės samburai
Vikiteka: Masajai

Masajai – pusiau klajokliška nilotų tauta, gyvenanti Rytų Afrikos savanose (Kenijoje ir Tanzanijoje).[1] Populiacija siekia ~900 tūkst. žmonių. Kalba masajų kalba, priklausančia nilotinių kalbų šeimai.

Masajai kilę iš Nilo slėnio dabartiniame Pietų Sudane, bet XVI a. migravo į pietryčius. Masajai, priešingai nei aplinkinės bantų tautos, savo valstybių nekūrė ir nuolat klajodavo. Iki pat XIX a. jie kontroliavo plačias teritorijas vidurio Kenijoje ir Tanzanijoje, priešinosi europiečių kolonizacijai. Nors dėl epidemijų masajų galia sumenko, jie iki šių laikų išlaikė savo savitą gyvenimo būdą. Buvo sudaryti Serengečio ir Masai Maros rezervatai, kuriuose masajai iš dalies išlaikė savo savivaldą.

Svarbiausias masajų verslas – gyvulininkystė. Galvijai užima svarbią vietą ne tik jų ūkyje, bet ir tikėjimuose, ritualuose. Šeimyniniuose santykiuose būdinga poligamija, išlikę iniciacijos ritualai.[2] Masajai nuo seno garsėja kaip nuožmūs kariai. Taip pat pasižymi itin spalvinga apranga, gausiu juvelyrikos naudojimu, savo neįprastais šokiais šokinėjant aukštyn.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Maasai“. Collins English Dictionary. Suarchyvuota iš originalo August 8, 2022. Nuoroda tikrinta December 9, 2019.
  2. Масаи,Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.