The Sims 2

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio The Sims 2: Glamour Life Stuff)
The Sims 2
Kūrėjas EA Games (Maxis)
Leidėjas Electronic Arts (PC)
Aspyr (Mac)
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data {{{išleidimo data}}}
Žanras (-ai) Gyvenimo simuliatorius
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB (13+)
OFLC (15+)[1]
PEGI (12+)
Platforma Mac OS X
Windows
Versija {{{versija}}}
Variklis {{{variklis}}}
Reikalavimai 800 MHz procesorius;
256 MB RAM;
32 MB VRAM;
3,5 GB laisvos HDD vietos
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys žr. lentelę apačioje
Oficiali svetainė

The Sims 2 – strateginis gyvenimo simuliatoriaus kompiuterinis žaidimas, sukurtas studijos „Maxis“ ir 2004 m. rugsėjo 14 d. išleistas „Electronic Arts“. Tai vieno perkamiausių kompiuterinių žaidimų – „The Sims[2] – tęsinys, taip pat susilaukęs sėkmės. Šiam žaidimui sukurta gausybė papildymų.

Žaidime žaidėjai gali valdyti virtualius žmones, dažniau vadinamus Sims’ais, įtraukdami juos į kasdieniškas veiklas ir darbus bei formuodami tarpusavio santykius, kaip ir realiame gyvenime. Šio žaidimo veikėjai turi gyvenimo siekius, norus ir baimes, kas nebuvo būdinga „The Sims“ žaidimo veikėjams – Sims’ai neaugdavo ir nesendavo, neturėjo gyvenimo siekių, tad taip susidarydavo neturintis nustatytų ribų, nesibaigiantis žaidimas. Šioje dalyje kiekvienas Sims’as turi nustatytą individualią gyvenimo trukmę – gali gyventi iki 100 žaidimo dienų, praeidamas per 6 amžiaus pakopas.

Per pirmąsias 10 dienų nuo žaidimo išleidimo buvo parduota apie 1 milijoną žaidimo kopijų.[3] Žaidimas buvo palankiai įvertintas kritikų. 2007 m. liepos 27 d. duomenimis, visame pasaulyje „The Sims 2“ buvo parduota daugiau nei 13 milijonų vienetų tiražu, jis tapo perkamiausiu 2004 m. žaidimu. 2008 m. balandį „The Sims 2“ oficiali svetainė atšventė 100 milijonų „The Sims“ serijos kopijų pardavimą.[4]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.


Sims'ai per savo gyvenimą gali nuveikti labai daug: dirbti, susižadėti, vesti, mokytis naujus įgūdžius, lankyti mokyklą, mokytis koledže (jei žaidėjas turi „The Sims 2 University“ papildinį), linksmintis, kurti meilės trikampius, užsiimti mėgstama veikla, turėti mėgstamiausią hobį (jei žaidėjas turi „The Sims 2 FreeTime“ papildinį) ir t. t. Taip pat Sims’ai gali patirti fantastinių ir nežemiškų dalykų: pamatyti vaiduoklius, būti pagrobtam ateivių ir susilaukti vaiko-ateivio, jei pagrobtasis Sims’as buvo vyriškosios giminės atstovas. Taip pat galima susitikti su giltine ir ją apgauti, jei dar nesinori mirti.

Žaidėjo sims’ai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Amžiaus pakopos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir tikri žmonės, sims’ai auga ir keičiasi, taip praeidami per 6 amžiaus pakopas: kūdikystę, ankstyvąją vaikystę, vaikystę, paauglystę, jaunystę (jei žaidėjas turi „The Sims 2 University“ papildinį), subrendimą ir senatvę. Pragyvenę šias pakopas, sims’ai miršta nuo senatvės natūralia mirtimi. Sims'ų gyvenimo ilgumas priklauso nuo aspiracijos lygio – kuo jis aukštesnis prieš sims’ui pasenstant, tuo ilgiau jis gyvens.

Poreikiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Suaugę sims’ai turi 8 poreikius: alkio, komforto, šlapinimosi, energijos, linksmumo, bendravimo, higienos ir aplinkos švaros. Priklausomai nuo amžiaus, jų skaičius gali keistis. Poreikiai nuolat keičiasi. Priklausomai nuo sims’o veiklos, jie gali keistis greičiau arba lėčiau, pvz. jei liepiate sims’ui sportuoti, jo alkio, energijos ir higienos stulpeliai ims mažėti daug greičiau, nei užduodant jam skaityti, žiūrėti TV ar žaisti kompiuterinį žaidimą. Kai kurie poreikiai, jei jie ilgai nebus pildomi, gali sukelti kai kurias problemas ar net sukelti sims’o gyvybei pavojų – jei sims’as nevalgys, jis mirs nuo bado, o jei jis bus labai pavargęs, sims’as nugrius ant žemės ir miegos, arba tą patį darys tiesiog stovėdamas. Taip pat sims’o poreikių būseną vaizduoja virš jo esantis kristalas ir sims’o nuotrauka, kuri yra kairėje ekrano pusėje, šalia kitų jo šeimos narių.

Charakteris ir jo savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienas sims’as turi savo charakterio bei elgesio bruožus. Iš viso yra 5 charakterio bruožai: tvakingas-netvarkingas, bendraujantis-drovus, aktyvus-tingus, žaismingas-rimtas, švelnus-šiurkštus. Sims’o kūrimo kambaryje šie bruožai gali būti paaštrinti arba sušvelninti – tai priklausys nuo to, kiek žaidėjas skirs kiekvienam bruožui tam tikrų taškų. Visi šie bruožai nulemia sims’o mokėjimą bendrauti, įgūdžių mokymosi lengvumą arba sunkumą, požiūrį į švarą namuose, aktyvumo lygį, bei kaip sims’as elgsis su kitais sims’ais.

Mokslas, darbas, karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sims'ų vaikai ir paaugliai gali lankyti viešąją arba privačiąją mokyklas nuo pirmadienio iki penktadienio. Juos nuveža ir parveža mokyklinis autobusas. Namų darbų atlikimas ir gera nuotaika sims’ui uždirba gerus pažymius. Nėjimas į mokyklą užtikrina blogus pažymius, todėl sims’ai vaikai bus išvežti socialinės darbuotojos į vaikų namus ir jo susigrąžinti nebebus galima. Paaugliams tas nebūdinga – jie mokyklos gali nelankyti, nors jei ir pažymys nukris iki D- lygio, tačiau, jei sims’as paauglys turi darbą, mokyklos nelankymas gali pridaryti žalos jų karjerai.

Suaugę sims’ai gali susirasti darbą laikraštyje arba kompiuteryje. Tie sims’ai, kurie į darbą eis su gera nuotaika, bus įgudę tam tikrus įgūdžius bei turės draugų, tikrai sulauks paaukštinimo ir kilimo karjeros viršūnėn. Po kiekvienos darbo dienos sims’ai gauna pagal darbą nustatytą atlyginimą, kuris sulig paaukštinimais taip pat kyla. Į darbą sims’us nuveža ir parveža valstybinis transportas, arba sims’as gali važiuoti į darbą su savo mašina ir taip pat nuvežti savo vaikus į mokyklą (jei žaidėjas turi „The Sims 2 Nightlife“ papildinį). Žaidime yra įvairiausių darbų, įskaitant politikos, kariuomenės, mokslo, medicinos, atletikos darbus. „The Sims 2 University“, „The Sims 2 Seasons“ ir „The Sims 2 FreeTime“ papildiniai prideda dar daugiau darbų. Jei sims’as sėkmingai lipa karjeros laiptais, žaidėjas atrakina karjeros daiktą, kuris susijęs būtent su tuo darbu, kurį sims’as dirba. Taip pat už teisingai atsakytus klausimus darbo metu yra galimybė gauti įgūdžių taškų be jokio vargo, kurių paprastai prašo darbovietė. Kai sims’as pasensta, jis gali išeiti į pensiją ir gauti kasdienę išmoką. Kuo daugiau sims’as buvo pakilęs karjeros laiptais prieš senatvę, tuo didesnę išmoką ir gaus. Taip pat, jei žaidėjas turi „The Sims 2 Open for Business“ papildinį, simsai gali pradėti namų verslą arba jį kurti nuosavose įsigytose komercinėse patalpose.

Aspiracija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Sims 2“ žaidime galima sims’ui parinkti vieną iš penkių aspiracijų (gyvenimo tikslų): Šeima (padedantis šeimos nariams, didesnis noras tuoktis ir auginti vaikus), Sėkmė (turtas ir prestižas), Žinios (įgūdžio pakėlimas ir gyvenimo patirtis), Populiarumas (santykių su draugais kūrimas) ir Romantika (dažni ir įvairūs romantiški santykiai). Jei žaidėjas turi „The Sims 2 Nightlife“ papildinį, yra pridedama nauja aspiracija – Malonumas (noras gyventi malonų gyvenimą).

Yra šeši aspiracijos lygmenys: aukštas – platininė spalva, tada auksinė ir du lygmenys žalios ir du raudonos aspiracijos. Už kiekvieną išpildytą norą yra skiriami aspiracijos taškai, kurie gali būti naudojami ypatingų dalykų nusipirkimui. Šie daiktai turi unikalius padarinius, tokius kaip aprūpinimas pinigais, tad šie daiktai gali duoti kur kas geresnį ar lengvesnį gyvenimą sims’ui.

Tarpusavio santykiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romantiški santykiai gali įvykti daugybe būdų. Pastovus flirtas su kitu sims’u, nepriklausomai nuo lyties (sims’ai pagal žaidimo nustatymus yra biseksualai) privers juos eiti iš proto dėl vienas kito ir galų gale įsimylėti. Tada atsiranda tokios sąveikos kaip įnirtingas bučiavimasis ir t. t. sims’ai gali tiesiog pasilikti ties paprastu draugavimu kaip pora, arba jie gali susituokti. Sims’as, kuris pradeda santuoką ar sąjungą („Joined Union“ sąveika – tik tos pačios lyties atstovams), išsaugos savo pavardę, o sim’as, kuris sutiko susituokti, paims prašiusiojo rankos pavardę. Jei žaidėjas turės „The Sims 2 Nightlife“ papildinį, jo sims’ai galės skirti pasimatymą vienas kitam. Sims’ai taip pat turės patrauklumo stulpelį kitiems sims’ams, kuris padės pasirinkti žaidėjo sims’ui patrauklų partnerį, įskaitant partnerio išvaizdą, troškimus, aspiraciją.

Taip pat žaidime sims’ai gali būti tiesiog draugais, geriausiais draugais ar net priešais. Tokius santykius tarp sims'ų taip pat padeda sukurti tam tikros sąveikos – jei sims’as nori būti su kitu sims’u draugais ar geriausiais draugais, šiai draugystei būtini yra draugiški apsikabinimai, paguoda, ko nors apkalbinėjimai tik tarpusavyje, pramogavimas kartu ir t. t., na o jei jūsų sims’as tapo priešu su kitu sims’u, greičiausiai ne kartą su juo barėtės, šaipėtės vienas iš kito ar net mušdavotės. Bet kokiu atveju, sims'ų santykiai keičiasi gana greitai, tad su priešu galite tapti geriausiais draugais ir atvirkščiai.

Mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sims’ai gali mirti skirtingais būdais. Jei sims’as pasieks senyvo amžiaus pakopos galą, jis mirs nuo senatvės. Jei sims’as senolis miršta su auksiniu ar su platininiu aspiracijos stulpeliu, giltinė atvyks su dviem hulos mergaitėmis ir pasiims jį kartu. Tada yra paliekamas auksinis-marmurinis antkapis velionio sims’o vietoje. Sims’as taip pat gali susidurti su kitomis gyvenimo pabaigomis kaip žuvimas nuo elektros srovės, žaibo nutrenkimas, mirtis nuo palydovo užkritimo, krušos, ugnies, bado, ligos, kai sims'ą suvalgo augalas-karvė, skendimo, ir nuo spiečio musių. Sims’ai po mirties palieka antkapius (jei miršta lauke) ar laidojimo urnas (jei miršta namo viduje), kurie savyje talpina sims'ų vaiduoklius. Kol memorialas bus patalpintas kažkur sims’o sklype, tol vaiduokliai jame vaidensis. Vaiduokliai gali gąsdinti sims’us – net taip, kad gąsdinamas sims’as numirtų. Vaiduoklio spalva priklauso nuo kokios mirties sims’as nukentėjo. Sims’as gali būti išgelbėtas nuo bet kokios pirmalaikės mirties, jei kitas sims’as maldaus giltinės pasigailėjimo. „The Sims 2“ giltinė yra tikroviškesnė vaiduoklio versija negu „The Sims“ žaidime: ji neturi kojų ir skraido, o ne vaikšto. Ji turi ilgą nuplyšusį apsiaustą, o jos skeletas yra matomas. „ The Sims 2 University“ papildinyje yra darbo apdovanojimas, kuris gali sugrąžinti atgal visus mirusius sims’us. Šis daiktas gali sugrąžinti mirusius sims’us kaip zombius arba kaip normalius sims’us. Jei žaidėjas turi „The Sims 2 FreeTime“ papildinį, džinas taip pat gali prikelti mirusį sims'ą (yra maža galimybė, kad sims’as bus zombis).

Kiti sims’ai žaidime[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sims’ai yra skirstomi į kelis tipus:

  • Miestiečiai – Ne žaidėjo sukurti sims’ai. Jų negalima valdyti, tačiau, jei jie tampa žaidėjo sukurto sims’o namiškiais arba jei ne žaidėjo sukurti sims’ai paaugliai yra išsiunčiami į universitetą studijuoti, tada šie sims’ai tampa valdomais.

Paprastai šie sims’ai lankosi gyvenamuosiuose sklypuose ir viešosiose kaimynystės vietose. Taip pat šiam tipui priklauso benamiai šunys ir katės (jei žaidėjas turi „The Sims 2: Pets“ papildinį).

  • Miestiečiai darbininkai – taip pat Ne žaidėjo sukurti sims’ai. Jų negalima valdyti, tačiau, jei jie tampa žaidėjo sukurto sims’o namiškiais arba jei Ne žaidėjo sukurti sims’ai paaugliai yra išsiunčiami į universitetą studijuoti, tada šie sims’ai tampa valdomais.

Paprastai šie sims’ai gali būti nusisamdomi už mokestį, kad atliktų namų ruošos darbus (tarnaitė), rūpintųsi augalais (sodininkas), taisytų sugedusius daiktus (remontininkas). Šie sims’ai taip pat atneša laikraščius, paštą, užsisakytas maisto prekes, picą ar kinų maistą (jei žaidėjas turi „The Sims 2 University“ papildinį). Miestiečiais darbininkais yra ir tarnybų samdiniai (polincininkai, gaisrininkai, soc. darbuotojos, mokyklos direktoriai, įsivaikinimo serviso darbuotojai ir t. t.).

  • Numatytieji asmenys – taip pat Ne žaidėjo sukurti sims’ai. Jie negali būti valdomi.

Pagrindiniame „The Sims 2“ žaidime, šiam tipui yra priskiriama giltinė (ateina mirus žmogui), bendravimo kiškis(nukritus žmogaus bendravimo stulpeliui, atsiranda melsvas, gelsvas arba rausvas kiškis, matomas tik mažai bendravusio sims'o. Kiškis vis bendrauja su sims'u, o šio bendravimo stulpeliui pakilus iki vidutinio, išnyksta), psichiatras(nukritus žmogaus aspiracijos lygiui (tai dažniausiai nutinka mirus artimajam arba išsipildant baimėms/nenorams) nusileidžia iš dangaus ir žmogaus aspiracijos lygį padidina) ir kt. Kai kuriems papildiniams priklauso dar keletas tokių sims'ų, kaip Kalėdų Senelis (iškepus sausainių ir pastačius eglutę, jis ateina ir po eglute palieka žaislų), Ponia Crumplebottom (iš pažiūros miestietė, išsiskirianti savo surūgusiu veidu, sulinkusia poza, rankinuku rankose, žaliu kostiumėliu, pamačiusi ką nors vaikščiojant su apatiniais ar maudymosi drabužiais ar atliekant romantiškus veiksmus (bučiavimąsi, flirtavimą ir t. t.) ima mušti žmones, atitinkančius prieš tai minėtus požymius) ir kt.

Vertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Sims 2“ sėkmingai pasirodė per E3 konferenciją.[5] Žaidimas taipogi pelnė redaktoriaus pasirinkimo apdovanojimą nuo IGN bei GameSpy, po to kai buvo galutinai išleistas žaidimas ir kritikų apžvelgtas.[6][7] Iš 71 internete publikuojamų apžvalgų, susumavus vidutiniškai buvo surinkta 90 iš 100 balų. O septyni iš kritikų žaidimui skyrė 100 balų.[8]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]