Kapitonas komandoras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kapitonas komandoras (rus. капитан-командор) – dabar nenaudojamas Rusijos karinio jūrų laivyno karinis laipsnis, aukštesnis už pirmo rango kapitoną ir žemesnis už kontradmirolą (už šautbenachtą), atitinkantis kitų laivynų flotilės admirolą ar armijos brigados generolą, valdininkų tarpe – valstybės patarėją.

Laipsnį įvedė Petras I, jis naudotas 1707–1732, 1751–1764, 1798–1827 m. Pradžioje rangų lentelėje buvo priskirtas V klasei, po 1798 m. – IV klasei.
1732 m. laipsnis buvo panaikintas, o 1751 m. vėl atkurtas.
1764 m. laipsnis buvo panaikintas jį perskeliant į du laipsnius – generolo majoro rango kapitonas (капитан генерал-майорского ранга; IV klasė) ir brigadininko rango kapitonas (капитан бригадирского ранга; V klasė). 1798 m. šie du laipsniai vėl buvo sujungti į vieną kapitono komandoro laipsnį, priskirtą IV klasei. Kapitonas komandoras atsidūrė vienoje klasėje su kontradmirolu, bet kaip laipsnis buvo žemesnis.
1827 m. gruodžio mėn. laipsnis buvo panaikintas. Nuo tada pirmo rango kapitonai, keliant laipsnį, išsyk tampa kontradmirolais.

Kapitonas komandoras vadovaudavo nedidelėms laivų grupėms, tiek atskiroms, tiek eskadrų dalims. Esant reikalui galėjo pakeisti kontradmirolą ir atlikti jo pareigas.

Į kapitoną komandorą kreipdavosi „Ваше высокородие“.

Garsūs kapitonai komandorai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]