Kariuomenės viršila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rusijos imperijos kazokų laipsniai
Dabartinis laipsnis Kazokų laipsnis
(1884–1917)
pulkininkas pulkininkas
papulkininkis kariuomenės viršila
majoras esaulas
kapitonas paesaulis
vyresnysis leitenantas sotnikas
leitenantas chorunžis
jaunesnysis leitenantas pachorunžis
-
-
viršila vachmistras
vyresnysis seržantas vyresnysis uriadnikas
seržantas -
jaunesnysis seržantas jaunesnysis uriadnikas
jefreitorius prikaznis
eilinis kazokas

Kariuomenės viršila (rus. войсковой старшина) – pradžioje pareigos, vėliau – laipsnis kazokų kariuomenėje.

Kariuomenės viršila pradžioje buvo vykdomosios pareigos kazokų kariuomenėse, o nuo XVIII a. pabaigos – karinis laipsnis nereguliariuose kazokų daliniuose. Kariuomenės viršilas rinkdavo kariuomenės ratas (rus. войсковой круг), jie būdavo artimiausi kariuomenės atamanų padėjėjai, vadovaudavo kazokų pulkams, būriams ir atskiroms civilio vadovavimo kazokų kariuomenei sritims.

Siekiant susilpninti kariuomenės viršilų įtaką kazokų kariuomenėse, 1754 m. uždrausta suteikti kariuomenės viršilos laipsnį be atskiro Karinės kolegijos leidimo. Kariuomenės viršilos laipsnį aukščiausia valdžia kartais suteikdavo už žygdarbius ir nuopelnus.

1775 m. Dono kazokų kariuomenėje buvo įkurta „civilinė kariuomenės vyriausybė“, kuri egzistavo 21 m. ir kurią sudarė atamanas ir 6 kariuomenės viršilos. 2 viršilos būdavo skiriami, o 4 – renkami vieneriems metams.
Dono kazokų pulkams vadovavusiems kazokų viršiloms turėjo būti suteikiami vyresniųjų karininkų laipsniai. 1798 m. kazokų laipsniai buvo sugretinti su armijos laipsniais. Kariuomenės viršila buvo prilygintas armijos majorui (VIII klasė). 1884 m. armijoje buvo panaikinti majorų laipsniai, todėl kariuomenės viršilos buvo prilyginti papulkininkiams (IX klasė).

Į kariuomenės viršilas kreipdavosi „Ваше высокоблагородие“.

Laipsnis buvo panaikintas 1917 m.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]