Vikisritis:Latvija/Rinktiniai straipsniai

Rinktiniai straipsniai

Vikisritis:Latvija/Rinktinis/1

Latvių kalba (latviešu valoda) – baltų kalbų grupei priklausanti indoeuropiečių šeimos kalba.

Iš trijų didžiųjų baltų kalbųlietuvių, latvių ir prūsų – pati moderniausia, t. y. labiausiai nuo prokalbės nutolusi kalba. Taip atsitiko dėl didelės finų kalbų įtakos šiaurės baltų (kuršių, žiemgalių, sėlių ir latgalių) kalboms, kurių areale nuo XIV a. pradėjo formuotis latvių kalba. Spėjama, kad ji formavosi latgalių (letų) kalbos pagrindu, jiems išplitus po Pietų Livoniją.



Vikisritis:Latvija/Rinktinis/2

Liepoja (latviškai: Liepāja, lenkiškai: Lipawa, vokiškai: Libau, rusiškai: Либава / Libava arba Лиепая / Liyepaya) — miestas vakarų Latvijoje prie Baltijos jūros. Trečias didžiausias miestas Latvijoje ir svarbus uostas.

Pirmą kartą paminėta 1253 metais. Miesto teisės gautos 1625 m. kovo 18 d. 1874 m. nutiesiamas Liepojos-Romnų geležinkelis.

Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų metu šalia Liepojos veikė karinis miestelis Karosta (dabar miesto rajonas).



Vikisritis:Latvija/Rinktinis/3

Ryga (latv. Rīga) yra Latvijos sostinė, išsidėsčiusi prie Rygos įlankos netoli Dauguvos žiočių. Ji yra svarbiausias ir didžiausias pramonės, verslo, kultūros ir finansų centras Baltijos šalyse.

Rygos senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, miestas ypač žymus gausia Art Nouveau (Jugendstil) architektūra, kurią galima lyginti su Viena, Sankt Peterburgu ir Barselona, bei gerai išsilaikiusiu senamiesčiu. Miestas yra vienas iš Europos plytų gotikos kelio stočių.

Rygoje yra daugybė akademinių institucijų, tarp jų Latvijos universitetas (Latvijas Universitāte), Rygos technikos universitetas (Rīgas Tehniskā Universitāte) ir Rygos Stradinio universitetas (Rīgas Stradiņa Universitāte).



Vikisritis:Latvija/Rinktinis/4 Laisvės paminklas (latv. Brīvības piemineklis) yra 42 metrų aukščio paminklas, esantis Latvijos sostinėje Rygoje. Paminklas yra latvių tautos vienybės ir laisvės simbolis. Jis buvo pastatytas kritusių Laisvės kovose atminimui. 42 metrų aukščio paminklas, kuris buvo atidengtas 1935 m. yra padarytas iš pilko ir raudono granito, travertino ir gelžbetonio.

Laisvės paminklas yra Laisvės gatvėje (Brīvības iela), prie Rygos senamiesčio. 9 metrų aukščio bronzinėje stautuloje, neoficialiai vadinama Milda, yra pavaizduota moteris, rankose laikanti tris paauksuotas žvaigždes, kurios simbolizuoja tris Latvijos istorinius regionus – Vidžemę, Latgalą, bei suvienytus Kuršą ir Žiemgalą. Trys žvaigždės yra pavaizduotos ir Latvijos herbe.