Estų kalba: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Rescuing 1 sources and tagging 0 as dead.) #IABot (v2.0.8
SNėra keitimo santraukos
Eilutė 18: Eilutė 18:
'''Estų kalba''' (''eesti keel'') – oficiali [[Estija|Estijos]] valstybės kalba, priklauso [[Uralo kalbos|Uralo kalbų]] šeimos [[Baltijos finų kalbos|Baltijos finų kalbų]] pogrupiui. Ja kalba apie 1,1 mln. žmonių, dauguma iš jų gyvena Estijoje.
'''Estų kalba''' (''eesti keel'') – oficiali [[Estija|Estijos]] valstybės kalba, priklauso [[Uralo kalbos|Uralo kalbų]] šeimos [[Baltijos finų kalbos|Baltijos finų kalbų]] pogrupiui. Ja kalba apie 1,1 mln. žmonių, dauguma iš jų gyvena Estijoje.


Estų kalba giminiuojasi su suomių kalba, kuria kalbama kitoje Suomių įlankos pusėje, ir yra viena iš kelių Europos kalbų, kurios nepriklauso indoeuropiečių kalboms. Nepaisant skolinių iš kitų kalbų, estų kalba negimininga kaimyninėms rusų, švedų, latvių kalboms, kurios visos yra [[indoeuropiečių kalbos]].
Estų kalba giminiuojasi su suomių kalba, kuria kalbama kitoje Suomių įlankos pusėje, ir yra viena iš kelių Europos kalbų, kurios nepriklauso indoeuropiečių kalboms. Nepaisant skolinių iš kitų kalbų, estų kalba negimininga kaimyninėms rusų, švedų, latvių kalboms, kurios visos yra [[indoeuropiečių kalbos]], tačiau ji yra gimininga [[karelų kalba|karelų]] ir [[lyvių kalba|lyvių]] kalboms.


== Raštas ==
== Raštas ==

08:44, 16 rugsėjo 2021 versija

Estų kalba
eesti keel
KalbamaEstija
Kalbančiųjų skaičius1,1 mln.
KilmėUralo

 Finougrų

  estų
Oficialus statusas
Oficiali kalbaEstijos vėliava Estija,
Europos Sąjungos vėliava Europos Sąjunga Nuo 2004 m. gegužės 1 d.
Prižiūrinčios institucijosEstų kalbos institutas (estiškai: Eesti Keele Instituut)
Kalbos kodai
ISO 639-1et
ISO 639-2est
ISO 639-3est — macro kalba
SIL?

Estų kalba (eesti keel) – oficiali Estijos valstybės kalba, priklauso Uralo kalbų šeimos Baltijos finų kalbų pogrupiui. Ja kalba apie 1,1 mln. žmonių, dauguma iš jų gyvena Estijoje.

Estų kalba giminiuojasi su suomių kalba, kuria kalbama kitoje Suomių įlankos pusėje, ir yra viena iš kelių Europos kalbų, kurios nepriklauso indoeuropiečių kalboms. Nepaisant skolinių iš kitų kalbų, estų kalba negimininga kaimyninėms rusų, švedų, latvių kalboms, kurios visos yra indoeuropiečių kalbos, tačiau ji yra gimininga karelų ir lyvių kalboms.

Raštas

Estų kalbos abėcėlė paremta modifikuotu lotynišku raidynu.

A a B b C c D d E e F f G g H h
I i J j K k L l M m N n O o P p
Q q R r S s Š š Z z Ž ž T t U u
V v W w Õ õ Ä ä Ö ö Ü ü X x Y y

Raidės C, Q, W, X, Y naudojamos tik svetimų kalbų vardams, pavardėms ar pavadinimams užrašyti. Raidės F, Š, Z ir Ž sutinkamos tik skoliniuose. Raidė Õ tariama kaip tarpinis garsas tarp lietuvių y ir prancūzų uždarojo o. Raidė Ä tariama kaip lietuvių kalboje ia, Ö - kaip lietuvių kalboje io, Ü - kaip iu.

Estų kalbos tarmės

Estų kalbą galima skirstyti į dvi nemažai skirtumų turinčias tarmes

Šiaurės estų

1. Vidurio estų tarmės
centrinės
vakarų
salų
rytų
2. Šiaurės rytų tarmė
Pakrantės
Alutagos

Pietų estų

Mulgos
Tartu
Veru

Verų tarmė kartais yra laikoma atskira kalba, kuri buvo pradėjusi formuotis kaip savarankiška Baltijos finų kalba.

Nuorodos

Wikipedia
Wikipedia
Vikipedija Estų kalba