MMORPG

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Populiarus MMORPG žanro žaidimas – „Ultima Online

MMORPG (angl. massively multiplayer online role-playing game 'daugelio žaidėjų interneto žaidimas vaidmenimis') – interneto kompiuterinis žaidimas vaidmenimis, kurį žaidžia daug žaidėjų vienu metu. Tai daugelio žaidėjų žaidimo internete (MMOG) specifinis tipas.

Žaidime vartotojai dalyvauja per savo susikurtų veikėjų grafinius atvaizdus, kurie sąveikauja su aplinka (kariauja, keičia inventorių ir panašiai). Žaidžiant šio žanro žaidimą žaidėjo sėkmė priklauso ne nuo jo paties, o nuo veikėjo išugdytų įgūdžių (angl. skill) ir patirties (angl. experience), kuri dažniausiai gaunama naikinant NPC (kompiuterio valdomus veikėjus), vykdant užduotis, arba kaip kai kuriuose tokio tipo žaidimuose žaidžiant prieš kitus žaidėjus. MMORPG žaidimuose įprasta pasirinkti įvairius veikėjo parametrus, pvz., rasę, klasę, išvaizdą, lytį ir t. t.

Pagal iš tikro egzistuojančius ar pramanytus MMORPG rašomi LitRPG žanro fantastiniai kūriniai.

Ryšio ypatybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MMORPG tipo žaidimai veikia serverio-kliento principu. Vartotojai, norintys žaisti konkretų žaidimą, paleidžia kompiuterinę programą, vadinamą klientu, kuris savo ruožtu bendrauja su žaidimo serveriu (arba šliuzu). Egzistuoja du kliento-serverio bendravimo būdai:

  • Dvipusis (angl. socket) ryšys, kai klientas ir serveris bendrauja tarpusavyje. Reikalingas greitas interneto ryšys (ne mažiau nei 128 kbps).
  • Vienpusis (angl. gateway) ryšys, dirbantis šliuzo pagalba. Šiuo atveju socket paketai nenaudojami. Toks ryšys taikomas kai kuriuose applet tipo žaidimuose bei mobiliuose įrenginiuose.

Kai kurie žaidimų kūrėjai teikia fiksuotą serverį ar jų grupę, o kai kurie platina žaidimo server-side programą. Dėl didelio piratavimo masto, leidėjai vengia pastarojo varianto.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors dauguma ankstyvųjų XX a. 8-ojo dešimtmečio RPG žaidimų PLATO sistemai palaikė keletą vienu metu prisijungusių žaidėjų,[1] daugelio žaidėjų režimas išpopuliarėjo tik apie 10-ojo dešimtmečio vidurį. Pavyzdžiui, „Square“ sukurtas „Secret of Mana“ (1993) turėjo kooperatyvinį režimą, leidusį žaisti dviejų ar trijų asmenų grupėse.[2][3] Vėliau „Diablo“ (1996) apjungė CRPG su veiksmo žaidimo elementais ir interneto kelių žaidėjų režimu, kuris leido vienu metu keturiems žaidėjams patekti į tą pačią vietovę ir kartu kautis su būriais priešų.

Netrukus dėl sparčiai populiarėjančio galimybės žaisti internetu pritaikymo radosi grafiniai MUD žaidimai, kurie vėliau peraugo į daugelio žaidėjų internetinius vaidmenų žaidimus.

Populiariausi MMORPG žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu pasaulyje pagal populiarumą lyderiauja „World of Warcraft“, „Guild Wars“, „9Dragons“, „Silkroad Online“, „Runescape“. Lietuvoje taip pat labai paplitę „Lineage II“, „MU Online“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Barton 2008, pp. 37–38
  2. Lee, Justin (2004-02-15). „Secret of Mana“. GameSpy. Nuoroda tikrinta 2010-01-24.
  3. Thomas, Lucas M. (2008-10-13). „Secret of Mana Review“. IGN. Suarchyvuota iš originalo 2010-03-17. Nuoroda tikrinta 2010-01-24.