Gubernijos sekretorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Justicijos sekretoriaus antsiuvas (1904 m.)

Gubernijos sekretorius (rus. губернский секретарь) – valdininkų rangas carinėje Rusijoje, 1722 m. rangų lentelėje priskirtas XII klasei (kuriai iki 1884 m. priklausė armijos poručikas, nuo 1884 m. – paporučikis).

Rangas kilęs iš gubernijos sekretoriaus pareigų, kurios XVIII a. pradžioje buvo įvestos gubernijų kanceliarijose. 1722 m. sausio 24 d. Rangų lentelėje rangas paminėtas pirmą kartą kaip XII klasės civilinis rangas. Vėliau gubernijos sekretoriaus rangas nustojo asocijuotis tik su pareigomis vietinės valdžios organuose ir imtas naudoti visoje valstybės valdymo sistemoje.

Kandidatas į gubernijos sekretorius nebūtinai turėjo būti bajoras. 1834 m. birželio 25 d. Civilinės tarnybos rangų suteikimo tvarkos taisyklėse buvo nustatyta, kad gubernijos sekretoriaus rangas suteikia jo turėtojui teisę į asmeninę garbės pilietybę. 1856 m. gruodžio 8 d. įstatyme „Apie civilinės tarnybos rangų suteikimo terminus“ nustatyta, kad norint gauti gubernijos sekretoriaus rangą reikėjo ne mažiau kaip 3 metus pratarnauti žemesniame kolegijos registratoriaus range/ Tik pat metų reikėjo pratarnauti gubernijos sekretoriaus range, kad gauti aukštesnį kolegijos sekretoriaus rangą. Už nuopelnus šis tarnybos tarpsnis galėdavo būti dukart sutrumpintas.

Už nepriekaištingą tarnybą gubernijos sekretorius galėdavo būti apdovanotas 3-čio laipsnio Stanislavo ordinu,

Gubernijos sekretoriaus antpečiai ar apykaklės antsiuvai ant išilginės siauros juostelės turėdavo dvi 11,2 mm skersmens žvaigždutes bei žinybos emblemą.

Rangas buvo panaikintas 1917 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jaunesnysis rangas
Kabineto registratorius
Provincijos sekretorius
Senato registratorius
Rangų lentelė
Gubernijos sekretorius
Vyresnysis rangas
Kolegijos sekretorius