MMO

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

MMO (angl. massively multiplayer online game 'daugelio žaidėjų interneto žaidimas'), taip pat MMOG – internetinis žaidimas, kurį vienu metu gali žaisti daugelis žaidėjų.[1] Paprastai MMO žaidimai pasižymi pastoviu virtualiu pasauliu, nors kai kurie išsiskiria šiuo atžvilgiu. Tokius žaidimus galima žaisti prie tinklo prijungtais įrenginiais, kaip antai asmeniniais kompiuteriais, kompiuterinių žaidimų konsolėmis ar išmaniaisiais telefonais ir kitais mobiliaisiais įrenginiais.

MMOG žaidimuose žaidėjams leidžiama kooperuoti ir varžytis tarpusavyje plačiu mastu, taip pat kartais prasmingai sąveikauti su žmonėmis iš viso pasaulio. Tokie žaidimai pasižymi didele žaidimo stiliaus ir žanrų įvairove.

Žaidimų tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra keletas daugelio žaidėjų žaidimų internete tipų.

Vaidmenų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – MMORPG.

MMORPG yra interneto žaidimai vaidmenimis ir plačiausiai paplitęs MMOG žaidimo tipas. Kai kurie MMORPG žaidimai būna suprojektuoti veikti daugelį žaidėjų palaikančiose naršyklių platformose tam, kad būtų sumažintos infrastruktūros išlaidos ir išnaudotas terminalinis klientas, kurį dauguma naudotojų jau būtų įsidiegę savo platformose. Dėl to pastarieji kartais įvardijami BBMMORPG žaidimais.

Pirmojo asmens šaudyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – MMOFPS.

MMOFPS yra interneto žaidimo žanras, kuris pasižymi pastoviu pasauliu ir dideliu kiekiu žaidėjų, vienu metu žaidžiančių pirmojo asmens šaudyklės perspektyvos aplinkoje.[2][3] Tokiuose žaidimuose vyrauja plataus masto, kartais komandinės kovos. Tai, kad žaidimo pasaulis yra pastoviai kintantis, reiškia, kad žaidime yra tokių elementų, kurie paprastai sutinkami RPG žaidimuose, pvz., patirties taškai. Tačiau MMOFPS žaidimuose labiau akcentuojami paties žaidėjo įgūdžiai nei žaidėjo veikėjo statistika, kadangi joks žaidimo suteikiamų bonusų skaičius nekompensuos žaidėjo nemokumo nusitaikyti ir mąstyti taktiškai.[4]

Realaus laiko strategijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – MMORTS.

MMORTS yra interneto realaus laiko strateginiai žaidimai su pastoviu pasauliu. Žaidėjai paprastai įsikūnija į generolo, karaliaus ar kitos žymios figūros vaidmenį ir vadovauja armijai kovose, tuo pačiu metu prižiūrėdami karui reikalingų išteklių gavybą ir panaudojimą.

Ėjimų strategijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MMO tipo ėjimais paremti strateginiai žaidimai palaiko šimtus žaidėjų, žaidžiančių viename karo lauke. Ėjimai (tarpsniai) paprastai atliekami per tam tikrą laiką, paprastai kasdieniu „tiksėjimo“ režimu. Visi duoti įsakymai, kariniai veiksmai įvykdomi tą pačią akimirką tuo pačiu metu.

Simuliatoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie MMOG žaidimai suprojektuoti vienam tikslui, t. y. tiksliai atkurti tam tikrus realaus pasaulio aspektus. Juose linkstama imituoti itin specifines pramonės šakas ar didelę riziką ir didžiulius galimus nuostolius keliančias veiklas, kaip antai raketų mokslas, aeronautika, sunkvežimiai, koviniai tankai, povandeniniai laivai ir kt. Palaipsniui simuliacijos technologijai populiarėjant randasi žaidimų ir paprastesnėse pramonės šakose.

Sporto[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sporto MMO žaidimai yra tokie žaidimai, kur žaidėjai gali varžytis tradicinėse pagrindinėse sporto (futbolo, krepšinio, beisbolo, ledo ritulio, golfo ir amerikietiškojo futbolo) lygose.

Lenktynių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenktynių MMO žaidimuose vyrauja lenktynės tam tikromis transporto priemonėmis. Didžiausias pagal žaidėjų skaičių tokio tipo žaidimas yra „Trackmania“.

Paprasto pobūdžio[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprasto pobūdžio (angl. casual) žaidimais laikomi tokie, kurie skirti įvairiems kompiuterių naudotojams (besiskiriantiems nuo įprastų žaidimų pirkėjų). Jų tarpe yra muzikinių, vakarėlių, stalo/kortų (pvz., kolekcionuojamų kortų žaidimai), suaugusiųjų, vaikų, meninių ir kt. žaidimų. Tokie žaidimai yra nesudėtingi, juos lengva išmokti žaisti, taip pat jie paprastai nereikalauja daug laiko iš žaidėjo.

Alternatyvios realybės žaidimai (ARG) taip pat gali būti MMO tipo, t. y. leisti tūkstančiams žaidėjų pasauliniu mastu kooperuoti galvosūkių ir mįslių sprendime.

Populiarūs yra socialinio tipo MMO žaidimai, kuriuose pagrindinis dėmesys skiriamas bendravimui, o ne tam tikrų žaidimo tikslų vykdymui. Šiuo atžvilgiu terminologijoje pasitaiko dalinio sutapimo tarp „interneto bendruomenės“ ir „virtualaus pasaulio“. Vienas iš pavyzdžių būtų „Linden Lab“ sukurtas „Second Life“, kuriame akcentuojamas žaidėjų tarpusavio bendravimas, pasaulio kūrimas ir virtualios ekonomikos plėtojimas.[5]

Dėl nesudėtingo Adobe Flash kūrimo įrankio atsirado daug naršyklinio tipo paprasto pobūdžio žaidimų, pvz., „Club Penguin“.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. What is Massively Multiplayer Online Game (MMOG)? – Definition from. Techopedia. Nuoroda tikrinta 2014-05-25.
  2. „IGN: The Worlds First MMOFPS is nearly complete“. Uk.games.ign.com. Suarchyvuotas originalas 2011-07-13. Nuoroda tikrinta 2009-03-16.
  3. Thierry 'Scooter' Nguyen (2007-03-20). „GameSpy: Huxley Preview“. GameSpy. Nuoroda tikrinta 2009-03-16.{{cite web}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link) CS1 priežiūra: numeric names: authors list (link)
  4. Leon Ryan (2007 m. gegužės mėn.). Beyond the Looking Glass of MMOG's. GameAxis Unwired. pp. 27–31. Nuoroda tikrinta 2009-03-15.
  5. Kaplan, Andreas M.; Haenlein, Michael (2009). "The fairyland of Second Life: About virtual social worlds and how to use them". Business Horizons 52 (6)