Sikstas IV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sikstas IV
lot. Sixtus IV
212 -asis popiežius
Gimimo vardas it. Francesco della Rovere
Gimė 1414 m. liepos 21 d.
Savona, Genujos respublika, Italija
Mirė 1484 m. rugpjūčio 21 d. (70 metų)
Roma
Palaidotas (-a) Šventojo Petro bazilika
Tautybė italas
Siksto IV herbas
Siksto IV herbas
212 -asis popiežius
Išrinktas 1471 m. rugpjūčio 9 d.
Baigė 1484 m. rugpjūčio 12 d.
Pirmtakas Paulius II
Įpėdinis Inocentas VIII
Vikiteka Sikstas IV

Sikstas IV (lot. Sixtus IV, tikroji pavardė Francesco della Rovere, 1414 m. liepos 21 d. Savonoje Genujos respublikoje1484 m. rugpjūčio 12 d. Romoje) – Romos katalikų bažnyčios 212–asis popiežius, valdęs 13 metų ir 3 dienas nuo 1471 m. rugpjūčio 9 d. iki 1484 m. rugpjūčio 12 d. – mirties dienos.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sikstas IV freskoje, aut. Melozzo da Forlì

F. Roverė gimė 1414 m. liepos 21 d. nusigyvenusių bajorų šeimoje Savonoje netoli Genujos. Įstojo į Pranciškonų vienuolių ordiną, kuris pasiuntė jį studijuoti teisę į Padują ir Boloniją. 1464 m. tapo ordino generolu, 1467 m. – kardinolu. Buvo kelių bažnytinės teisės traktatų autoriumi.

Valdymo laikotarpis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tapęs bažnyčios valdovu Sikstas IV visapusiškai rūpinosi savo giminės reikalais. Jo siekiu buvo pagal Italijos kunigaikštysčių pavyzdį susikurti pasaulietinę monarchiją, kurią valdytų giminystės ryšiais susiję kardinolai. Sikstas IV pakėlė į kardinolus savo 5 nepotus, o kitus 10 paskyrė į aukštus bažnytinius postus. Jo sūnėnu buvo popiežius Julijus II. Toks rūpestis gimine ir jos galybės didėjimas privedė prie rimtų konfliktų su Florencija, Milanu ir Venecija bei vietinių karinių konfliktų.

1482 m. Sikstas IV savo išspausdintose normose nustatė inkvizicijos veiklos ir valdymo ribas Ispanijoje. Tomás de Torquemada buvo pirmasis ir žymiausias Ispanijos generalinis inkvizitorius. Tais pačiais metais popiežius kanonizavo žymų viduramžių pranciškonų teologą Bonaventūrą.

1471 m. Sikstas IV buvo pirmasis, įvedęs cenzūrą dvasinio turinio knygoms. 1475 m. pradėjo tvarkyti kalendorinių bažnytinių švenčių, tarp jų velykinių, apskaičiavimą, pasikviesdamas į Romą vokiečių astronomą ir matematiką Regiomontaną (14361476).

Popiežius garsėjo dideliu dėmesiu menui ir kultūrai. Jo vardu pavadinta Siksto koplyčia, kurioje jo įsakymu pradėta rengti konklavų susirinkimus, taip pat – paradinė salė Vatikano apaštalinėje bibliotekoje. Siksto IV rūpesčiu atsidarė Kapitolijus – pirmasis pasaulyje viešas muziejus.

Romos katalikų bažnyčios vadovai
Pirmtakas
Popiežius
Paulius II
Popiežius
Sikstas IV

14711484
Įpėdinis
Popiežius
Inocentas VIII

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]