Urvinės kregždės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Riparia
Paprastoji urvinė kregždė (Riparia riparia)
Paprastoji urvinė kregždė (Riparia riparia) prie urvelio
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Žvirbliniai paukščiai
( Passeriformes)
Šeima: Kregždiniai
( Hirundinidae)
Gentis: Urvinės kregždės
( Riparia)
Binomas
Riparia
T. Forster, 1817

Urvinės kregždės[1] (Riparia) – žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio, kregždinių (Hirundinidae) šeimos paukščių gentis.

Genties pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos žodžio ‘riparius’, kuris reiškia „netoli nuo upės pakrantės“, pats žodis kildinamas iš lotyniško žodžio ‘ripa’ „upės krantas“.

Paplitimas ir biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Upinės kregždės dažniausiai migrantės, veisiasi Eurazijos ir Šiaurės Amerikos vidutinių platumų ir subtropikų klimato juostų regionuose, o žiemoja atogrąžose. Dalis rūšių yra tik iš dalies migrantai arba gyvenančios atogrąžose gyvena sėsliai.

Upinės kregždės glaudžiai susijusios su vandens telkiniais. Lizdus krauna urveliuose, arba taip vadinamuose tuneliuose, kuriuos dažniausiai pačios išsikasa natūralioje smėlingoje vandens telkinio pakrantėje ar žemės pylime. Urvo gale esantį kameroje lizde išklotu su šiaudų, žolės ir plunksnų pamatu deda baltus kiaušinėlius, kuriuos pakaitomis peri abu tėvai. Kai kurios rūšys veisiasi kolonijomis.

Upinės kregždės, kaip ir kiti kregždiniai, vabzdžius gaudo skraidydamos virš vandens telkinių, pievų ar kitų atvirų plotų.

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai mažų arba vidutinio dydžio, nuo 11 iki 17 cm ilgio kregždžių gentis. Snapas trumpas ir plokščias, žiotys labai plačios. Kojos neilgos. Jų viršutinė kūno dalis ruda, o apačia daugiausia balta, balkšva ir visos turi tamsią ant krūtinės juostelę.

Rušys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasaulio paukščių vadovo (Handbook of the Birds of the World) 2022 m. internetinėje versijoje ir leidinyje „Pasaulio paukščiai: rekomenduojami angliški pavadinimai“ (Birds of the World: Recommended English Names), kurio sąrašus sudaro tarptautinė ornitologų sąjunga, ir jo internetinėje v12.1 versijoje išskiriamos 5 urvinių kregždžių (Riparia) genties rūšys (pilnas sąražas žemiau):[2][3]

  1. Riparia congica (Reichenow, 1888) – Konginė urvinė kregždė; arealas Centrinėje Afrikoje – Kongo upės baseine.
  2. Riparia riparia (Linnaeus, 1758) – Paprastoji urvinė kregždė; Labai plačiai paplitusi kosmopolitinė rūšis – Šiaurės Amerikoje, Eurazijoje bei rytinėje Šiaurės Afrikos dalyje (Egiptas).
  3. Riparia diluta (Sharpe & Wyatt, 1893) – Blyškioji urvinė kregždė; arealas Azijoje. Gyvena Vidurinės Azijos pietryčiuose, pietvakarių Sibire, šiaurinėje Mongolijoje, šiaurės rytų Afganistane, Pakistano ir Indijos šiauriniuose regionuose ir Kinijoje.
  4. Riparia paludicola (Vieillot, 1817) – Mažoji urvinė kregždė; labai platus arealas Afrikoje – Šiaurės Afrikos vakaruose, visoje Užsachario Afrikoje ir Madagaskare.
  5. Riparia chinensis (Gray, JE, 1830); arealas Azijoje – paplitusios Tadžikistane, šiaurės Afganistane ir tęsiasi per pietų Kiniją, Indokiniją ir Taivanio salą, bei šiaurinių Filipinų Lusono ir Mindoro salose.

Paplitimas Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje aptinkama tik viena šios genties rūšis:

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. terminai.vlkk.lt / Urvinės kregždės[neveikianti nuoroda]
  2. worldbirdnames.org / Swallows Pasaulio paukščiai: rekomenduojami angliški pavadinimai“ (Birds of the World: Recommended English Names) | Tikrinta: 29 May 2022
  3. birdsoftheworld.org / Hirundo. Pasaulio paukščių vadovas (Handbook of the Birds of the World) | Tikrinta: 29 May 2022

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]