Antpetis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Italijos karinio jūrų laivyno kontradmirolo antpetis

Antpetis (rus. погон) lietuvių kalboje reiškia du dalykus:

  • Antpetis – ant drabužio (paprastai uniforminio) peties prisiuvama ar prisegama lentelė ar juosta. Antpetis paprastai pats ar ant jo pritvirtinti ženklai yra atskyrio ženklai.
  • Antpetis – ant antpečio (drabužio dalies) esanti atskyrio ženklų visuma (antpečio fono spalva, antpečio kanto spalva, juostelės, žvaigždutės ir kiti ženkliukai) kaip atskiras atskyrio ženklas, rodantis antpetį nešiojančio karinį ar kitokį laipsnį, priklausomybę tam tikram daliniui ar organizacijai.

Antpečių funkcijos:

  • Atskyrio ženklas
  • Prilaikantis elementas. Antpetis prilaikydavo per pečius einančią portupėją ar panašius diržus. Kareiviai neretai po antpečiu pasikiša pilotę ar beretę.

Žodis antpetis su čia apibrėžta prasme ne visose kitose kalbose turi atitikmenų. Artimiausias yra rusiškas погон. Anglų kalboje shoulder strap reiškia ne vien antpečius, bet ir kitokius per pečius einančius diržus (pvz., kuprinės) ar juosteles (pvz., suknelės), todėl antpetį vadina shoulder board.

Antpečius kaip atskyrio ženklus naudoja daugelio šalių kariuomenės, taip pat jie įeina ir į kai kurių šalių kai kurių sričių valdininkų uniformas.

Antpetis kaip drabužio dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antpetis paprastai būna stačiakampės ar artimos formos. Paradinių uniformų antpečiai dažniausia yra ryškiaspalviai, siuvinėti, su sidabraspalviais ar auksaspalviais antsiuvais ar ženkliukais. Tuo tarpu lauko uniformų antpečiai būna dengiamosios spalvos, kad nedemaskuotų ir kad priešo snaiperiai neatpažintų karininkų.

Ypatinga antpečio forma yra epoletas – jis paprastai kitokios formos (prie peties siūlės esanti dalis būna skritulio formos, kraštai dažniausiai apsiūti kutais.

Pradžioje antpečiai buvo juostelės, kuriomis prie kairio peties prisegdavo šovinių krepšio diržą. Kadangi šovinių krepšį nešiodavo ant dešinio šono, diržas eidavo įstrižai krūtinės ir būdavo prisegamas ant kairio peties. Todėl pradžioje uniformos turėdavo tik vieną kairįjį antpetį. O daugelyje laivynų atskyrio ženklai yra nešiojami ant rankovių, kadangi jūrininkams nereikėjo antpečių šovinių krepšiams prilaikyti.

Antpečiai Rusijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rusijos kariuomenėje antpečiai atsirado Petro I laikais. Atskyrio ženklais jie tapo 1762 m., kai antpečiai ėmė rodyti pulką, kuriame tarnauja kareiviai. Kiekvieno pulko antpečiai buvo vis kitokie, pinti iš skirtingų spalvų virvelių. Karininkų antpečiai skyrėsi nuo kareiviškų.
Carinėje Rusijoje antpečius ant vicemundurų nešiojo ir įvairių ministerijų valdininkai.
Rusijoje po Spalio revoliucijos antpečius panaikino kaip karininkų ir valdininkų privilegijų ženklą. Atskyrio ženklai (antsiuvai, ženkliukai) buvo tvirtinami prie apykaklių bei rankovių. Antpečius vėl įvedė 1943 m. (Raudonojoje Armijoje – nuo sausio 6 d., kariniame laivyne – nuo vasario 15 d.).