Dingę

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasMistinė drama
Mokslinė fantastika
Kūrėjas (-ai)Damon Lindelof
J. J. Abrams
Režisierius (-iai)Jack Bender
Stephen Williams
VaidinaAdewale Akinnuoye-Agbaje
Naveen Andrews
Henry Ian Cusick
Jeremy Davies
Emilie de Ravin
Michael Emerson
Matthew Fox
Jorge Garcia
Maggie Grace
Josh Holloway
Malcolm David Kelley
Daniel Dae Kim
Yunjin Kim
Ken Leung
Evangeline Lilly
Rebecca Mader
Elizabeth Mitchell
Dominic Monaghan
Terry O'Quinn
Harold Perrineau
Michelle Rodriguez
Kiele Sanchez
Rodrigo Santoro
Ian Somerhalder
Cynthia Watros
Kompozitorius (-iai)Michael Giacchino
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius6
Serijų skaičius121
Gamyba
Prodiuseris (-iai)J. J. Abrams
Damon Lindelof
Bryan Burk
Jack Bender
Carlton Cuse
Trukmė40-48 minutės
Transliacija
Originalus kanalasABC
Originalus laikotarpis2004 m. rugsėjo 22 d. – 2010 m. gegužės 23 d.
Išorinės nuorodos
Tinklalapis

„Dingę“ (angl. Lost) yra amerikiečių draminis televizijos serialas, pasakojantis apie lėktuvo katastrofą patyrusius žmones ir paslaptingą tropinę salą kažkur Ramiojo vandenyno pietuose, į kurią jie nukrenta. Serialo autoriai Dž. Dž. Abramsas ir Deimonas Lindelofas.

„Dingusius“ prodiusuoja ABC televizijos kanalo studija, Dž. Dž. Abramso prodiuserinė kompanija „Bad Robot Productions“ ir „Grass Skirt Productions“, visos serialo transliavimo teisės priklauso ABC televizijos kanalui. Serialo vykdantieji prodiuseriai yra Abramsas, Lindelofas, Brajanas Berkas, Džekas Benderis ir Karltonas Kjuzas. Pagrindinė „Dingusių“ filmavimo vieta – Oahu sala Havajuose. Serialo kompozitorius Maiklas Džakinas.

Serialo premjera įvyko 2004 m. rugsėjo 22 d. Dėl gausios aktorių komandos ir filmavimo originaliose vietovėse užjūrio regionuose, „Dingę“ – vienas brangiausių darbų televizijos istorijoje[1]. Vos tik pasirodęs, serialas ypač teigiamai įvertintas kritikų[2] ir sulaukė didelio susidomėjimo tarp Amerikos žiūrovų[3][4]. Jau pirmaisiais transliavimo metais pagal reitingus Jungtinėse Valstijose, su 16 milijonų žiūrovų, užėmė keturioliktą vietą[3], o per tolimesnius keturis sezonus vidutinė žiūrovų auditorija nenusileido žemiau 13 mln.[5][6][7] Serialo istorijai gerokai įpusėjus, ties penktuoju sezonu susiformavo tvirta ir pastovi Amerikos žiūrovų auditorija su maždaug 13,5 mln. žiūrovų[7], pagal demografinius rodiklius pakilusi net aukščiau negu transliavimo pradžioje[5][8]. „Dingę“ pelnė daugybę televizijos pramonės apdovanojimų, tarp jų 2005-ųjų metų „Emmy“ ir 2006 metų „Auksinį gaublį“, abu už geriausią draminį televizijos serialą, taip pat 2005 m. Ekrano aktorių gildijos apdovanojimą už geriausią pasirodymą draminio serialo kategorijoje ir tų pačių metų Britų kino ir televizijos menų akademijos apdovanojimą už geriausią amerikiečių indėlį į televiziją. Vieni įtakingiausių JAV leidinių „Dingusius“ paskelbė vienu iš geriausių projektų televizijos istorijoje[9][10][11]. „Dingę“ tapo amerikietiškosios kultūros dalimi: sąsajos su serialo istorija pasirodė kituose televizijos serialuose, laidose, kino filmuose, komercinėse reklamose, komiksuose, internete, šalies leidiniuose, kompiuteriniuose žaidimuose ir dainose[12][13][14][15][16]. Gamybinės televizijos atžvilgiu, serialas tapo fenomenaliu reiškiniu, nes išleista nepalyginamai daug teminės produkcijos[4], kaip antai: „Dingusių“ istoriją ir aplinką tyrinėjančios ir praplečiančios leidėjo ir pavienių autorių knygos[17][18], stalo[19] ir vaizdo[20] žaidimai, alternatyvios realybės žaidimai[21] ir žaislinės veikėjų figūrėlės[22]. Visa tai išplatinta ne tik tradiciniais, bet ir naujais rinkodaros būdais[4]; naujausi serialo epizodai ir originalūs garso takeliai už nedidelę kainą pardavinėti internetinėse parduotuvėse tiek pačioje Amerikoje, tiek ir skyriuose Europoje[23][24][25][26][27][28]. Internete taip pat pasirodė specializuoti serialo leidėjų tinklalapiai, pasakojantys apie „Dingusių“ istoriją ir su tuo susijusius aplinkinius reiškinius[29][30], taip vadinamąją savarankišką serialo mitologiją. Savanorių gerbėjų iniciatyva, prasidėjus antrajam serialo sezonui 2005 m. rugsėjo 22 d., paleista pirmoji tokio tipo MediaWiki formatu palaikoma „Dingusių“ enciklopedija, kuri neilgai trukus, pradėta rašyti ir kitomis pagrindinėmis vienuolika Europos ir Azijos kalbomis[31].

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialo koncepcija atsirado 2004-ųjų sausį, kai tuometinis ABC direktorius Loidas Braunas Spelling Television kompanijai užsakė parašyti pradinį scenarijų, panašų į Viljamo Goldingo „Musių valdovą“, filmą „Pasmerktasis“, televizijos serialą „Giligano sala“ ir populiarų realybės šou „Išgyvenusysis“. Gadis Polakas paminėjo, kad kai kas į „Dingusius“ atėjo ir iš kompiuterinio žaidimo Myst pasaulio. Bandomajai serijai sukurti buvo pasamdytas Džefris Lyberis, tačiau jo darbas, pavadintas „Niekur“ (Nowhere), nepatiko Braunui. Šis susisiekė su Dž. Dž. Abramsu, kuris tuo metu dirbo kartu su Touchstone (dabar ABC Studios) televizija ir buvo serialo „Slaptoji agentė“ (Alias) kūrėjas, ir paprašė jo parašyti naują pradinį scenarijų. Abramsas ilgai dvejojo, tačiau galiausiai sutiko, remdamasis tuo, jog serialas turi gerą pagrindą ir yra perspektyvus. Jis pradėjo bendradarbiauti su Deimonu Lindelofu, kad sukurtų epizodų formatą ir veikėjus. Kartu, Abramsas ir Lindelofas sugalvojo pagrindines mitologines idėjas ir detalią siužeto tėkmę, penkiems ar šešiems serialo sezonams. Nors serialo pasirodymą eteryje spaudė terminas - jis turėjo atsidurti dar 2004-ųjų metų sezono programų tinklelyje - kūrybinga komanda sugebėjo greitai paruošti aktorius ir „Dingę“ televizijoje atsidūrė laiku.

Dviejų dalių bandomoji Dingusiųjų serija buvo brangiausia kanalo istorijoje, atsiėjusi nuo 10 iki 14 mln. dolerių. Palyginus su vidutine kaina, valandos trukmės serija Jungtinėse Valstijose, 2005 metais kainavo 4 mln. dolerių. Serialas, debiutavęs 2004-ųjų rugsėjo 22-ąją, tapo vienu labiausiai vertinamų ir finansiškai nusisekusių projektų 2004-ųjų metų televizijos sezone. Greta naujų „Nusivylusių namų šeimininkių“ ir „Grei anatomijos“ serijų, Dingę padėjo ABC pasiekti televizijų rinkos viršūnę. Prieš bandomosios serijos pristatymą, ABC valdytojos, Volto Disnėjaus kompanijos vadovai, už tokį brangų ir rizikingą projektą, Loidą Brauną atleido iš pareigų.

Pasaulinė bandomosios serijos premjera įvyko 2004-ųjų metų liepos 24-ąją, Tarptautiniame komikų suvažiavime San Diege.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (muzika).

„Dingusiuose“ naudojamą originalų garso takelį specialiai serialui sukūrė Maiklas Džakinas. Holivudo Studijos Simfoninis Orkestras atliko įvairius instrumentinius garsus ir sukūrė muzikinį foną, kurie epizoduose dažniausiai būna teminiai, t. y. skirti kokiam nors svarbiam įvykiui ar vienam iš veikėjų. Norėdamas sukurti seriale naudojamus mechaninius garsus, Džakinas panaudojo neįprastus instrumentus, pavyzdžiui, krintančių fiuzeliažo dalių garsą.

„Dingusiuose“, daug dažniau nei kituose serialuose, naudojama populiariosios kultūros muzika, kuri epizoduose dažniausiai priskiriama kuriam nors veikėjų, taip netiesiogiai atskleidžiant jo pomėgius, charakterio savybes, arba reikšmingam, dramatiškam įvykiui pažymėti. Pavyzdžiai yra įvairios dainos, kurių Harlis klausėsi nešiojamu kompaktinių diskų grotuvu pirmajame serialo sezone, ar antro ir trečio sezonų premjerose pasigirdę 1964 ir 1969-aisiais metais išleisti Cass Elliot „Make your own kind of Music“ ir Petulos Klark „Downtown“ įrašai. Dviejuose epizoduose Čarlis, stovėdamas ant gatvės kampo, groja gitara ir dainuoja grupės Oasis dainą „Wonderwall“. Trečiojo sezono pabaigoje, važiuodamas gatve, Džekas klausosi Nirvanos „Scentless Apprentice“.

Kai kuriose tarptautinėse „Dingusių“ transliacijose originali muzika pakeista alternatyvia. Pavyzdžiui, japoniškoje serialo versijoje, pirmojo sezono teminė daina yra grupės Chemistry „Here I Am“, antrojo - populiarios japonų atlikėjos Junos Ito „Losin“ ir trečiojo sezono - grupės Fantomas daina „Fire walk with Me“.

Prieplauka, kurioje „Kiti“ įkaitais laikė Džeką, Keitę ir Sojerį.

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beveik visas serialas nufilmuotas Oahu saloje Havajuose. Bandomasis epizodas buvo filmuojamas Mokulėjos paplūdimyje, šiaurvakarinėje salos dalyje. Vėliau paplūdimio scenos filmuotos įvairiose populiarios šiaurinės salos pakrantės vietose. Pirmojo sezono urvo scenos buvo filmuojamos Xerox korporacijos sandėliuose, kurie buvo nenaudojami nuo 1999-ųjų metų, kai ten įvyko masinis darbuotojų iššaudymas. Visa „Dingusių“ kūrybinė komanda nuo to laiko persikėlė į Havajų Kino Studiją, kur buvo pastatyti antrojo sezono „Gulbės Stoties“ ir trečiojo sezono „Hidros Stoties“ modeliai. Įvairios zonos Honolulu mieste ir Oahu salos apylinkėse buvo panaudotos filmuojant kitų pasaulio vietų, tarp jų Kalifornijos, Niujorko, Ajovos, Majamio, Pietų Korėjos, Irako, Nigerijos, Didžiosios Britanijos, Paryžiaus, Berlyno ir Australijos, scenas. Pavyzdžiui, Sidnėjaus oro uosto scena buvo filmuojama Havajų Konvenciniame Centre, o po Antrojo pasaulinio karo išlikęs bunkeris panaudotas kaip Irako Respublikos Armijos būstinė. Išsamius serialo filmavimo vietų archyvus galima rasti internetiniame puslapyje Lost Virtual Tour (anglų kalba).

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (veikėjai).
Penktojo sezono pagrindiniai veikėjai

Iš lėktuvu skridusių 324 keleivių, išsigelbėjo 72 (71 žmogus ir 1 šuo), pasiskirstę trijose lėktuvo sekcijose. Pirmojo sezono pradžioje serialas turėjo 14 pastovių vaidmenų, „Dingę“ tapo antruoju didžiausią aktorių komandą turinčiu serialu Amerikoje, po „Nusivylusių namų šeimininkių“. ABC televizijai „Dingusių“ prodiusavimas atsiėjo itin brangiai, tačiau, pasak Brajano Berko, vien dėl aktorių gausos serialą buvo galima itin gerai išvystyti - sukurti skirtingų charakterių veikėjų, išplėtoti jų praeities istorijas, įterpti paslapčių ar meilės trikampių.

Pirmajame serialo sezone buvo 14 pagrindinių veikėjų. Naveen Andrews įkūnijo buvusį Irako Respublikos Armijos karininką Saydą Jarahą (Sayid Jarrah). Emilie de Ravin suvaidino nėščią australę Kler Litlton (Claire Littleton), Matthew Fox - problematišką chirurgą Džeką Šepardą (Jack Shephard), greitai tapusį išgyvenusiųjų lyderiu. Jorge Garcia pavaizdavo Hugą „Harlį“ Rajesą (Hugo "Hurley" Reyes), nelaimingą loterijos laimėtoją, Maggie Grace - Šenon Ruterford (Shannon Rutherford), buvusią šokių mokytoją, kurią antrame sezone nužudė, tačiau ji ir toliau vaidina seriale, pasirodydama prisiminimuose. Josh Holloway įkūnijo cinišką apgaviką Džeimsą „Sojerį“ Fordą (James „Sawyer“ Ford). Yunjin Kim suvaidino galingo Korėjos verslininko dukterį San-Hva Kvon (Sun-Hwa Kwon), o Daniel Dae Kim - jos vyrą Džin-Sū Kvoną (Jin-Soo Kwon). Evangeline Lilly pavaizdavo bėglę Keitę Osten (Kate Austen), Dominic Monaghan - nuo narkotikų priklausomą buvusią roko žvaigždę Čarlį Peisą (Charlie Pace). Terry O'Quinn įkūnijo paslaptingąjį Džoną Loką (John Locke). Harold Perrineau suvaidino statybininką Maiklą Dosoną (Michael Dawson), Malcolm David Kelley - jo sūnų Voltą Loidą (Walt Lloyd). Ian Somerhalder vaidino netikrą Šenon brolį Būną Karlailą (Boone Carlyle), vadovavusį vienam motinos vestuvinių suknelių kompanijos padaliniui. Būnas buvo vienas iš pirmųjų pagrindinių veikėjų, žuvusių saloje - jis mirė pirmojo sezono pabaigoje.

Pirmųjų dviejų sezonų metu, keli aktoriai pasitraukė iš serialo, istorijoje atsiradus naujiems veikėjams. Pirmajame sezone žuvus Būnui Karlailui, Voltas tapo kviestine žvaigžde, retai pasirodydamas antrajame, nes netrukus buvo pagrobtas „Kitų“. Po aštuonių epizodų antrajame sezone, žuvo Šenon, užleisdama vietą naujiems aktoriams - Ponui Eko, Nigerijos katalikų kunigui, buvusiam nusikaltėliui, kurį įkūnijo Adewale Akinnuoye-Agbaje; Anai Liucijai Kortes, oro uosto apsaugos darbuotojai ir buvusiai policininkei, kurią suvaidino Michelle Rodriguez; Bernardui Nadleriui, odontologui Rouz vyrui, skridusiam priekinėje lėktuvo dalyje, ir Libei - ligoninės psichologei, kurią pavaizdavo Cynthia Watros.

Trečiajame sezone, aktorius Henry Ian Cusick gavo jau pastovų Desmondo Deivido Hjumo, buvusio škotų karininko, vaidmenį, Michael Emerson pavaizdavo Beną Linusą (anksčiau žinotą kaip Henrį Geilą), veikėją, praktiškai vadovaujantį „Kitiems“. Be to, atskleidžiant vis daugiau paslapčių apie salą ir mistiškąją „Kitų“ grupę, į Dingusių komandą įsilieja dar trys nauji aktoriai - Elizabeth Mitchell, genetikos daktarė Džuljeta Burk, viena iš „Kitų“, ir Kiele Sanchez bei Rodrigo Santoro kaip šalutiniai veikėjai, porelė Nikė Fernandez ir Paulas. Eko pasitraukė iš serialo sezono pradžioje, o Nikė ir Paulas - viduryje, jų pirmajame praeities prisiminimų epizode. Čarlis žuvo trečiojo sezono pabaigoje.

Ketvirtajame serialo sezone, Harold Perrineau sugrįžo vaidinti Maiklą Deivisoną. Greta Perrineau, prie komandos prisijungė nauji aktoriai - Jeremy Davies, vaidinantis Danielį Faradėjų, nervingą fiziką, besidomintį sala moksliniu požiūriu, Ken Leung, atliekantis Mailso Straumo, tariamai girdinčio vaiduoklius, vaidmenį, ir Rebecca Mader, įkūnijusi tvirtą ir šaltakrauję antropologę Šarlotę Steipl Levis.

Gausi antraplanių aktorių komanda įgijo nemažą reikšmę serialo istorijoje. Antrajame serialo sezone, susituokusi pora, atskirta skirtingose salos pusėse, Rouz Henderson (L. Scott Caldwell) ir Bernardas Nadleris (Sam Anderson) (ji su pagrindiniais veikėjais, jis - su lėktuvo gale skridusiais keleiviais), prieš susitikimą, buvo pavaizduoti savo praeities prisiminimų epizode. Danielė Ruso (Mira Furlan), vienintelė išsigelbėjusi, seniai vykusios, mokslinės prancūzų ekspedicijos narė, pirmą kartą pasigirdusi balso įraše bandomojoje „Dingusių“ serijoje, dažnai pasirodydavo seriale. Kai kurie iš „Kitų“, tarp jų Tomas (M. C. Gainey), Etanas Romas (William Mapother), Aleks Ruso (Tania Raymonde) ir Ričardas Alpertas (Nestor Carbonell), dažnai pasirodo serialo eigoje ar praeities prisiminimuose. Panašiai, Džeko tėvas Kristianas Šepardas (John Terry) pasirodo įvairių veikėjų praeities prisiminimų epizoduose.

Sezonų apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (pirmas sezonas).

Pirmąjį sezoną sudaro 24 serijos, jo premjera Jungtinėse Valstijose įvyko 2004-ųjų rugsėjo 22-ąją. Po „Oceanic Airlines“ skrydžio 815 lėktuvo katastrofos, išgyvenę keleiviai atsiduria, iš pirmo žvilgsnio, negyvenamoje tropikų saloje. Nelaimė suburia grupę nepažįstamųjų dirbti išvien. Jie susiduria su keisčiausiais dalykais, tokiais, kaip poliariniai lokiai, nematyta būtybe, besibastančia po džiungles ir piktavališka grupe salos gyventojų, žinomų kaip „Kiti“. Taip pat jie sutinka prancūzę, pavarde Ruso, vienintelę išsigelbėjusią po laivo sudužimo prieš šešiolika metų, ir suranda paslaptingą metalinį liuką, užkastą po žeme. Keli kiti išgyvenusieji plaustu išplaukia iš salos.

Antras sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (antras sezonas).

Antrąjį sezoną sudaro 23 epizodai, jo premjera Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje įvyko 2005-ųjų rugsėjo 21-ąją. Serialo istorija tęsiasi, praėjus 45 dienoms po katastrofos, vis labiau aštrėjant santykiams tarp išgyvenusių lėktuvo keleivių ir „Kitų“. Sezone dažnai nagrinėjamos tikėjimo ir mokslo, kaip priepriešos, temos, teminiai epizodai skiriami tam tikriems, su veikėjais susijusiems, filosofiniams apmąstymams. Atskleidžiamos kai kurios paslaptys, tačiau užduodama ir naujų klausimų. Pristatomi nauji veikėjai, skridę lėktuvo uodegoje, ir kiti salos gyventojai. Vis labiau gilinamasi į salos paslaptis, išgyvenusių veikėjų praeitis. Pagrindiniai veikėjai ištyrinėja tai, ką suranda po liuku, atskleidžiamas DHARMA Iniciatyvos egzistavimas ir jos finansuotojas, Hanso Fondas. Kai pradeda atsiskleisti tiesa apie „Kitų“ grupę, vienas iš pagrindinių veikėjų išduoda kitus išgyvenusiuosius. Sezono pabaigoje sužinoma apie lėktuvo katastrofos priežastį.

Trečias sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (trečias sezonas).

Trečiąjį serialo sezoną sudaro 22 serijos (iš kurių vienas buvo dvejų dalių, dvigubai ilgesnis epizodas), jo premjera įvyko 2006-ųjų spalio 4-ąją, Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje. Sezonas po pertraukos sugrįžo 2007-ųjų vasario 7-ąją. Istorija tęsiama, praėjus 67 dienoms po nukritimo į salą. Pristatomi nauji, po katastrofos išgyvenę veikėjai. Išgyvenusieji vis daugiau sužino apie „Kitus“ ir susipažįsta su jų gyvenimu saloje. Vienas iš „Kitų“ grupės ir naujas salos gyventojas, prisijungia prie išgyvenusiųjų, tuo tarpu vienas iš pagrindinių veikėjų prisideda prie „Kitų“. Įvyksta šiurpi konflikto atomazga tarp išgyvenusių ir „Kitų“, išgyvenusieji susisiekia su išoriniu pasauliu.

Ketvirtas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (ketvirtas sezonas).

Ketvirtą serialo sezoną turėjo sudaryti 16 epizodų, tačiau dėl įvykusio Amerikos Rašytojų Gildijos streiko, su pertrauka nufilmuota 14 serijų. Sezone pasakojama apie išgyvenusių lėktuvo keleivių susidūrimą su krovininio laivo „Kahana“ įgula, kurie atvyksta į salą tariamai jų išgelbėti. Taip pat pirmą kartą seriale pristatomi ateities prisiminimų epizodai, kurie parodo apie šešių lėktuvo keleivių išsigelbėjimą iš salos.

Penktas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (penktas sezonas).

Penktas „Dingusių“ sezonas Jungtinėse Valstijose prasidėjo 2009 m. sausio 21 d. Premjeros dieną parodytos trys serijos, iš kurių viena įvadinę, atpasakojanti įvykius ankstesniuose sezonuose, o likusios dvi – naujos. Šiame sezone pasakojama apie Bendžamino Lainuso (Michael Emerson), Danielės Ruso (Mira Furlan), Ričardo Alperto (Nestor Carbonell), Danielio Faradėjaus (Jeremy Davies) ir Mailso Straumo (Ken Leung), taip pat Libės (Cynthia Watros) praeitį. Ketinama atskleisti salos paslapčių bei kas įvyko tarp Beno ir tikrojo Henrio Geilo, oro baliono piloto.

Šeštas sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (šeštas sezonas).

2007-ųjų gegužės septintąją ABC Entertainment prezidentas Stephen McPherson paskelbė, kad "Dingę" pasibaigs 2009–2010 televizijos sezone su "labai laukiamu ir šokiruojančiu finalu". Prasidedant 2007–2008 televizijos sezonu, paskutiniai 48 epizodai būtų buvę rodomi dar tris sezonus po 16 serijų su serialo baigtimi šeštajame sezone. Dėl rašytojų streiko ketvirtas sezonas turėjo 14 serijų, todėl penktąjį ir šeštąjį sezonus buvo planuojama sudaryti po 17 epizodų. Tačiau, birželio 29-ąją buvo paskelbta kad paskutiniam sezonui pridėta papildoma valanda, padidinanti epizodų skaičių iki 18.

D. Lindelof ir C. Cuse planuoja atskleisti ilgalaikias serialo paslaptis - dūmų pabaisą, keturpirštę Tavaret statulą ir dviejų skeletų, rastų urvuose pirmajame sezone, tapatybes. Matthew Fox, vaidinantis Džeką, sakė esantis vienintelis aktorius žinantis kaip pasibaigs serialas. Carlton Cuse pareiškė, kad laiko kelionių ir ateities blyksnių sezonai pasibaigė ir kad jie planuoja kai ką skirtingo šeštajam sezonui.

Mitologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dingę (mitologija).

Serialo Dingę epizoduose yra daug paslaptingų elementų, kurie priskirti mokslinės fantastikos sričiai ir antgamtiniams reiškiniams. Serialo kūrėjai tokią „Dingusių“ savybę pavadino savarankiškos mitologijos kūrimu, kuri ir paskatino tokį didelį susidomėjimą šiuo serialu.

Tarp tokių mitologinių serialo elementų yra džiunglėse besibastanti „pabaisa“, paslaptinga grupė salos gyventojų, kuriuos Ruso pavadino „Kitais“, organizacija, pavadinta DHARMA Iniciatyva, saloje pastačiusi kelias tyrimų stotis, skaičių seka, vis pasirodanti pagrindinių veikėjų gyvenimuose, dabartyje ir praeityje, taip pat asmeniniai ryšiai tarp serialo veikėjų, kurių jie dažnai net nežino.

Tematika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džonas Lokas laiko dvi, skirtingų spalvų nardų šaškes bandomojoje serijoje.

„Dingusiųjų“ tematiką sudaro įvairūs įvykiai, kurie dažniausiai neturi istorijos eigai jokių tiesioginių padarinių, tiesiog praplečia literatūrinį ir filosofinį serialo kontekstą. Tokie elementai dažnai pasirodo kaip juoda ir balta, atspindėdami serialo veikėjų ir susidariusių situacijų dvilypumą - maištaujančius pagrindinius personažus, problematiškas šeimas; kaip apokaliptinės užuominos - Desmondo siekis, neva užbėgti už akių pasaulio pabaigai, spaudant mygtuką „Gulbės Stotyje“, ar DHARMA Iniciatyvos tikslas pakeisti Valenzečio lygtį ir sutrukdyti žmonijos galui; kaip atsitiktinumų priešprieša likimui, daugiausiai pabrėžta sugretinus Loką ir Poną Eko; kaip konfliktas tarp mokslo ir tikėjimo, pasireiškęs kova tarp Džeko ir Loko dėl vadovavimo išgyvenusiesiems; kaip paties žmonijos palikimo aptarimas, diskusijose apie literatūros darbus. Seriale taip pat daug veikėjų vardų ir žymių žmonių sugretinimų, tokių, kaip Džonas Lokas (filosofas), Danielė Ruso (filosofas Žanas Žakas Ruso), Desmondas Hjumas (filosofas Deividas Hjumas), Džuljeta Berk (filosofas Edmundas Berkas), Michailas Bakuninas (Rusijos anarchistas), Danielis Faradėjus (fizikas Maiklas Faradėjus), Džordžas Minkovskis (matematikas Hermanas Minkovskis), Ričardas Alpertas (spiritizmo mokytojas), Henris Geilas (astrofizikas ir rašytojas), Keitė Ostin (rašytoja Džeinė Ostin), ir Šarlotė Luis (Charlotte Staples Lewis) – rašytojas Klaivas Steiplas Luisas (C. S. Lewis).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Tim Ryan, Honolulu Star-Bulletin Archyvuota kopija 2008-09-08 iš Wayback Machine projekto.. High filming costs force ABC network executives to consider relocating, anglų kalba, 2005 m. sausio 26 d.
  2. Rick Kissell, Variety. ABC, Eye have quite some night, anglų kalba, 2004 m. rugsėjo 25 d.
  3. 3,0 3,1 The Hollywood Reporter. Final audience and ratings figures, anglų kalba, 2005 m. gegužės 27 d.
  4. 4,0 4,1 4,2 Steve Gorman, Reuters Archyvuota kopija 2008-01-07 iš Wayback Machine projekto.. ABC May Have Found a Hit in 'Lost', anglų kalba, 2004 m. spalio 1 d.
  5. 5,0 5,1 The Hollywood Reporter. 2005–06 primetime wrap, anglų kalba, 2006 m. gegužės 26 d.
  6. The Hollywood Reporter. 2006–07 primetime wrap, anglų kalba, 2007 m. gegužės 25 d.
  7. 7,0 7,1 ABC Medianet. Season Program Rankings from 09/24/07 through 09/21/08, anglų kalba, 2008 m. rugsėjo 23 d.
  8. Neil Wilkes, Digital Spy (UK) Archyvuota kopija 2005-09-24 iš Wayback Machine projekto.. US Ratings: Lost premiere draws 23 million, anglų kalba, 2005 m. rugsėjo 23 d.
  9. James Poniewozik, Time Magazine Archyvuota kopija 2011-10-16 iš Wayback Machine projekto.. The 100 Best TV Shows of All-TIME, anglų kalba, 2007 m. spalis.
  10. Empire: Features. The 50 Greatest TV Shows of All Times, anglų kalba, 2007 m.
  11. Bill Carter, The New York Times. „Tropical Teaser: Lost Clues Decoded“, anglų kalba, 2008 m. gegužės 21 d.
  12. Rob Thomas, TVGuide.com Archyvuota kopija 2008-10-07 iš Wayback Machine projekto.. Your Veronica Mars Questions Answered!, anglų kalba, 2006 m. vasario 1 d.
  13. Adam Hughes, DCcomics. Catwoman, issue 51, anglų kalba, 2006 m. sausio 25 d.
  14. FFPlaza.com Archyvuota kopija 2008-05-04 iš Wayback Machine projekto.. Thing, vol 2 #6, anglų kalba.
  15. Kotaku Archyvuota kopija 2010-03-10 iš Wayback Machine projekto.. Lost Found In Half-Life 2, anglų kalba, 2007 m. spalio 14 d.
  16. Kotaku. The Lost Numbers in HL2, anglų kalba, 2007 m. spalio 14 d.
  17. Steven Zeitchik, Daily Variety. Inside Move: It's a Shames, anglų kalba, 2006 m. birželio 18 d.
  18. Wood, J., GCPress Archyvuota kopija 2008-08-04 iš Wayback Machine projekto.. Living Lost: Why We're All Stuck on the Island, anglų kalba.
  19. Cardinal Games. Lost: The Board Game - LostBoardGame.com, anglų kalba, 2006 m. rugpjūčio 7 d.
  20. Ubisoftgroup.com. Ubisoft and Touchstone team up to create Lost video game, anglų kalba, 2006 m. gegužės 22 d.
  21. Disney-ABC Television Group Archyvuota kopija 2006-08-11 iš Wayback Machine projekto.. Global interactive phenomenon, Lost Experience, to reveal meaning behind mysterious numbers on international Hit TV show Lost, anglų kalba, 2006 m. liepos 25 d.
  22. William Keck, USA Today. "These characters are toying with us", anglų kalba, 2006 m. gegužės 23 d.
  23. Apple. Apple Announces Hit Television Programming Now Available on the iTunes Store in the UK, anglų kalba, 2007 m. rugpjūčio 29 d.
  24. heise online. iTunes Deutschland verkauft TV-Serien, vokiečių kalba, 2008 m. balandžio 2 d.
  25. Channel 4.com Archyvuota kopija 2009-10-01 iš Wayback Machine projekto.. Lost Episodes Online, anglų kalba.
  26. TF1 Archyvuota kopija 2007-03-20 iš Wayback Machine projekto.. Lost Episodes Online (French), prancūzų kalba.
  27. Jason Mick, DailyTech Archyvuota kopija 2011-06-17 iš Wayback Machine projekto.. ABC to Offer Free Shows Online Via AOL, anglų kalba, 2007 m. rugsėjo 21 d.
  28. Microsoft Archyvuota kopija 2008-06-18 iš Wayback Machine projekto.. Xbox LIVE Marketplace – Lost, anglų kalba.
  29. Colette Bancroft, St. Petersburg Times. Web ensnares Lost souls, anglų kalba, 2006 m. sausio 10 d.
  30. Tom Lowry, BusinessWeek Online. Network Finds Marketing Paradise with Lost, anglų kalba, 2006 m. liepos 24 d.
  31. Lostpedia.com, anglų kalba kuriama teminė enciklopedija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujienos ir gerbėjų forumai

Teminės serialo nuorodos (angl.)



Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.