Nusivylusios namų šeimininkės

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasDraminė komedija
Kūrėjas (-ai)Marc Cherry
Režisierius (-iai)Larry Shaw
David Grossman
VaidinaTeri Hatcher
Felicity Huffman
Marcia Cross
Eva Longoria
Vanessa Williams
Ricardo Chavira
Mark Moses
Andrea Bowen
Doug Savant
Cody Kasch
James Denton
Nicollette Sheridan
Kompozitorius (-iai)Steve Bartek
Stewart Copeland
Steve Jablonsky
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius8
Serijų skaičius157
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Marc Cherry
Kevin Murphy
Chris Black
Larry Shaw
David Grossman
Trukmė42 min.
Originalus kanalasABC
IMDb įrašas
TV.com įrašas

Nusivylusios namų šeimininkės (angl. Desperate Housewives) – amerikiečių draminės komedijos televizijos serialas, kurį sukūrė Marc Cherry. Serialą prodiusuoja ABC kanalo studija.

Pagrindinis serialo siužetas rutuliojasi išgalvotame Jungtinių Valstijų Feirvju miestelyje Erelio valstijoje. Pagrindinė siužeto linija – keturios namų šeimininkės, gyvenančios tame pačiame Visterijų skersgatvyje, nuolatos bando išspręsti įvairias savo asmeninio gyvenimo problemas ir tarpusavyje dalijasi juodžiausiomis kaimynų paslaptimis. Šio serialo negalima priskirti vienam žanrui, nes jame galima įžvelgti dramos, komedijos, mistinio ir muilo operos bruožų.

„Nusivylusios namų šeimininkės“ iš pradžių bandė pakliūti į tokius kanalus kaip HBO, CBS, NBC, Fox, Showtime ir Lifetime, bet visi kanalai šį projektą atmetė. Po premjeros ABC kanale serialas pateko į žiūrimiausiųjų sąrašą, tapo televizinės kultūros fenomenu, lyginamu netgi su „Opros Vinfri šou“. Jo sėkmė atgaivino ABC kanalą, kuris po ilgos pertraukos vėl turėjo ką pasiūlyti JAV žiūrovams. Iki tol paskutinis sėkmingas šio kanalo projektas buvo „Kas nori tapti milijonieriumi?“.

Serialas susilaukė nemažos kritikos iš religinių ir konservatyvių pažiūrų grupuočių, kurios teigia, jog serialo veikėjai stokoja moralės normų, nes beveik visi jie yra įvykdę kokį nors kriminalinį nusikaltimą.

Serialas daug kartų pelnė „Emmy“, „Auksinio Gaublio“ ir Ekrano aktorių gildijos apdovanojimus. 2007 m. balandį pranešta, jog tai populiariausias serialas pasaulyje, kurio auditoriją sudaro apie 120 mln. žiūrovų.

ABC kanalas 2011 m. rugpjūčio 5 d. pranešė, kad Aštuntas sezonas bus paskutinis Nusivylusių namų šeimininkių sezonas.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialo koncepciją pasiūlė scenaristas ir prodiuseris Markas Čeris, iki tol kūręs scenarijų kultiniam „Touchstone“ televizijos serialui „Auksinės merginos“ ir jo tęsiniui „Auksiniai namai“. Po ilgos pertraukos (Čerio pasiūlymus dėl naujų serialų viena po kitos atmetė visi pagrindiniai Amerikos transliuotojai – HBO, CBS, NBC, „Fox“, „Showtime“ ir „Lifetime“) „Nusivylusias namų šeimininkes“ sutiko kurti ABC televizija.

Iš pradžių ABC vadovybė Čerio scenarijui siūlė kitus pavadinimus: „Visterijų skersgatvis“ ir „Namų šeimininkių paslaptys“. 2003 m. spalio 23 d. buvo patvirtintas dabartinis serialo pavadinimas. Tuo metu buvo pranešta, kad serialas turės du prodiuserius: Marką Čerį ir „Melrouzo“ kūrėją Čarlzą Pratą. Po dviejų sezonų Prato atsisakyta.

Serialas susilaukė didelio pasisekimo, todėl ABC 2004 m. spalio 20 d. pranešė pratęsianti jį visam sezonui.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serialo muziką kuria Denis Elfmanas ir Stivas Jablonskis. Seriale mažai populiariosios muzikos. Esamos muzikos pagrindą sudaro elektroninė kompozicija.

Seriale nemažai epizodų, kuriuose aktoriai muzikines partijas atlieka patys.

Sezonai ir jų reitingavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas Epizodai Premjera Pabaiga Televizijos sezonas Vieta Žiūrovai
(mln.)
Pirmas
23
2004 m. spalio 3 d.
2005 m. gegužės 22 d.
2004-2005 m. #4 23,69
Antras
24
2005 m. rugsėjo 25 d.
2006 m. gegužės 21 d.
2005-2006 m. #4 21,70
Trečias
23
2006 m. rugsėjo 24 d.
2007 m. gegužės 20 d.
2006-2007 m. #10 16,70
Ketvirtas
17
2007 m. rugsėjo 30 d.
2008 m. gegužės 18 d.
2007-2008 m. #6 17,52
Penktas
24
2008 m. rugsėjo 28 d.
2009 m. gegužės 17 d.
2008-2009 m. #9 15,66
Šeštas
23
2009 m. rugsėjo 27 d.
2010 m. gegužės 16 d.
2009-2010 m. #20 12,83
Septintas
23
2010 m. rugsėjo 26 d.
2011 m. gegužės 15 d.
2010-2011 m. #26 11,85
Aštuntas
23
2011 m. rugsėjo 25 d.
2012 m. gegužės 13 d.
2011-2012 m. TBA TBA

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Merė Elis Jang

Pirmajame sezone pristatomos keturios pagrindinės serialo veikėjos: Suzana Majer, Linetė Skavo, Bri van di Kamp ir Gabrielė Solis, jų šeimos ir kaimynai, gyvenantys Visterija Leine. Sezono siužetinė ašis – paslaptinga ir netikėta Merės Elis Jang savižudybė, su kuria susiję jos vyras ir sūnus. Bri stengiasi išsaugoti santuoką, Linetė išauklėti vaikus, Suzana patraukti naujo kaimyno – Maiko Delfino – dėmesį, Gabrielė – nuslėpti nuo vyro romaną su sodininku. Sezono pabaigoje miršta Bri vyras Reksas; jo nunuodijimu įtariama Bri, Karlosas prieš sėsdamas į kalėjimą sužino apie žmonos santykius su Džonu Roulandu, atleistas Linetės vyras po daugelio metų į darbą išleidžia žmoną ir užima jos „namų šeimininkės“ vietą, Maiko vos nenušauna jo paties sūnus.

Metju ir Betė Eplvaitai

Antrojo sezono pasakojimo centras sukasi apie Betę Eplvait, į Visterijos gatvę su sūnumi atsikrausčiusią viduryje nakties. Bri bando susidoroti su našlės gyvenimu ir tinkamai išauklėti savo vaikus, pati to nežinodama pradeda susitikinėti su žmogumi, kuris nužudė jos vyrą, galų gale kovoja su alkoholizmu; į Visterija Leiną atsikrausčius buvusiam Suzanos vyrui, Suzana sunkiai apsisprendžia ar vis dar mylinti jį; Linetė padaro stulbinamą karjerą ir ilgainiui tampa savo vyro viršininke; Gabrielė nusprendžia kantriai sulaukti iš kalėjimo grįšiančio Karloso ir su juo susilaukti vaiko. Sezonui baigiantis, Maiką neaiškiomis aplinkybėmis automobiliu partrenkia Suzanos dantistas Orsonas Hodžas.

Bri ir Orsonas Hodžai

Trečiajame sezone Bri išteka už Orsono, kurio praeities paslaptys tampa pusės sezono epicentru. Tuo tarpu Linetė į savo namus priversta priimti nesantuokinį vyro vaiką; Tomui kyla mintis atidaryti šeimos piceriją. Gabrielė niekaip neišsiskiria su Karlosu, kol galų gale susituokia su nauju Feirvju meru. Po avarijos Maikas praranda atmintį, tuomet Edė bando jį suvilioti visaip niekindama jo praeitį su Suzana. Suzana susipažįsta su gražiu anglu, kurio žmona pateko į komą. Atskleidžiamas Edės gyvenimas iki atsikraustymo į Visterija Leiną. Sezono kulminacija – susišaudymas bakalėjos parduotuvėje, per kurį žūsta du serialo veikėjai.

Katrina Meifajer

Ketvirtas sezonas sukasi apie Kateriną Meifajer ir jos šeimą, kuri po dvylikos metų sugrįžta į Visterija Leiną. Katerinos dukra neprisimena šioje gatvėje praleistos savo vaikystės. Linetei diagnozuojamas vėžys, vis dar neišsiskyrusi su miestelio meru Gabrielė sugrįžta pas buvusį vyrą, Suzana ir Maikas mėgaujasi laimingu gyvenimu ir sužino, jog turės kūdikį, Bri apsimeta esanti nėščia, kad išsaugotų dukros garbę, Edė mėgina suvilioti Karlosą. Į buvusį Eplvaitų namą atsikrausto gėjų pora iš Čikagos. Sezono viduryje Visterija Leiną nusiaubia tornadas. Kulminacinėmis scenomis tampa ateities intarpai, pasakojantys gyvenimą po penkerių metų: Bri sėkminga maisto gaminimo knygų autorė, pagaliau susitaikiusi su sūnumi, Gabrielė turi du vaikus, Linetės dvyniai suauga, Suzana turi naują gerbėją. Paskutiniame ketvirto sezono epizode išaiškėja Katerinos Meifajer paslaptys, gindamasi ji galų gale nušauna buvusį vyrą policininką, kuris ketina ją nužudyti ir pasiimti tariamą jųdviejų dukrą.

Edė Brit ir Deivas Viljamsas

Penkto sezono veiksmas nusikelia 5 metus į priekį, tuo pat metu praeities intarpais vaizduojant tai, kas vyko po Katerinos vyro žūties. Į Visterija Leiną Edė Brit sugrįžta su nauju vyru – Deivu Viljamsu, kuris, kaip vėliau pasirodo, nori atkeršyti Maikui Delfinui už tariamai jo sukeltą automobilio avariją, kurioje žūva Deivo žmona ir dukra. Suzana pratinasi prie vienišos motinos gyvenimo, užmezga romaną su dailininku Džeksonu. Linetė ir Tomas sužino, kad jų paauglys sūnus užmezgęs romaną su vedusia moterimi. Kyla interesų konfliktas, nes šios vyrui priklausė sudegęs klubas. Gabrielė nesusitvarko su dviem dukterimis, Karlosas po operacijos atgauna regėjimą. Bri ir Orsonas pradeda nesutarti: Orsonas mano, jog Bri rašytojos karjera gožia jų vedybinį gyvenimą; Bri į jį nekreipia dėmesio, todėl Orsonas už atsaką pradeda vogti kaimynų daiktus. Edė sužino, kad Deivas maniakas, ketinęs per iškylą nušauti Maiką ir Suzaną; bandydama pabėgti, Edė automobiliu vos nepartrenkia sėlinančio vogti Orsono ir tiesiai po didele vandens bala atsitrenkia į elektros stulpą. Iš nuvirtusio stulpo tekanti elektros srovė Edę iškart užmuša; niekas nesužino tiesos apie Deivą. Suzana Deivui paaiškina, kad tą naktį, kai žuvo jo šeima, ji vairavo automobilį, o vėliau policija patvirtino, jog tai buvęs nelaimingas atsitikimas. Netverdamas pykčiu Deivas sugalvoja naują planą, kaip įskaudinti Suzaną ir Maiką, pasinaudojant jųdviejų sūnumi. Sezone daug praeities intarpų, kuriuose pasirodo Merė Elis Jang, Marta Huber ir Reksas van di Kampas.

Šeštojo sezono veiksmas prasideda 2009–ųjų gruodį. Linetė dėl Karlosui pateikto ieškinio susipyksta su Gabriele, Katerina su Suzana pralaimi kovą dėl Maiko, Bri užmezga romaną su Karlu. Į Visterija Leinę nukrenta nevaldomas lėktuvas; Karlas žūsta, Bri ir Orsonas sunkiai sužeidžiami.

Septintame sezone visas dėmesys yra sutelktas į sugrįžusi Polą Janga kurio planai yra atkeršyti gyventojams kurie jį įkalino. Šiame sezone dėmesys yra sutelktas ir naująją Polo žmoną Betę taip pat ir į Felicija Tilman keršto planus už dukros nužudymą. Gabrielė ir Karlosas sužino neramią tiesą apie savo dukrą Juanita, kuri priverčia ją sugrįžti į savo gimtajį miestą Los Colinas. Dėl finansinių problemų Siūsan su savo šeima privalo išsikraustyti iš Visterijos gatvės, kad auti pinigų Siūsan pasirenka labai netradicinį būdą. Lynetės geriausia koledžo laikų draugė atsikrausto į Visterijos gatvę. Per gatvėje kilusi maištą Siūsan buvo smarkiai sužalota. Karlosas sužino visą tiesą apie savo motinos mirtį, kuri laikinai nutraukia sąntykius tarp Karloso šeimos ir Bree. Linetė megina priversti Tomą susirasti naują darbą, kuris priveda prie santuokos problemų. Sezono pabaigoje pasibaigia problema tarp Polo ir Felicijos. Tai pat netikėtas svečias atvykstą į Gabi šeimą.

Aštuntojo sezono epicentras - Alechandro Perezo (Ramono Sančeso) nužudymas. Bree, Lynette, Susan, Gaby ir jos vyras Karlosas bando paslėpti kraupu nusikaltimą. Renee bando suvilioti naują kaimyną. Chuck Vance pradeda tyrimą apie Ramono Sančeso nužudymą, pagrindiniais įtariamaisiais tampa Bree. Bree gauna toki pati laišką kokį gavo Mary Alice Young Aš Žinau ką Tu Padrei, Mane tai verčia pykinti, Aš pasakysiu.Vėliau Orson Hodge partrenkia Č. Vance. Bree Bando nusižudyti, bet jai sutrukdo Renee. Vėliau ji gauna laišką Džiaugiuosi padėjęs. į Visterija Leiną Grįžta Orsonas. Vėliau Bree sužino, kad Ją šantažavo Orsonas. Epizodo Pabaigoje Orsonas išsiunčia laišką policijai su įtarimais, kad Bree nužudė Alechandrą. Šiame sezone nušaunamas Mike. Karen pasako kad ji nužudė Ramoną, Jai ir Bree visi kaltinimai atmesti. Finalinės sezono serijos pabaigoje Renee susituokia su Benu, Karen miršta, Džiulė pagimdo Vaiką. Nusivylusios namų šeimininkės išsikrausto iš Leino. Į Visteriją atsikrausto Nauja Kaimynė su savo Paslaptimi...

Misterijų objektai ir subjektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvieno sezono pasakojimas telkiasi apie tam tikro, dažniausiai naujo, seriale pasirodžiusio personažo buvusio gyvenimo paslaptis. Misterija yra angliško žodžio „Wisteria“ anagrama, siejanti sezono kulminacines vietas su viso serialo koncepcija. Apačioje pateikiamos kiekvieno iš aštuonių sezonų „misterijos“.

Sezonas Misterijos subjektas Misterijos objektas
Pirmas
Merė Elis Jang
Šantažuojama dėl biologinės įsūnio motinos netyčinės žmogžudystės, nusižudė.
Antras
Betė Eplvait
Savo namų rūsyje laikė protiškai atsilikusį sūnų, kaltinamą jaunos merginos nužudymu; vėliau paaiškėjo, kad tai padarė jos kitas sūnus, pasinaudojęs pasitaikiusia proga apkaltinęs brolį.
Trečias
Orsonas Hodžas
Buvo kalbama, kad jis nužudė savo pirmąją žmoną, o vėliau ir meilužę. Paaiškėjo, kad pirma žmona gyva, o meilužę, pavydėdama sūnaus, nužudė jo motina.
Ketvirtas
Katerina Meifer
Katerinos su dukra Dilan į Visterija Leiną atsikraustė norėdama pasislėpti nuo ją persekiojančio buvusio vyro, su kuriuo išsiskyrė dėl pašlijusių santykių prie ir po biologinės jųdviejų dukters mirties. Nei Dilan, nei jos patėvis nežinojo, jog ji įvaikinta.
Penktas
Deivas Viljamsas
Į Visterija Leiną po penkerių metų su nauju vyru, vardu Deivas, sugrįžta Edė Brit. Deivas turėjo Edei nežinomų motyvų nužudyti Maiką Delfiną: jis manė, jog Delfinas sukėlė automobilio avariją, kurios metu žuvo jo žmona ir dukra. Vėliau paaiškėjo, kad avariją sukėlė Suzan.
Šeštas
Endžė Bolen
Bolenų šeima – nuo teisėsaugos besislapstantys nusikaltėliai.
Septintas
Polas Jangas
Polas Jangas buvo paleistas iš kalėjimo, po to kai Felicija Tilman buvo surasta gyva ir atpažinta kaip moteris kuria nužudė Polas Jangas. Už apsimestina mirti Felicija Tulman buvo uždaryta į kalėjima. Felicija prisiekė, kad Polas Jangas sumokės už jos sesers Martos Hubert mirtį. Polas Jangas turi planą paversti "draugus vėl draugais" ir "kaimynus vėl kaimynais" Visterijos gatvėje. Polas Jangas išėjes iš kalėjimo susirado žmoną Bete kuri yra Felicijos dukra, bet Polas to nežino.
Aštuntas
Alejandro Perez (Ramon Sanchez)
Finalinis serialo sezonas sukasi apie Alejandro Perezo (Ramono Sanchezo) nužudymą. Buvęs Bri vaikinas Čiakas Vensas tiria žmogžudystės bylą ir po truputį prisikasa prie Bri, Linetės, Suzan ir Gabrielės kurios pradedamos stipriai įtarinėti.

Nelaimės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo trečio sezono tapo įprasta sezonų viduryje įterpti vieną esminį pasakojamo laikotarpio konfliktą, kuris į vieną vietą sutraukia visus serialo veikėjus. Tokiuose epizoduose paprastai žūsta vienas pagrindinių ar šalutinių veikėjų; taip pat vyrauja pasikartojanti tema, kad tokie personažai būna užsitraukę vieno iš pagrindinių veikėjų (namų šeimininkių) rūstybę. Apačioje pateikiamas „katastrofinių“ epizodų sąrašas.

Sezonas Epizodas Nelaimė Aprašymas
Trečias
7 (Bang)
Įkaitų pagrobimas
Karolina Bigsbi, buvusi Orsono kaimynė, pasirodo bakalėjos krautuvėje, kurioje dirba jos vyras, ir pareiškia žinanti, jog jis turi romaną. Tarp įkaitų yra Linetė, Nora, Džulė, Ostinas ir Artas. Išgirdusi, kaip Linetė ir Nora ginčijasi dėl Tomo ir Kailos, Karolina nušauna Norą, o Linetę sužeidžia į ranką. Susistumdžiusi su kitais įkaitais, Karolina pameta ginklą; kažkas iš įkaitų ją nušauna į galvą.
Ketvirtas
9 (Something's Coming)
Tornadas
Per Visterija Leiną praslenka tornadas. Kilus sąmyšiui, Viktoras Lengas žūsta mėgindamas nužudyti Karlosą, kuris nuo smūgio į galvą apanka; sūkuryje taip pat žūsta Silvija, persekiojusi Adamą Meiferį, jos kūną medyje aptinka Kaila; Aidą Grinberg, rūsyje mėginusią apsaugoti Skavų šeimyną, užgriūna pirmo aukšto lubos; automobiliu atsitrenkęs į elektros stulpą žūsta Solisų šeimos advokatas Alas Kaminskis. Tornadas visiškai sugriauna Karen namą.
Penktas
8 (City On Fire)
Gaisras
Visterija Leino vyrai – Deivas Viljamsas, Tomas Skavas, Karlosas Solisas, Orsonas Hodžas ir Maikas Delfinas – rengiasi pasirodymui kasmetinėse muzikos grupių varžybose „Baltojo arklio“ klube, tačiau tuo metu užkulisiuose kyla gaisras, kurį, kaip vėliau paaiškėja, nužudęs daktarą Helerį ir bandydamas paslėpti pėdsakus apkaltinęs Porterį Skavą, sukelia Deivas.
Šeštas
10 (Boom Crunch)
Lėktuvo katastrofa
Į Viserija gatvėje ateina žiemos atostogų sezonas. Karlas, norėdamas nustebinti Bri, nusamdo privatų lėktuvą, turėsiantį skraidinti piršlybų užrašą. Sustojus piloto širdžiai, jo žmona bando nutupdyti lėktuvą gatvėje, bet nesėkmingai. Krisdamas lėktuvas nusineša dviejų žmonių – ligoninės seselės Monos Klark, kuri šantažavo Bolenus, ir Karlo Majerio – gyvybes; Linetė patiria persileidimą ir netenka vieno iš dvynių, Orsonas lieka paralyžiuotas.
Septintas
10 (Down the Block There's a Riot)
Maištas
Fairview meras sakę kalba Visterijos gatvėje. Muštynės prasidėjo tarp Keith'o ir jo tevo. Bree norėdama sustabdyti muštynes išovė į orą šūvį. Staiga žmonės išsigandę šūvio pradėjo panikuoti ir bėgo lauk iš gatvės stumdydami ir daužydami vieni kitus. Susan nukrenta ir labai sunkiai susižaloja, Renne ir Tomas skuba jai į pagalbą. Chuanita sėdi mašinoje su Bobu ir Lee kurią daužo inirše žmonės. Linete, Gabi ir Karlosas skubėjo jiems į pagalbą. Pačioje serijos pabaigoje nepažįstamas asmuo pašovė Polą.
Aštuntas
16 (You Take For Granted)
Maiko mirtis
Maikas nušaunamas ant savo namų slenksčio. Serijos pabaigoje yra labai liūdnai palaidojamas visos gatvės.

Kritika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinės serialo veikėjos

Serialas tapo sėkmingiausiu 2004-2005 m. televizijos sezono projektu, ypač gerai įvertintu kritikų ir žiūrovų. Pirmoji „Nusivylusių namų šeimininkių“ serija prie ekranų sutraukė daugiau nei 21 mln. žiūrovų; tąkart „Nusivylusios namų šeimininkės“ tapo geriausiu draminiu televizijos serialu su aukščiausia savaitine žiūrovų auditorija nuo 1996 m., kai buvo rodytas „Skubantis miestas“.[1]

„Nusivylusios namų šeimininkės“ ir „Dingę“ sugrąžino po 2000–ųjų išblėsusį ABC kanalo populiarumą ir, pasak apžvalgininkų, pradėjo naują televizijos epochą Amerikos istorijoje.[2] Dauguma kritikų sveikino serialo kūrėjo Marko Čerio sumanymą „Nusivylusias namų šeimininkes“ paversti juodąja komedija, lygino seriale vaizduojamą užmiesčio gyvenimą su garsiu kino filmu „Amerikietiškos grožybės“.[3] Serialas taip pat lygintas su kultiniu „Seksu ir miestu“,[4] o siužetui būdingos subjektyvistinės misterijos – su Deivido LinčoTvin Pyksu“.[5]USA Today“ rašė: „Šis serialas į televiziją įnešė atgaivinančio originalumo, brandumo ir sukūrė kruopščiai kuriamų įvaizdžių, nuoseklaus pasakojimo ir, visame kame, žavumo įspūdį“.[6]

Per kelerius kitus metus „Nusivylusios namų šeimininkės“ įvaizdis tapo kultūriniu fenomenu, aptarinėjamu televizijos laidose[7] ir šalies leidiniuose[8][9]. Autorinėje laidoje sprendžianti šeimyninius rūpesčius, į serialo filmavimo aikštelę buvo užsukusi Opra Vinfri, tuokart paskyrusi tam visą laidą.[10] Visus pribloškė ir teigiamai prajuokino pirmoji Jungtinių Valstijų dama Laura Buš, per Baltųjų rūmų spaudos konferencijos pietus 2005 m. balandžio 30 d. pareiškusi: „Ponios ir ponai, aš esu nusivylusi namų šeimininkė“.[11]

2004–2005 m. „Nusivylusios namų šeimininkės“ užėmė 4 vietą tarp žiūrimiausių JAV televizijos programų, turėdama kassavaitinę ~24 mln. žiūrovų auditoriją. Paskutinį pirmo sezono epizodą stebėjo daugiau nei 30 mln. Amerikos žiūrovų.

Apdovanojimai ir nominacijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dana Delany, Teri Hatcher, Brenda Strong ir Andrea Bowen 2009 m. žiniasklaidos apdovanojimuose.

Už pirmą sezoną „Nusivylusios namų šeimininkės“ buvo apdovanotos 6 „Emmy“, 2 „Auksiniais gaubliais“ ir 2 Ekrano aktorių gildijos apdovanojimais. Žiniasklaidoje plačiai aptarinėtos apdovanojimų ceremonijos ir tai, kad visos pagrindinių vaidmenų atlikėjos, išskyrus Evą Langoriją, gavo geriausių aktorių nominacijas. Langorija to nesureikšmino, o Markas Čeris pavadino „siaubinga klaida“. Galų gale tais metais „Emmy“ atiteko Felisitei Hafman, o „Auksinio Gaublio“ ir Ekrano aktorių gildijos apdovanojimai – Terei Hačer.

Antrame sezone serialas už geriausią muziką ir televizinę komediją gavo „Auksinį Gaublį“. „Emmy“ skirti Kathryn Joosters už antraplanį vaidmenį, Charles McDougall už pirmosios serijos režisūrą ir Danny Elfman už teminę serialo muziką ir aktorių atranką. Visa aktorių komanda pelnė Ekrano aktorių gildijos apdovanojimą, o Nikoletė Šeridan – „Auksinio Gaublio“ nominaciją už geriausią antraplanę vaidybą.

2006 m. „Nusivylusios namų šeimininkės“ gavo dar vieną „Auksinį gaublį“ geriausios muzikos ir televizinės komedijos kategorijoje. Keturios pagrindinės aktorės buvo nominuotos „Auksiniams gaubliams“. Visi aktoriai taip pat nominuoti Ekrano aktorių gildijos apdovanojimui. „Emmy“ nominacijos skirtos epizodinei aktorei Shirley Knight ir antraplanei aktorei Alfre Woodard.

2007 m. Felisitė Hafman antrąkart nominuota „Emmy“, nominacijas pelnė epizodinės aktorės Laurie Metcalf ir Dixie Carter. Serialas, aktorės Marsija Kros ir Felisitė Hafman nominuotos „Auksiniams gaubliams“; Hafman ir visa aktorių grupė nominuoti Ekrano aktorių gildijos apdovanojimams.

2008 m. serialas nominuotas 4 „Emmy“ kategorijose, nominacijos už geriausią epizodinę vaidybą televizinėje komedijoje gavo ir aktoriai Polly Bergen ir Kathryn Joosten; Joosten tapo 1 „Emmy“ laureate.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jaffer, Murtz. Prime Time Pulse Archyvuota kopija 2007-12-31 iš Wayback Machine projekto.. "Housewives" Premiere Cleans Up for ABC, anglų kalba, 2004 m. balandžio 10 d.
  2. Bianco, Robert. USA Today, A good season, with reason, anglų kalba, 2005 m. balandžio 26 d.
  3. Pepper, Scott. Blogcritics Archyvuota kopija 2009-01-22 iš Wayback Machine projekto.. TV Review: "Desperate Housewives", anglų kalba, 2004 m. spalio 4 d.
  4. McFarland, Melanie. Seattle Post-Intelligencer, Timely "Desperate Housewives" is life after "Sex and the City", anglų kalba, 2004 m. spalio 1 d.
  5. Schmeiser, Lisa. TeeVee.org Archyvuota kopija 2007-08-26 iš Wayback Machine projekto.. Fall '04: "Desperate Housewives", anglų kalba, 2004 m. spalio 5 d.
  6. Bianco, Robert. USA Today. "Housewives" has the recipe for a bubbly evening soap, anglų kalba, 2004 m. rugsėjo 30 d.
  7. Dr. Phil – The Real Lives of Desperate Housewives, anglų kalba, 2007 m. rugpjūčio 5 d.
  8. McKeever, Katrina, Britton, Paul. Manchester Evening News. The Real Desperate Housewives, anglų kalba, 2005 m. gegužės 19 d.
  9. Blackwell, Elizabeth. Ladies Home Journal[neveikianti nuoroda]. Confessions of Real-Life Desperate Housewive, 2007 m. rugpjūčio 3 d.
  10. Brioux, Bill. Jam Showbiz. Oprah pays a visit to "Housewives", anglų kalba, 2005 m. vasario 2 d.
  11. USA Today. Laura Bush: First lady of comedy?, anglų kalba, 2005 m. gegužės 1 d.
Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.