Zombis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Zombis – mitologijos ar fantastikos kūrinių būtybė prisikėlęs negyvėlis (nemirėlis). Pavadinimas kilęs iš JAV pietų, kur vergai užsiimdavo vudu.

Haičio zombiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Zombių pasaulio centru laikomas Haitis – sala Vest Indijoje. Čiabuviai valstiečiai tiki, kad piktieji burtininkai bokorai gali atgaivinti mirusius artimuosius ir grąžinti juos į gyvenimą, tačiau atgaivinti jie būna tarsi nemąstančios marionetės. Kalbama, kad tokius nelaiminguosius bokorai išnaudoja kaip savo vergus. Karibų jūros baseino gyventojai iš tikrųjų tiki, kad zombiai egzistuoja ir kad juos galima sutikti vaikštančius gatvėmis. Kai kurie teigia pažįstantys savo šeimos narių ar draugų, kurie esą buvo paversti zombiais. Norėdami apsidrausti daugelis neturtingų valstiečių ant savo artimųjų kapų uždeda sunkias akmens plokštes, kad bokorai negalėtų pagrobti jų kūnų.

1937 m. Zora Neale Hurston, tyrinėdama Haičio folklorą, užrašė istoriją apie kaimelyje pastebėta moterį. Viena vietinių šeima teigė, kad moteris yra jų giminaitė, kuri mirė ir buvo palaidota 1907 metais.

Po kelių dešimtmečių etnobotanikas Wade Davis išleido dvi knygas, kuriose buvo pristatytas jo požiūris apie tai, kaip žmonės galėtų būti paverčiami zombiais. Jo nuomone, gyvas žmogus gali būti paverstas zombiu, jei į jo kraujotakos sistemą patenka (dažniausiai per žaizdas) specialios sudėties milteliai. Miltelius galėtų sudaryti tetrodotoksinas, randamas tam tikros rūšies žuvyse, ir narkotinės medžiagos, randamos durnaropėse. Tetrodotoksinas sukelia raumenų paralyžių, papildomos medžiagos, įeinančios į miltelių sudėtį, galėtų sulėtinti metabolizmą ir širdies ritmą. Tokios būsenos žmogų nenaudojant specialios medicininės įrangos būtų sunku atskirti nuo mirusio. Žmogų palaidojus bokoras galėtų jį iškasti ir atgaivinti. Dėl smegenų pažeidimų, atsiradusių esant deguonies trūkumui, ir narkotinių medžiagų, duodamų prikeltam žmogui, šis neatgautų sveiko proto ir bokoras galėtų jį valdyti.

Knygose aprašytas „zombifikavimo“ procesas yra kritikuojamas dėl daugelio netikslumų (pvz., aprašant tetrodotoksino poveikį) ir eksperimentinių duomenų trūkumo. Zombių atsiradimą paaiškinti yra iškelta ir kitų hipotezių, pvz., zombiais galėjo būti laikomi įvairių psichinių ligų turintys žmonės.