Lady Gaga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lady Gaga
Biografija
Pilnas vardasStefani Joanne
Angelina Germanotta
Gimė1986 m. kovo 28 d. (37 metai)
Manhatanas, Niujorkas, JAV
Kilmė JAV
Žanraipop, šokių muzika, džiazas
Kūrinių kalbosanglų
Veiklaatlikėja, dainų autorė, prodiuserė, aktyvistė, šokėja
InstrumentaiVokalas, pianinas, sintezatorius, gitara, klavišinė gitara
Aktyvumo metai2001–dabar
Įrašų kompanijaDef Jam, Interscope, Kon Live, Cherrytree
Susijusi veiklaBeyoncé, Elton John, Cher, Lady Starlight, R. Kelly, T.I., Too $hort, Twista, Kendrick Lamar, Tony Bennett, Colby O'Donis, Justin Timberlake, Wale, The Lonely Island
SvetainėOficiali svetainė

Lady Gaga (tikrasis vardas – Stefani Joanne Angelina Germanotta; g. 1986 m. kovo 28 d. Niujorke) – JAV dainininkė, dainų autorė, prodiuserė, aktorė, verslininkė, filantropė ir aktyvistė. Lady Gaga išgarsėjo 2008 m. milžiniškais tarptautiniais hitais tapusiomis elektroninės šokių muzikos dainomis „Just Dance“, „Poker Face“ ir debiutiniu albumu „The Fame“. Vėliau sekė ne mažiau populiarios dainos kaip „Bad Romance“, „Alejandro“, „Telephone“ ir kt. 2009 m. „MTV“ išrinko ją metų moterimi[1], JAV žurnalas „Billboard2010 m. metų atlikėja, o „Rolling Stone“ – popmuzikos karaliene. Lady Gaga garsėja savo universalumu kurti ir dainuoti skirtingo žanro muziką, išskirtiniu aprangos stiliumi, dalyvavimu labdaros renginiuose, prieštaringais dainų tekstais, vaizdo klipais, teatrališkais gyvais pasirodymais ir savo gebėjimu stebinti. 2016 m. vienas iš autoritetingiausių verslo leidinių pasaulyje – „Forbes“ pavadino Lady Gaga ne tik didžiausia pasaulyje, bet ir įdomiausia muzikos žvaigžde šiandien. Šiuo metu amerikiečių atlikėja yra viena mados ikonų ir viena labiausiai aptariamų įžymybių pasaulinėje žiniasklaidoje. Žurnalas „Forbes“ 2010 m. įtraukė Lady Gagą tarp 100 įtakingiausių žmonių pasaulyje, kitas žurnalas „Billboard“ 2015 m. paskelbė Lady Gagą metų moterimi. Lady Gaga sėmėsi įkvėpimo iš The Beatles, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Led Zeppelin, David Bowie ir Elton John, tačiau Lady Gagos darbai įkvėpė ir darė didelę įtaką tokiems muzikos autoriams ir atlikėjams, kaip Miley Cyrus, Nicki Minaj, Ellie Goulding, Halsey, Nick Jonas, Sam Smith, Noah Cyrus, Katherine Langford ir MGMT.

2010 m. Lady Gaga sumušė „Youtube“ rekordą su daina „Bad Romance“ ir vaizdo klipu „Telephone“, taip pat pasiekė rekordus „Facebook“ ir „Twitter“ portaluose, kuriuose ji turi rekordinį gerbėjų skaičių. Dainininkė tapo žymios firmos „Polaroid“ kūrybos stiliaus direktore. Ji kurs mados, technologijų ir fotografijos produktus, pirmasis produktas atsirado 2011 m. sausio 6 d.[2] Gaga pradėjo dirbti su „MAC“, kvepalų ir saulės akinių kompanijomis.[3] Lady Gaga tęsė savo turą „The Monster Ball Tour“ su visiškai nauja programa. Koncerte ji pasikeisdavo daugiau kaip dešimt apdarų ir gyvai atlikdavo visas dainas. „The Monster Ball Tour“ kritikų pripažintas kaip 2010 metų pelningiausias ir populiariausias koncertinis turas. Atlikėja yra pardavusi 23 milijonus albumo kopijų ir 64 milijonus singlų pasauliniu mastu.[4]

Žurnalas „Vanity Fair“ suteikė jai geriausiai besirengiančios žvaigždės titulą. Dainininkė išgarsėjo savitu, viešai demonstruojamu drabužių stiliumi: omaro imitacija papuoštu galvos apdangalu, suknele su „The Muppet Show“ personažais, bateliais-kanopomis, į plaukus įsuktomis dietinės kolos skardinėmis ar suknele iš žalios mėsos. Keista atlikėjos mados samprata buvo teigiamai įvertinta, ją įtraukiant į geriausiai besirengiančių įžymybių sąrašą.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1986–2004: ankstesnis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lady Gaga (dešinėje) festivalyje Lollapalooza kartu su Lady Starlight (kairėje) 2007-aisiais

Lady Gaga gimė Jungtinių Amerikos Valstijų italų šeimoje Niujorke. Ketverių metų jau pradėjo groti pianinu ir fortepijonu. Mokėsi katalikiškoje mokykloje kartu su Paris Hilton[5]. Nuo 13 metų pradėjo kurti pirmąsias savo dainas ir jau po metų jas atlikdavo vietinės reikšmės pasirodymuose. Būdama septyniolikos įstojo į Niujorko universiteto muzikos specialybę. Lady Gaga būdama devyniolikos metų pasirašė kontraktą su įrašų kompanija „Def Jam Recordings“, bet po trijų mėnesių buvo išmesta. Po to pradėjo dirbti su prodiuseriu RedOne. Bandydama prasimušti į didžiąją sceną, Lady Gaga pradėjo pasirodymus Žemutinio Istsaido naktiniuose klubuose. Vėliau buvo pradėjusi vartoti narkotikus ir kurti burleskos pasirodymus.[6] 2007 m. buvo pasamdyta kurti dainas Britney Spears, Fergie ir The Pussycat Dolls. Tais pačiais metais ją pastebėjo Senegalo reperis ir prodiuseris Akon ir pasiūlė jai kontraktą.

2008–2010: The Fame ir The Fame Monster[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. Lady Gaga persikėlė į Los Andželą, kur įrašė savo debiutinį albumą „The Fame“. Pirmas albumo singlas „Just Dance“ tapo 3 kartus platininis JAV ir Australijoje bei šešis kartus platininis Kanadoje. Toliau sekė kiti sėkmingi singlai: „Poker Face“, „Paparazzi“, „Beautiful Dirty Ritch“. Atlikėja greitai pasiekė plataus tarptautinio populiarumo. Pirmi jos singlai sulaukė didelės sėkmės, o albumas „The Fame“ tapo populiarus ir perkamas visame pasaulyje. Jungtinėse Amerikos Valstijose „The Fame“ albumo kopijų parduota 4 mln., Jungtinėje Karalystėje – beveik 2 mln. Visame pasaulyje išplatinta daugiau negu 15 milijonų albumo kopijų.

Lady Gaga atlieka „Glitter and Grease“

Dainininkė metų pradžioje pradėjo savo pasaulinį „The Fame Ball Tour“ turą. Ji buvo pripažinta geriausia debiutante, geriausia popmuzikos ir perkamiausia atlikėja įvairiausiuose muzikos apdovanojimų ceremonijose. Metų pradžioje žiniasklaidoje buvo atsiradęs gandas, kad dainininkė yra transvestitas. Vėliau atlikėja šį gandą paneigė. 2009 m. žurnalas „Billboard“ atlikėjai suteikė kylančios žvaigždės apdovanojimą, taip pat ji Last.fm svetainėje tapo klausomiausia metų atlikėja pasaulyje.[7].\ Taip pat amerikiečių popmuzikos atlikėja, Lady Gaga, sukūrė „HeartBeats“ ausinių dizainą, kurios tapo žinomos visame pasaulyje.

Lady Gaga išleido antrą sėkmingą albumą „The Fame Monster“. Albumas buvo įrašinėjamas Lady Gagos pirmojo koncertinio turo „The Fame Ball Tour“ metu. „The Fame Monster“ – tai trečiasis JAV atlikėjos Lady GaGa EP albumas, išleistas 2009 m. lapkričio 18 d. Lady GaGa parašė visas albume „The Fame Monster“ esančias dainas. Taip pat visas dainas atlikėja pati prodiusavo su pasaulyje garsiais prodiuseriais, tokiais kaip Fernando Garibay, RedOne ir kt. Albume yra 8 dainos, tačiau tik trys iš jų išleistos kaip singlai. Daina „Bad Romance“ buvo išleista kaip pirmasis albumo singlas. Singlas tapo 2 kartus platininis Naujojoje Zelandijoje ir Ispanijoje, 4 kartus platininis Australijoje ir Jungtinėse Valstijose, 7 kartus platininis Kanadoje ir multiplatininis Italijoje. Atlikėja „Bad Romance“ dainos įrašų visame pasaulyje pardavė 9,8 milijonus. Antruoju singlu tapo daina „Telephone“, kurią dainininkė atliko kartu su Beyonce. „Telephone“ tapo platininis Naujojoje Zelandijoje ir Italijoje bei 3 kartus platininis Kanadoje ir Australijoje. „Telephone“ visame pasaulyje parduota 7,4 mln. įrašų. Trečia ir paskutinė daina išleista kaip singlas – „Alejandro“. Šis singlas tapo platininis daugelyje Europos šalių ir 3 kartus platininis Rusijoje. Albumo „The Fame Monster“ kopijų parduota daugiau 6 milijonai visame pasaulyje.

„The Fame Monster“ dainos pabrėžė mirtį ir blogą meilę. Šis albumas yra pirmojo Lady Gagos albumo tęsinys. Kiekviena albumo daina simbolizavo Lady Gagos baimes. Pirmasis singlas „Bad Romance“ tapo 2010 m. populiariausia daina ir laimėjo daug apdovanojimų.[8] Lady Gaga „Bad Romance“ dainą apibūdino kaip jos nesėkmę meilėje.[9]. „The Fame Monster“ garsus „Telephone“ vaizdo klipu, kuris trunka ilgiau kaip 9 minutes ir tapo „Paparazzi“ klipo antra dalimi. Po šio didelio debiuto turėjo būti išleistas „Dance In The Dark“ singlas, bet Lady Gaga priėmė pasiūlymą toliau išleisti „Alejandro“ singlą, kuris buvo pripažintas geriausiu vasaros singlu.

Lady Gaga personažas Jo Calderone, kurį pristatė per 2011 m. MTV video muzikos apdovanojimų ceremoniją

2010 m. Lady Gaga sumušė Youtube rekordą su daina „Bad Romance“ ir vaizdo klipu „Telephone“, taip pat pasiekė rekordus Facebook ir Twitter portaluose, kuriuose ji turi rekordinį gerbėjų skaičių. Dainininkė tapo žymios firmos „Polaroid“ kūrybos stiliaus direktore. Ji kurs mados, technologijų ir fotografijos produktus, pirmasis produktas atsiras 2011 m. sausio 6 d.[10] Gaga pradėjo dirbti su „MAC“, kvepalų ir saulės akinių kompanijomis.[11] Lady Gaga tęsė savo turą „The Monster Ball Tour“ su visiškai nauja programa. Koncerte ji pasikeisdavo daugiau kaip dešimt apdarų ir gyvai atlikdavo visas dainas. „The Monster Ball Tour“ kritikų pripažintas kaip 2010 metų pelningiausias ir populiariausias koncertinis turas. [12] Los Andželo žiniasklaida pranešė, kad Lady Gagos albumas „The Fame Monster“ 2010 metais buvo pats perkamiausias muzikinis diskas visame pasaulyje.[13] Atlikėja pardavė beveik šešis milijonus įrašų. Žurnalas „Vanity Fair“ suteikė jai geriausiai besirengiančios žvaigždės titulą. Dainininkė išgarsėjo savitu, viešai demonstruojamu drabužių stiliumi: omaro imitacija papuoštu galvos apdangalu, suknele su „The Muppet Show“ personažais, bateliais-kanopomis, į plaukus įsuktomis dietinės kolos skardinėmis ar suknele iš žalios mėsos. Keista atlikėjos mados samprata buvo teigiamai įvertinta, ją įtraukiant į geriausiai besirengiančių įžymybių sąrašą. Taip pat Lady Gaga pripažinta geriausia labdaros akcijų dalyve, o MTV antrus metus ją pripažino metų moterimi.[14]

2011–2014: Born This Way, Artpop ir Cheek to Cheek[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lady Gaga 2010 metų pabaigoje tapo kompanijos „Polaroid“ kūrybos, stiliaus ir dizaino direktore. Populiarioji atlikėja tapo atsakinga už kuriamų akinių nuo saulės bei kitų produktų dizainą. Sausio 6-ąją dainininkė išleido pirmąjį „Polaroid“ firmos gaminių darbą: fotografuojančius akinius nuo saulės, mažą fotoaparatą ir mažąją „Polaroid“ kopijuoklę, kuria galima išryškinti nuotraukas, padarytas fotografuojančiais akiniais nuo saulės.

Trečiasis Lady Gaga albumas „Born This Way“ pasirodė 2011 m. gegužės 23 d.[15]. Pirmuoju šio albumo singlu tapo daina „Born This Way“, kuri buvo išleista iki albumo pasirodymo prekyboje. Šį singlą pristatė per MTV muzikos apdovanojimų ceremoniją, kai atlikėja atsiėmė apdovanojimą už geriausią dainos „Bad Romance“ vaizdo klipą. Kiti du singlai „Judas“ ir „The Edge Of Glory“ taip pat buvo išleisti iki albumo pasirodymo prekyboje.

„Born This Way“ albumas Jungtinėse Valstijose parduotas 1,108 mln. tiražu per pirmą savaitę ir debiutavo pirmoje vietoje dvidešimtyje valstybių. Remiantis 2011 m. rugsėjo mėnesio duomenimis, „Born This Way“ albumo kopijų visame pasaulyje parduota daugiau negu 8 milijonai. Lady Gaga šį albumą apibūdino kaip savo geriausią darbą ir sakė, kad „Born This Way“ dainų melodija, ritmas ir žodžiai labai skiriasi nuo jos pirmųjų dviejų albumų. Albumą įkvėpė 1980–1990 metų elektropop bei synthpop muzika.[16] Ketvirtuoju albumo singlu tapo daina „You And I“, kuri Jungtinėse Valstijose pakilo į šeštą vietą, o penktuoju ir, kaip manoma paskutiniuoju, dainų rinkinio singlu tapo „Marry The Night

Lady Gaga, koncerto „Born This Way Ball“ metu

Born This Way Ball“ – tai trečiasis amerikiečių popatlikėjos Lady Gaga koncertinis turas, kuriame skambės dainos iš antrojo studijinio popžvaigždės albumo „Born This Way“. Šis Albumas sulaukė didelės sėkmės ne tik Jungtinėse Amerikos Valstijose, bet ir Europoje bei visame pasaulyje. 2011 m. lapkričio mėnesį prodiuseris DJ White Shadow pasakė, kad Lady Gaga planuoja trečiąjį koncertinį turą ir kad jau pradėjo jam ruoštis. Savo gastroles pradės Pietų Korėjoje, Honkonge, Singapūre ir Japonijoje. Gaga taip pat atskleidė datas, kada koncertas vyks Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje.

Viename interviu su „MTV“ komanda, Lady Gaga apie savo naujausią turą sakė, kad tai – tarsi pasaka, kurioje bus minima Šlovės karalystės kilmė ir istorija apie tai, kaip mes gimėme ir kaip mes mirsime švęsdami. Šį turą ji įvardijo kaip „electro-metal pop-opera“ žanrą. Tai pirmasis tokio žanro koncertinis turas pasaulyje.

Šokių ir dainavimo repeticijos vyko maždaug vieną mėnesį. 2012 m. vasario mėnesį, ji į socialinį tinklalapį „Twitter“ įkėlė „The Born This Way Ball Tour“ turo scenos eskizą. Scenos dizainerė buvo pati Lady GaGa, kuriai padėjo jos kūrybinė komanda „Haus of Gaga“. Scena pabaigta maždaug po kelių mėnesių, kurioje vaizduojama gotikinio stiliaus pilis su apžvalgos bokštais, painiais drožiniais ir milžinišku podiumu, kuris skirtas bendravimui su publika. Teritoriją ribojamą podiumo Lady Gaga įvardijo „Monstrų duobė“ (angl. The Monster Pit). Į šią teritoriją galės patekti „mažieji monstriukai“, kurie prie arenos vartų lauks visą naktį. Kiekvieną vakarą „Haus of Gaga“ pasirinks fanus iš „monstrų duobės“ susitikimui su pačia atlikėja. Koncertiniam turui yra sukurtos 4 tokios pačios scenos. Kol atlikėja koncertuos viename mieste, kitame mieste jau bus pradedami scenos įrengimo darbai, nes šią sceną pastatyti trunka maždaug 4 – 5 dienas. Atlikėją į gastroles lydės 60 vilkikų ir 30 autobusų, kuriuose bus gabenama sceninė įranga ir atlikėjos sceniniai drabužiai, kuriuos kūrė vieni garsiausių mados namų pasaulyje, tokie kaip „Armani“ ir „Versace“.

„The Born This Way Ball Tour“ bilietai Okeanijoje pradėti pardavinėti 2012 m. vasario 17 d. Iš karto po bilietų pasirodymo kasose, jie greitai buvo išparduoti į du Oklando šou, Australijoje. Honkonge visi bilietai išpirkti nepraėjus net 3 valandoms nuo paskelbimo. 2012 m. balandžio 13 d. bilietai išparduoti Londone ir Mančesteryje per rekordinį laiką. Jų nebeliko jau po 50 sekundžių nuo bilietų pasirodymo prekyboje. Taip pat 2012 m. balandžio 10 d. buvo pranešta, kad Lady Gaga koncertuos Lietuvoje rugpjūčio 21 d.

Lady Gagos kuriami kvepalai – „tamsūs kaip pati šlovės siela, tačiau vos susilietę su oru tampa nematomi“. Atlikėja apie kvepalus socialiniame tinkle „Twitter“ prakalbo po to, kai internete pasirodė jos kvepalų nuotraukos. Atlikėja parašė: „Atrodo, jog kažkas internete nutekino mano kvepalų nuotraukas. Ak jūs, mados redaktoriai, man net niežti rankos“. Tuomet dainininkė pati paskelbė juodojo kvepalų buteliuko ir dėžutės nuotraukas. Kaip teigiama ant pakuotės, „Fame“ kvepia: nuodingosios vaistinės šunvyšnės ašaromis, sudaužyta tigrinės orchidėjomis širdimi, driekiasi intensyvaus, į dulkes sutrinto abrikoso aromato šleifas, juntama šafrano ir medaus užuomina.

Socialiniame tinkle „Twitter“ gerbėjas Lady Gagos paklausė, ar ji ketina sukurti vyriškus kvepalus „gėjams“. Dainininkė atsakė: „Mano kvepalai skirti moterims, tačiau jais kvepinasi ir daug mano draugų gėjų“. Lady Gaga kvepalų reklamą kuria kartu su žymiu fotografu Steven Klein. Reklamos vaizdo klipe skambės dainininkės gerbėjų didelio populiarumo sulaukusi daina „Scheiße“ iš antrojo Lady Gaga studijinio albumo „Born This Way“.

Lady Gaga ArtRave: The Artpop Ball turo metu 2014 m.
Lady Gaga, koncerto „ArtRave: The Artpop Ball“ metu

2012-ųjų metų sausio mėnesio pradžioje interviu su „MTV“ atskleidė, kad naujasis albumas bus išleistas 2013 metų pavasarį. Taip pat, pasakė kad įrašinėjimo darbai jau yra pradėti. Šį studijinį albumą išleis įrašų kompanija „Interscope Records“, taip pat įrašų kompanijos „KonLive“ ir „Streamline“. Dainų autorė ir prodiuserė smulkesnes detales apie būsimąjį albumą, savo socialinio tinklalapio „Twitter“ paskyroje, žadėjo atskleisti 2012-ųjų metų rugsėjo mėnesį. Taip pat tą patį mėnėsį tris stulbinančios sėkmės sulaukusius dainų rinkinius jau pristačiusi atlikėja, žadėjo paskelbti naujausio disko pavadinimą. Pirmasis „ARTPOP“ singlas turėtų pasirodyti jau rugpjūčio 19, o visas albumas bus išleistas lapkričio 11 dieną. Pirmasis singlas iš albumo – „Applause“. Dainą parašė Lady Gaga ir prodiuseris DJ White Shadow. Singlas „Applause“ Jungtinių Valstijų radijo eteryje pasirodė 2013 m. rugpjūčio 12 dieną.[17]. „Venus“ – antrasis singlas iš trečiojo studijinio albumo „Artpop“. Daina „Venus“ išleista 2013 metų spalio 27 dieną.[18][19] Apie antrojo singlo išleidimą, atlikėja paskelbė savo socialinio tinklalapio paskyroje „Twitter“[20]: „Antrasis singlas #VENUS pasauliniu mastu bus išleistas 2013 m. spalio 27 d. Nuleiskit savo disko rutulius. #TAKEMETOYOURPLANET #TAKEMETOYOURLEADER #TAKEMETOYOURVENUS“.[21]. Lady Gaga tame pačiame tinklalapyje prašė savo gerbėjų, kad padėtų apsaugoti singlą nuo nutekėjimo į internetą anksčiau laiko.[22] Toks įvykis įvyko su pirmuoju singlu iš albumo „Applause“, kai į internetą daina nutekėjo rugpjūčio 12 d., nors turėjo būti išleista rugpjūčio 19 d.[23][24]

2015–dabar: Amerikietiška siaubo istorija ir Joanne[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. vasario mėnesį Lady Gaga susižadėjo su aktoriumi Taylor Kinney.[25] Per 87-uosius Akademijos apdovanojimus ji atliko dainų pynę iš filmo „Muzikos garsai“.[26] Po pasirodymo atlikėją sveikino šiame filme vaidinusi aktorė Julie Andrews, kuri atliko Maria von Trapp vaidmenį.[27][28] Lady Gaga atidarė 2016 m. Europos žaidynes Baku mieste, Azerbaidžane, atlikdama Džono Lenono dainą „Imagine“.[29] Dainininkė ir Diane Warren parašė dainą „Til It Happens To You“, kuri yra „The Hunting Ground“ albume,[30] kuri pelnė Satellite apdovanojimą už originalią dainą ir buvo nominuota Oskarui toje pačioje kategorijoje.[31][32] 2015 m. spalio 2 d. atlikėja kartu su Nile Rodgers išleido dainą „I Want Your Love“, kurios klipas buvo skirtas Tom Ford 2016 pavasario drabužių kolekcijos pristatymui. Klipą kūrė ir režisavo fotografas Nick Knight.[33][34] 2016 m. atlikėja pelnė daug apdovanojimų už 2015-uosius metus: metų dainų autorė Contemporary Icon Awards apdovanojimuose,[35] jaunoji artistė National Arts Awards apdovanojimuose,[36] ir tapo 25-ąja pasaulyje, ir trečiąja dainininke moterų kategorijoje, uždirbusia 59 milijonus JAV dolerių.[37] 2015 m. atlikėja taip pat tapo „Billboard“ metų moterimi.[38]

Gaga vaidino „Amerikietiškoje siaubo istorijoje“ 5-ajame sezone, kuris buvo transliuojamas nuo 2015 m. spalio iki 2016 m. sausio.[39][40] Ji vaidino Elizabeth'ą, kuri buvo viešbučio valdytoja. Nepaisant įvairios kritikos už pasirodymą seriale,[41][42][43] ji laimėjo Auksinį gaublį geriausios aktorės kategorijoje 73-iuosiuose Auksinio gaublio apdovanojimuose.[44] 2016 m. sausio mėnesį Lady Gaga buvo pakviesta dirbti žurnale „V“. Jai buvo suteikta galimybė išleisti 99 žurnalus, su 16 skirtingų viršelių. Už tai ji gavo metų redaktorės apdovanojimą Los Andželo mados apdovanojimų ceremonijoje.[45] 2016 metų vasario 7 dieną atliko JAV Himną per 50-ąją supertaurę.[46][47] Tais pačiais metais Lady Gaga Grammy apdovanojimų metu pagerbė neseniai mirusį David Bowie, atlikdama jo dainų popuri. Prie pasirodymo dirbo kartu su kompanija „Intel“ ir atlikėju Nile Rodgers.[48] Taip pat per 88-uosius Akademijos apdovanojimus dainininkė atliko „Til It Happens To You“ dainą, skirtą žmonėms, patyrusiems seksualinę prievartą.[49]

2016 m. rugpjūčio mėn. buvo patvirtinta, kad Lady Gaga vaidins filme „Taip gimė žvaigždė“, kurį režisuos amerikiečių aktorius Bradley Cooper, ir kurs muziką šiam filmui.[50] Filmavimas truko iki 2017 m.[51] Jos penktasis studijinis albumas „Joanne“ buvo išleistas 2016 m. spalio 21 d.[52] Šio albumo pirmuoju singlu tapo „Perfect Illusion“, kuris buvo pristatytas rugsėjo 9 d.[53] Tais pačiais metais buvo patvirtinta, kad atlikėja vėl sugrįš į „Amerikietiškos siaubo istorijos“ filmavimo aikštelę, kur bus filmuojamas 6 sezonas – Roanoke.[54] 2016 m. rugsėjo mėn. NFL patvirtino, kad Lady Gaga pasirodys finalinių rungtynių, kurias žiūri milijonai žiūrovų, pertraukos metu vasario 5 d.[55] Jos pasirodyme 300 bepiločių skraidyklių išsirikiavo sudarydamos žybsinčią Amerikos vėliavą danguje virš NRG stadiono Hiustone. Jungtinėse Amerikos Valstijose pasirodymas pritraukė 117,5 mln. žiūrovų ir tapo labiausiai žiūrėtu pasirodymu Amerikos istorijoje per visas platformas. 2017 m. vasario 28 d. Lady Gaga savo „Twitter” paskyroje paskelbė, jog ji tais pačias metais pakeis besilaukiančią atlikėją Beyonce ir pasirodys JAV festivalyje „Coachella“ kaip pagrindinė atlikėja. Nuo pat 1999 m. šis 2017 m. festivalis buvo daugiausiai žmonių aplankytas – daugiau nei 125 000 per dieną.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai straipsniai – Lady Gaga diskografija ir Lady Gaga dainos.

Filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Lady Gaga filmografija.
  • The Zen of Bennett (2012)
  • Machete Kills (2013)
  • Muppets Most Wanted (2014)
  • Sin City: A Dame to Kill For (2014)
  • Jeremy Scott: The People’s Designer (2015)
  • Gaga: Five Foot Two (2017)
  • A Star is Born (2018)
  • Gucci mados namai (2021)

Koncertiniai turai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Lady Gaga koncertiniai turai.

Koncertiniai turai

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Lady Gaga apdovanojimai ir nominacijos.

Iš viso Lady Gaga buvo nominuota 425 tarptautiniams apdovanojimams, iš kurių laimėjo net 240.

Apdovanojimai Laimėjo Nominuota
Amerikos muzikos apdovanojimai 1 9
„ASCAP“ apdovanojimai 5 5
„BET“ apdovanojimai 1 3
„Billboard“ muzikos apdovanojimai 7 28
„Billboard“ metų pabaigos top apdovanojiamai 17 17
„BMI“ apdovanojiamai 12 12
„Brit“ muzikos apdovanojimai 3 5
„Echo“ muzikos apdovanojimai 3 5
„Emmy“ apdovanojimai 1 5
„GLAAD Media“ apdovanojimai 2 3
„Grammy“ apdovanojimai 6 16
Gineso pasaulio rekordai 10 10
Japonijos auksinio disko apdovanojimai 9 9
Los Premios MTV apdovanojimai 2 4
MTV Europos muzikos apdovanojimai 8 24
MTV Japonijos muzikos apdovanojimai 4 11
MTV video muzikos apdovanojimai 13 26
MTV video muzikos apdovanojimai (Brazilija) 1 3
MTV video muzikos apdovanojimai (Japonija) 4 8
„MuchMusic“ video apdovanojimai 3 17
„NME“ apdovanojimai 5 7
„NRJ“ muzikos apdovanojimai 2 9
„People Choice“ apdovanojimai 3 12
„Teens Choice“ apdovanojimai 3 17
„Q“ apdovanojimai 1 5
„Teen Choice“ apdovanojimai 3 16
Pasaulio muzikos apdovanojimai 5 17

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.ladygaga.com/news/ Archyvuota kopija 2010-07-27 iš Wayback Machine projekto.
  2. http://www.polaroid.com/en/stream Archyvuota kopija 2011-01-06 iš Wayback Machine projekto.
  3. http://www.polaroid.com/en/stream Archyvuota kopija 2011-01-06 iš Wayback Machine projekto.
  4. http://www.bbc.co.uk/news/uk-northern-ireland-15340049
  5. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article5325327.ece?token=null&offset=0&page=1
  6. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article5325327.ece?token=null&offset=0&page=1
  7. http://www.last.fm/bestof/2009/chart/1 Archyvuota kopija 2010-03-04 iš Wayback Machine projekto.
  8. http://ema.mtv.co.uk/
  9. http://www.ladygaga.com/news/ Archyvuota kopija 2010-07-27 iš Wayback Machine projekto.
  10. http://www.polaroid.com/en/stream Archyvuota kopija 2011-01-06 iš Wayback Machine projekto.
  11. http://www.polaroid.com/en/stream Archyvuota kopija 2011-01-06 iš Wayback Machine projekto.
  12. http://ema.mtv.co.uk/news/2010-winners-news Archyvuota kopija 2010-11-12 iš Wayback Machine projekto.
  13. http://www.mtv.tv/
  14. http://www.mtv.tv/
  15. http://idolator.com/5703802/lady-gaga-born-this-way
  16. http://www.ladygaga.com/news/ Archyvuota kopija 2010-07-27 iš Wayback Machine projekto.
  17. http://www.allaccess.com/top40-mainstream/future-releases
  18. http://www.billboard.com/articles/news/5755296/lady-gaga-reveals-second-artpop-single-venus
  19. http://www.digitalspy.co.uk/music/news/a521771/lady-gaga-unveils-artpop-album-artwork-picture.html Archyvuota kopija 2013-10-10 iš Wayback Machine projekto.
  20. http://www.radioandmusic.com/content/editorial/news/lady-gaga-announces-venus-second-single-artpop Archyvuota kopija 2013-10-14 iš Wayback Machine projekto.
  21. http://www.nme.com/news/lady-gaga/73179
  22. http://www.mtv.co.uk/news/lady-gaga/392926-lady-gaga-artpop-new-single-venus Archyvuota kopija 2013-10-11 iš Wayback Machine projekto.
  23. http://www.billboard.com/articles/news/5646241/lady-gaga-releases-applause-single-listen
  24. http://www.mtv.com/news/articles/1712188/lady-gaga-applause-single-released.jhtml
  25. Lewis, Barry (2015 m. vasario 16 d.). „Lady Gaga susižadėjo“. Times-Herald Record. Suarchyvuotas originalas 2015-10-15. Nuoroda tikrinta 2015-02-16.
  26. Fallon, Patrick (2015 m. vasario 22 d.). „Oskarai 2015: Šou“. The New York Times. Nuoroda tikrinta 2015-02-23.
  27. „Fanai vis dar kartu dainuoja Muzikos garsus“. BBC Naujienos. 2016 m. rugsėjo 19 d.
  28. Ashley Lee (2015 m. vasario 23 d.). „Oskarai 2015: Lady Gaga po pasirodymo dominuoja socialiniuose tinklalapiuose“. The Hollywood Reporter. Nuoroda tikrinta 2015-07-11.
  29. Ellingworth, James (2015-06-12). „Lady Gaga atidaro Europos žaidynes Azerbaidžane“. Yahoo! Naujienos. Suarchyvuotas originalas 2016-03-05. Nuoroda tikrinta 2015-06-12.
  30. Gallo, Phil (2015 m. sausio 27 d.). „Lady Gaga ir Diane Warren parašo dainą 'The Hunting Ground' albumui“. Billboard. Nuoroda tikrinta 2016-07-09.
  31. „Metų apdovanojimai“. International Press Academy. Nuoroda tikrinta gruodžio 5, 2015.
  32. Hetter, Katia (vasario 28, 2016). „2016 metų Oskarų apdovanojimų laimėtojų sąrašas“. CNN. Nuoroda tikrinta vasario 28, 2016.
  33. Piere, Kerry (2015 m. spalio 2 d.). „Tom Ford debiutuoja 2016 madų šou su Lady Gaga“. Harper's Bazaar. Nuoroda tikrinta spalio 2, 2015.
  34. Kreps, Daniel (2015 m. spalio 2 d.). „Žiūrėkite LAdy Gaga ir Nile Rodgers "I want Your Love"“. Rolling Stone. Suarchyvuotas originalas 2016-10-18. Nuoroda tikrinta 2015-12-23.
  35. „Lady Gaga gavo pirmajį Contemporary Icon apdovanojimą“. Songwriters Hall of Fame. 2015 m. balandžio 23 d. Nuoroda tikrinta 2015-baandžio-24. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  36. „Sophia Loren, Lady Gaga, Herbie Hancock, Joan ir Irwin Jacobs, Alice Walton, Maria Bell“. Americans for the Arts. 2015 m. spalio 6 d. Nuoroda tikrinta spalio 7, 2015.
  37. Berg, Madeline (2015 m. birželio 29 d.). „Lady Gaga uždirbo 59 mln JAV dolerių per 2015 metus“. Forbes. Nuoroda tikrinta 2015-birželio-29. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  38. Sun, Rebecca (2015 m. rugsėjo 30 d.). „Lady Gaga paskelbta 5015 metų moterimi“. Billboard. Nuoroda tikrinta 2015-rugsėjo-30. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  39. Falcone, Dana Rose (2015 m. rugsėjo 10 d.). „Lady Gaga vaidins Aerikietiškoje siaubo istorijoje 5-ame sezone“. CNN. Nuoroda tikrinta 2016-02-26.
  40. Franich, Darren (2016 m. sausio 14 d.). American Horror Story: Hotel paskutinė serija: 'Be Our Guest'“. Entertainment Weekly. Nuoroda tikrinta 2016-02-26.
  41. Weiland, David. „‘Horror Story: Hotel’ apžvalga“. Nuoroda tikrinta 2016-04-03.
  42. Fowler, Matt. „AMERICAN HORROR STORY: HOTEL – "FLICKER" apžvalga“. Nuoroda tikrinta balandžio 3, 2016.
  43. Zoller Seitz, Matt. „American Horror Story: Hotel zpžvalga“. Nuoroda tikrinta April 3, 2016.
  44. „Laimėtojai ir nominantai 2016“. Hollywood Foreign Press Association. Suarchyvuotas originalas 2016-06-23. Nuoroda tikrinta 2016-01-11.
  45. Krauser, Emily (2016 m. kovo 21 d.). „Lady Gaga laimėjo metų redaktorės apdovanojimą“. Entertainment Tonight. Nuoroda tikrinta 2016-kovo-24. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  46. Connolly, Kelly (2016 m. vasario 7 d.). „Lady Gaga atlieka JAV himną supertaurėje“. Entertainment Weekly. Nuoroda tikrinta vasario 7, 2016.
  47. „Lady Gaga Wins Rave Reviews for National Anthem Before Super Bowl 50“. ESPN. 2016 m. vasario 8 d. Nuoroda tikrinta 2016-02-11.
  48. Lockett, Dee (2016 m. vasario 2 d.). „Lady Gaga pagerbs David Bowie per Grammy apdovanojimus“. Vulture.com. Nuoroda tikrinta 2016-02-14.
  49. Lynch, Joe (2016 m. vasario 29 d.). „2016 Oskarai: Reitinguojami muzikiniai pasirodymai“. Billboard. Nuoroda tikrinta 2016-02-29.
  50. „Lady Gaga ir Bradley Cooper patvirtino bendradarbiavimą“. The Guardian. 2016 m. rugpjūčio 16 d. Nuoroda tikrinta 2016-rugpjūčio-16. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  51. Fleming Jr., Mike. „'A Star Is Born' gauna Warner Bros leidimą; Bradley Cooper režisuoja, vaidins Lady Gaga“. Deadline.com.
  52. Sadlier, Allison (2016 m. rugsėjo 15 d.). „Lady Gaga pristato naują albumą“. Entertainment Weekly. Nuoroda tikrinta 2016-09-15.
  53. „Fremantle link to Lady Gaga's new single“. Yahoo! News. 2016 m. rugpjūčio 19 d. Nuoroda tikrinta 2016-09-03.
  54. Loughrey, Clarisse (2016 m. spalio 19 d.). „American Horror Story season 7: nauja tema bus atskleista pavasarį“. The Independent. Suarchyvuotas originalas 2016-10-22. Nuoroda tikrinta 2016-10-21.
  55. „Lady Gaga headlines Pepsi Zero Sugar Super Bowl LI Halftime Show“. NFL. 2016 m. rugsėjo 29 d. Nuoroda tikrinta 2016-rugsėjo-29. {{cite news}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]