MediaWiki

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
MediaWiki
AutoriusMagnus Manske, Lee Daniel Crocker
KūrėjasWikimedia Foundation ir MediaWiki savanoriai
ParašytaPHP
Operacinė sistemaWindows, OS X, Linux, FreeBSD, Solaris, NetWare
Dydis~22,9 MB
TipasWiki
LicencijaGPLv2+
Svetainėwww.mediawiki.org

MediaWiki – atvirojo kodo programinė įranga, kuri aptarnauja Vikipedijos enciklopediją. Ji kuriama PHP programavimo kalba ir leidžia didelei grupei redaktorių veiksmingai bendradarbiauti.

Pirmoji programos versija buvo sukurta 2002 metais, kad galėtų aptarnauti Vikipediją. MediaWiki keliamus reikalavimus labiausiai formuoja Vikipedija ir kiti MediaWiki projektai. Programa yra optimizuota taip, kad būtų galima dirbti su dideliais projektais, kuriuos sudaro terabaitai duomenų ir tūkstančiai užklausų per sekendę. Kadangi Vikipedija yra vienas iš didžiausių pasaulio puslapių, programuotojams svarbiausia patenkinti didėjantį vartotojų kiekį naudojant daugiasluoksnius podėlius ir duomenų bazių kopijas.

Programinė įranga turi daugiau nei 700 nustatymų ir 1800 papildinių, kurie praplėčia ir suteikia daugiau galimybių programai. Vien Vikipedijoje yra daugiau nei 1000 botų ir kitų įrankių, kurie padeda plėtojant Vikipediją.

Programa taip pat naudojama kaip kompanijų vidinių žinių valdymo sistema. Ji taip pat naudojama edukaciniais tikslais atliekant grupinius projektus.

Vikimedija gali būti naudojama su MySQL arba PostgreSQL duomenų bazių valdymo sistema.

Licencijavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MediaWiki yra platinama laisvosios licencijos GNU GPL sąlygomis, o dokumentacijos naudojimo sąlygas nustato Creative Commons BY-SA 3.0 licencija ir viešo naudojimo sąlygos. Vadovai, žinynai ir Vikimedijos turinys platinami Creative Commons sąlygomis, o pagalbai (HELP) nustatytas viešo naudojimo režimas, todėl juos laisvai galima naudoti diegiant į kitus Wiki projektus.

Plėtojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MediaWiki projektą aktyviai plėtoja ir prižiūri savanorių bendruomenė. Vartotojams, kurie prisidėjo prie projekto kurdami svarbias pataisas, jų prašymu yra suteikiama galimybė peržiūrėti Apache Subversion, o dabar ir Git ir Gerrit saugyklų duomenis. Taip pat yra nedidelė grupelė apmokamų programuotojų, kurie plėtoja Vikimedijos fondo projektus. Vikimedija prisideda prie Google Vasaros kodo programos. Studentai gali vykdyti projektus, susijusius su MediaWiki branduoliu ir papildiniais. Naujos MediaWiki versijos išleidžiamos trijų aštuonių mėnesių laikotarpiu. Įvairūs pataisymai, dažniausiai susiję su saugumo spragomis, išleidžiami pastebėjus problemas. MediaWiki naudoja viešą klaidų sekimo sistemą bugzilla.wikimedia.org.

Apie MediaWiki naudojimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]