Kooperatyvinis režimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kooperatyvinis režimas (dažnai trumpinama co-op) – kompiuterinių žaidimų režimas, kuriame žaidėjai dirba kartu kaip komanda, siekdami įveikti vieną ar daugiau DI priešininkų. Šis režimas skiriasi nuo kelių žaidėjų režimų, tokių kaip PvP arba deathmatch. Žaisdami vienu metu žaidėjai gali pagelbėti vienas kitam įvairiais būdais: perduodami ginklus ir kitokius daiktus, pagydydami, pridengdami susišaudyme nuo ugnies ir atlikdami kooperacijos reikalaujančius veiksmus, kaip antai pagelbėjant komandos draugui įveikti kliūtis.

Paprastai tariant kooperatyvinis režimas yra papildyta vieno žaidėjo režimo forma, kurioje leidžiama vienu metu žaisti keliems žaidėjams, bet sunkesniame lygyje, kad būtų išlaikyta pusiausvyra. Tačiau egzistuoja ir sudėtingesnių pavyzdžių, kur labiau pakeista istorija ir žaidimo stilius. Pavyzdžiui, tokiuose konsoliniuose beat 'em up žaidimuose kaip „Streets of Rage“ galima pasiekti kitokią žaidimo pabaigą, jeigu žaidžiama dviese.

Co-op režime galima žaisti tiek vietoje, žaidėjams dalinantis įvesties įrenginiais arba naudojantis atskirais žaidimų valdymo įrenginiais, prijungtais prie vienos žaidimų konsolės, tiek kompiuterių tinkle, kur žaidėjai prisijungia prie žaidimo serverio. Dėl sudėtingo video žaidimų kodavimo co-op žaidimai retai leidžia tinkle žaidžiantiems žaidėjams prisijungti prie žaidžiančių vietoje. Visgi egzistuoja išimtys, kaip, pvz., „Call of Duty: Black Ops“, kuriame du žaidėjai, žaidžiantys prisijungę prie tos pačios konsolės, gali žaisti internetu su kitais.

Pastaruoju metu co-op režimas įgavo populiarumo,[1] kadangi žaidimų valdymo įrenginių ir tinklų technologijos patobulėjo. Tokie režimai ypač paplito tarp konsolinių ir kompiuterinių žaidimų ir daugelio žaidimų žanrų, tokių kaip šaudyklės, sporto žaidimai, realaus laiko strategijos ir MMOG.

Co-op režimas gali egzistuoti ir vieno žaidėjo žaidime, kur žaidėjas dirba komandoje kartu su kitais savo paties valdomais veikėjais tam, kad įveiktų kliūtis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kuchera, Ben (2009-01-28). „Co-op gaming is here to stay: Ars helps you find players“. Arstechnica.com. Nuoroda tikrinta 2011-05-31.